„Подай една бира, по-бързо!”, нарежда родопчанин към съпругата си на плажа. Ръката му е протегната и сочи непоколебимо хладилната чанта, където поне стек пиво е готов да влезе в употреба срещу дехидратацията на организма.
3,50 евро за около пет бири. Това е простата калкулация. Една ледена напитка, поръчана още със стъпването на плажа, вече гарантира целодневен престой на сянка и шезлонг само на метри от водите на Бяло море. Следваща поръчка едва ли ще последва. Нашенци спазват съвестно негласната уговорка със собствениците на бийч барове-минимална консумация от 3,50 евро на човек. Ако жената си е „викнала” едно фрапе за тази цена, то това си е за нейна сметка. Съпругът й пък вече е стартирал изпълнението на схемата. Първата бира от бара е пресушена, следват тези в хладилната чанта. Предварително са заредени преди тръгване към „Маказа”, а стекчено на промоция от Кърджали или Смолян, ще постигне необходимия ефект-бира на корем и сол по кожата.
Чудно прекарване на плажния ден. Тактиката работи безотказно, а патентът е чисто родопски.
(Следва)
В първите две части:
От забрадки до „скромни гащи”
Книга за тен и виртуален „сърф”

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/8/17 10:07

    Бе не е баш така, напоследък 2/3 от българите по плажовете в Гърция са си съвсем нормални европейци, поне не са по зле от гърците, а че вие от вестника много обичате да оплювате хората по гръцките плажове си е абсолютна истина.Такива случаи разбира се има , но те не са повече от подобните навсякъде. Или си мислите, че в Кушадъсъ не мъкнат минерална вода от в къщи, а масово дават по 5 лири за половинка на плажа ? Да не говорим, че тази година най-масови след българите по гръцките плажове са турците, а не румънците? При толкова "велики" курорти, защо ли масово тичат в една силно християнска държава на море ? Къде ли е заровено кучето?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/8/17 10:11

    Za6to vi e tolkova ma4no za grackire vi priyareli, da ne bi zavedeniqta da sa va6i 4e gi obsajdate postoyano. 6tom te sa dovolni ot 3.50 euro vas kvo vi kasae tova 4e si nosim birite v sami ot tuk.

    ОтговорИзтриване
  3. абе, чета ви глупавите статии за гръцките плажове и плажуващите еднодневни туристи и си мисля... редактора неизживяно детство ли има, нещо завист ли има и пр. абе като толкова искаш да ги обсъждаш отидете един уикенд цялата редакция на един тиимбилдинг да се отпуснете малко. какво ми е лошото да отидеш за ден на гръцкия плаж. за тези които говорите със забрадките или със смешните гащи са на някой майка или баща. Ако не е гръцкия плаж тези хора кога щяха да видят море?
    А защо пък да не си вземеш нещо за пиене и ядене от вкъщи? Нещо престъпно ли е? Незаконно ли е? Дори и гърците които си носят цял куп със плажни принадлежности си идват със кафето в ръка и водата в хладилната чанта.
    а пък за бирата - немалко гърци по плажовете на ароги и фанари споделят, че по хубава бира от българската няма, и си консумират постоянно (виждал съм го лично...)
    помислете какви глупости пишете като УЖ новини, защото всички тези хора които са по плажовете на съседна гърция които УЖ не оплювате и едва ли не изкарвате, че вършат нещо срамно са си хора с работа с професии и пр. които просто искат да си прекарат хубаво време дори и за ден. аз го правя редовно предлагам ви го и на цялата редакция...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен8/8/17 13:43

    няма кой да ходи на българското и за това са тези злостни писания

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен8/8/17 15:54

    И кое е злостното като са написали истината, ама на булгартъпака все истината му пречи

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен8/8/17 16:19

    Вашият репортер претопля стари манджи от преди три години. От снимките му разбрах, че по далече от Крионери не стъпвал. Защото, ако беше би ви написал свежа новина, че два месеца в района на Фанари, Ароги, Меси и район Мароня има командировани от Кърджали полицаи. Там са не защото хората си носят бира от България, а заради зачестилите кражби от домове, автомобили и джебчийсто по плажа.
    Само в предната седмица има три откраднати автомобила от извършители българи гастрольори. Гърците наистина вдигнаха ръце, но не от бирата и сандвичите от хладилните чанти, а от гастрольори крадци и джебчии от България.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен8/8/17 16:45

    Два мръсни шезлонга с чадър долнопробен на българското море 18лв. без консумация.Не можеш да си вземеш само 1 шезлонг-върви в комплект с чадър и втори. Само чадър 6 лева, който е по-зле от това, което си носиш. За какво говорим? В Гърция 6 евро, получаваш хубав чадър, голям с 2 хубави шезлонга, чисти, меки, най-чистата морска вода и обслужване-2 минерални води и 2 фрапета. Никой не ти досажда да пита имаш ли фиш за платен чадър или си нов, не платил, независимо кога идваш на плаж.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен8/8/17 21:23

    Здравейте,
    Аз съм свидетел как гърци притичват до колите си и вадят хладилните чанти и разпъват софрите. Така, че спрете да плюете по българите които отиват на плаж и си носят за пиене и хапване.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен9/8/17 08:02

    Гърците са доволни от българските туристи, били те и еднодневни. Повечето не стоят, както ехидно се разказва, с по една бира. Плюс това масово се посещават и барчетата и таверните им. Малко са тези, които се стискат, а те навярно наистина са бедни хора. Не е хубаво да им се присмиваме за това.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен9/8/17 09:44

    16:19: Полицаи от Кърджали има командировани всяка година, а причината не са нито бири, нито кражби, а защото нашенецът иска да чуе българска реч от униформен, за да се чувства защитен. Така, както на Пампорово от години има гръцки ченгета, а по плажовете на Авдира и Миродато има смолянски полицаи, защото и туристите са от там.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен9/8/17 09:47

    Що толкова се палите бе коментиращите, комплексари ниедни, сакън някой да не ви разкрие. Истината е проста-всеки може да си прави каквото си иска, без обаче да пречи на останалите и разбира се като спазва елементарните правила. Кво му е лошото като си платил постановената най-малка консумация, да си пиеш твоето си? Никакъв и гърците добре го знаят. Ма сакън, някой да ни ви рече селяни, комплексари загубени

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен9/8/17 10:29

    Защо редактора на вестника не попита защо,като най-бедна страна в Европейския съюз цените в нашите курорти са с пъти по високи от тези в Гърция.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен9/8/17 16:54

    Аз пък на гръцкото море се чувствам по българин от колкото на нашето. А относно бирите тая седмица в Била Пиринското е на 0.69 кенчето. Да им е честито на гърците които има цяла събота и неделя има да ги разчистват. :) За автора на статията той нека си пие Вергина за 3.5 евро на плажа.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен9/8/17 17:06

    Изчетох с интерес и трите части на статията. Останах с впечатлението, че авторът описва собствените си преживявания на плажа.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.