„Нури Адалъ е нашата посока в борбата за права. Неговият живот остава отпечатък не само в душите ни, а и в историята. Учи ни на хуманност, крепи културното ни наследство, насърчава диалога за толерантност, заличава невежеството, гони страхът и подхранва почвата на заедността“, заяви зам.-председателят на ДПС инж. Хасан Азис
„Специално дойдох от Австрия, за да почета годишнината от кончината на дядо ми Нури Адалъ. Последните четири години от живота му живяхме заедно. Той бе великолепен и народен човек. Той е нашият герой и винаги ще бъде жив в нашите сърца“, заяви със сълзи на очи внучката на видния общественик и поет  Нури Адалъ -Шукран Адалъ, която в момента живее и работи във Виена.
Както вече 24rodopi.com писа, тази сутрин на гроба на Нури Адалъ, който се намира в родното му село Островец, Кирковско, се събраха десетки политици, общественици, близки и роднини, за да почетат годишнината от кончината му.
„Нури Адалъ е нашата посока в борбата за права. Неговият живот остава отпечатък не само в душите ни, а и в историята. Учи ни на хуманност, крепи културното ни наследство, насърчава диалога за толерантност, заличава невежеството, гони страхът и подхранва почвата на заедността“, заяви зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис.
На ритуала присъстваха членът на ЦОБ на ДПС Ердинч Хайрула, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, народните представители от ДПС Адлен Шефкет и Ерол Мехмед, областният лидер на Младежко ДПС Байрям Байрям, племенниците на Нури Адалъ – Рефик Юзтюрк от Измир и Али Юзтюрк от Бурса. Тук бяха още бившия омбудсман на Кърджали Хакиф Емин, кметове на общини от областта, председатели на Общински съвети, общински съветници, зам.-кметове на населени места, общественици, граждани.
След поднасянето на венци и цветя и последвалото едноминутно мълчание духовният водач Фикри Сали отслужи молитва за покойника.
Организатор на възпоменанието бе Общинския съвет на ДПС в Кирково.
Нури Адалъ е роден през 1922 г. в Островец. Той е един от най- ярките защитници на правата и свободите на гражданите от турски произход по време на тоталитарния режим. Известен е още като „българският Нелсън Мандела" заради борбата си за защита на правата на мюсюлманите у нас.
През 1989 година е принудително екстрадиран от България в Турция. Дълги години работи като секретар в изселническата организация „Балгьоч" в Бурса. Почина през 2004 година. Има парк на негово име в Момчилград.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/8/17 11:18

    Kogato beshe jiv dori ne bqhte do nego.sega pravite imi4 s kon4inata na Nuri Adali.neymis tùm yonetim Dps ordaymis buyuk is olmus.naroda pak si e bezraboten i gladen

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/8/17 12:58

    Всичко е ок но жените защо са без забрадки ,с къси панталони,и с рокли
    Нали специално знаят ,че ще отиват в гробищата или са тръгнали за бяло море на почивка
    До уважавания кмет на Кирково какво е това неуважение към комшията ви с дънки и маратонки Шинаси това не е хубаво за такива мероприятия
    Доган стегни ги малко ,нека се научат на етика и право
    Родопи публикувай ми коментара това е за урок

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/8/17 13:04

    ДО РОДОПИ вие вестник на ДПС ли сте или областен вестник за всички сте
    Днеска на гроба на НУРИ АДАЛЪ бяха и от партия ДОСТ и техни симпатизанти вашия журналист беше с тях защо няма публикация

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/8/17 21:49

    Защо когато Местан бе председател на ДПС не идваше на гроба на Нури Адалъ, въпреки че този възпоменателен ден се отбелязва от ДПС от колко години вече?
    Защото събитието съвпадаше с лятната му отпуска и по това време Лютвито биваше на море обикновено...
    Той започна да посещава гробището в с.Островец едва след като почина майка му. Дотогава не знаеше къде е гроба на българския Нелсън Мандела...
    Лека им пръст на всички покойници!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.