Командирован от Турция имамин получавал месечно по 1800 щатски долара за мисията си в Кърджали, разкриха пред 24rodopi.com местни имами, които в момента са без заплати. „Колегата от Турция обикаляше по селата преди година и половина. Тогава питахме защо той взима 1 800 долара, а ние едва по 600 лева, след като проповядваме едно и също нещо по един и същи начин. Сега обаче стана по-зле, не получаваме нищо“, посочиха духовниците.
Мюсюлмански духовници масово напускат България заради липса на пари, бия тревога и главният мюфтия на страната Мустафа Хаджи. Според него, институцията е в сериозна финансова криза, след като служебното правителство на Огнян Герджиков отказа да поднови протокола за сътрудничество между Българската дирекция по вероизповеданията и турската Дианет вакъф.
Припомняме, че по силата на това споразумение Главното мюфтийство получаваше от Турция над 75 процента от парите, необходими за работата на мюсюлманското вероизповедание у нас. Заради недостига на средства над 600 имами вече пети месец не са получавали заплати. Парите на Главното мюфтийство са насочени към трите средни мюсюлмански училища у нас и Висшия ислямски институт.
"Останали без заплати, много от младите духовници вече са напуснали страната. Ние знаем, че в Европа те работят в строителството, на полето или мият коли на бензиностанции и получават толкова, колкото у нас", коментира главният мюфтия, цитиран от БНР. Сред мюсюлманските духовници тлее остро социално напрежение, готвят се протести, но в Главното мюфтийство смятат, че те ще навредят на страната и затова се отиват да ги спрат. То настоява да бъде увеличено финансирането на мюсюлманското вероизповедание или да се поднови протокола за сътрудничество с турската дирекция Дианет вакъф.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/8/17 18:32

    eeee koy e vinoven,da vi kajali DPS e vinoven,te glasuvaha za Radev.Znam ce nyama da publikuvate moya komentar,no pone viye ot redaksiyata shte procetete

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/8/17 21:46

    Ако не бяха работили за ДОСТ нямаше да им спрат парите ! Няма какво да се заблуждавате! Който мъти водата пьрви се удавя !Анадънму Махмуд ?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен9/8/17 07:31

    Така е.Отрязаха клона на който седяха.Сега да ходят да реват на рамото на Павел.Той си хапва домуз паржоли, а пък вие получихте геврека.Не забравяйте, дните на султана са преброени.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/8/17 07:47

    Даже много малко му плащат, редовните ходжи печелят повече.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен9/8/17 08:11

    парите са в местан,ако не се сещате кой е той това е ПАВЕЛ.ТЪРСЕТЕ ГИ ТАМ.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен9/8/17 10:03

    Tova koeto vzimat chastno nima te samo na zaplata razchitat ???

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен9/8/17 11:42

    На изборите ако не бяха хванали страната на ДПС ,АТАКА ПФ и НФСБ сега още щяха да си получават заплатите
    Даже ходжата на с Морянци е бил председател на избирателната комисия от ДПС
    Как искате да ви плащат заплатите като вие серете в чинията от където ядете
    Сега идва ред и на структурите в Турция които са били на хранилка към държавата отива им хранилката
    Затова Три пъти мери веднъж режи
    Не може дадени да ти платят пътните за автобуса да взимаш пари от друга партия и да си на кяр
    И тези хора са на мушката дано не излезнат Фетоджии

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен9/8/17 11:44

    Защо се плашат селските кметове да отиват и да пазаруват от Едирне Нещо вече не отиват да пазаруват от там след изборите Каква ли е причината ?

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен9/8/17 11:45

    Защо се месите кой колко получава
    Нали вие не давате тези пари
    Като искахте повече останахте и от малкото
    Тези ходжи видяха ,че повечето ходжи работите двойна игра и затова сте сега на това дередже

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен9/8/17 14:44

    Tukmo Hodjata e doshul da si jive lifaa shte fraska prostitutki i shte vika ish allah

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен9/8/17 15:46

    А командированият в Джебел имамин колко получава?Сигурно и неговата заплата е толкова и затова никой не смее да му каже да спазва наредбата за обществения ред и той надува на макс уредбата в 5 часа сутринта.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен10/8/17 10:28

    Лидера на ДОСТ да им плати - офиса е в Момчилград, на лесно място! По нашарените прозорци ще ги познаете.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен10/8/17 10:57

    Да се махнат всички говорители от минаретата.Вярата не е налудничав шум по 5 пъти на ден.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.