Стотици жители на ардинското село Горно Прахово, околните села и изселници, които пристигнаха от Турция и Западна Европа, участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет. Религиозното събитие се проведе край чешмата в местността „Насуфлар съртъ" и бе уважено от областния лидер на ДПС инж. Изет Шабан, кмета на община Ардино Ресми Мурад и председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям. Тук бе и проф. Халил Ибрахим Ерол от университета „Юскюдар" от Истанбул, с корени от Горно Прахово.
Духовници, водени от бившия главен мюфтия на България Фикри Сали и имамина на Долно Прахово Нуриттин Исмаил, прочетоха айети от Корана.
Тук, преди 105 години по време на Балканската война, са били убити местни жители. Мюсюлманите почетоха и тяхната памет. Ходжите направиха и молебен за дъжд.
След тържествения молебен всички присъстващи бяха нагостени със седем казана пилаф, приготвен от Хълми Шен от кърджалийското село Айрово. За мевлида са използвани над  100 кг телешко месо и 100 кг ориз. Всички разходи бяха поети от 74-годишния фелдшер Халил Ибрахим Хаджъферад и дъщеря му д-р Недрет Хаджъферад, анестезиолог-реаниматор в Областната онкологична болница в Бурса.
„Решихме тази година да бъдем основни спонсори на традиционния мевлид в „Насуфлар съртъ". Човек не трябва да забравя миналото си и да съхрани традициите си. Тук са били разстреляни невинни жители от селото ни по време на Балканската война. Вече сме на преклонна възраст и искам да направя хаир", заяви Халил Ибрахим Хаджъферад.
Кметът на Горно Прахово Мехмед Мюмюн се надява тази традиция да продължи и за в бъдеще. Той изказва сърдечните си благодарности на спонсорите за финансовата подкрепа.
Гюнер ШЮКРИ
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. zaferiyus5/8/17 18:16

    MEKANLARI CENNET OLSUN.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/8/17 21:00

    Не може ли един мевлид без политици

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/8/17 21:02

    Тези политици ако уважават толкова много хората защо не си дадоха заплатите като спонсори

    ОтговорИзтриване
  4. sel Soviytsi meco5/8/17 21:25

    ALLAH KABUL ETSSIN BUTYUN GECMISLERIN RUHUNA GELSINNN SAYIN MEHMETT MUHTARIMM SEN COK YASAAA KACABASLAR DAMATIII

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6/8/17 09:10

    Кой е убил тези невинни хора!?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен6/8/17 11:20

    Хубаво ! Ама политиците за каво ви са ? Да поапнат,да помийнат и да ви направят агитация...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен7/8/17 10:40

    До 09.10: Ген.Делов. И ако не беше ДПС нямаше да има Балканска война и жертви. Всичко е благодарение на ДПС! Посерковци!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.