„През пролетните и летни месеци населението в ардинското село Боровица се удвоява, тъй като по родните си места пристигат много изселници от Турция. Повечето от тях идват да стягат старите си къщи, подреждат дворовете“, казва кметицата Айсел Мехмед.
„През лятото Чамдере (старото наименование на селото – б. р.) става като малко градче. Така ще е оттук насетне – 6 месеца ще сме в Турция, 6 месеца – тук“, споделя Юсеин, един от многото пристигнали от Турция изселници.
85-годишната Нефизе Сьонмез от Бурса всяка година прекарва шест месеца в родното си село. Както повечето български изселници в Турция тя има двойно гражданство и може да избира къде да живее. „По-добре ни е тук. Въздухът е чист, природата е красива. Идват и децата ми , които живеят и работят в Турция, казва баба Нефизе. В градината си отглежда плодове и зеленчуци, които са органични. „ От малка обичам да разкрасявам двора си със цветя. Доставя ми истинска радост“, споделя родопчанката. Сега при нея на гости са дошли внукът й Фаик, правнуците й и снаха й Дурдугюл от Бурса. Заедно с тях е пристигнал и д-р Ердал Хатипоглу от Бурса. Той е родом от Дулово, Силистренско, но за първи път идва в кърджалийския регион. „Останах силно впечатлен от красотата на Родопите. Уникална природа. Видях меандрите на река Арда. Много са красиви. Надявам се отново да посетя този красив край“, казва д-р Хатипоглу.
Гюнер ШЮКРИ
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/8/17 16:07

    Браво турци! До като Ганьо подлага на глад и мизерия българския пенсионер с 180-250 лева, изселниците идват с 800-1500 лева пенсии. Като прибавят и тукашните старчески, колкото по принцип дават на нашия галош хората си живеят шест месеца като на Хаваите. Вие продължавайте да крадете горе, дръжте заплатите 500-700 лева, потупвайте бизнеса и мафията по рамото и ако не в този свят, то поне в другия сигурно някой ще ви потърси сметка.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.