Вълшебен небесен парад подреди Слънцето, Луната и Земята в почти права линия. В резултат на небесния танц, нашата планета закри със сянката си своя спътник и тази нощ се наслаждаваме на частично Лунно затъмнение.
Южната част на най-голямата звезда се оцвети в червено и прикова погледите в себе си.

Колегите от 24shumen.com успяха да заснемат феноменалното явление за своите читатели.
Следващото лунно затъмнение, което може да се наблюдава от България е на 27/28 юли 2018 г., като тогава затъмнението ще бъде пълно и пълната му фаза ще трае 1 ч. 43 мин.
Освен тази приказна гледка, астрономите вещаят чудеса и в периода до 24 август, когато се наблюдава един от най-активните метеорни потоци – Персеидите, чиито максимум през тази година е в нощта на 12 срещу 13 август. Според Международната метеорна организация, тази година пикът на Персеидите е на 12 август, между 16.00 ч. и 18.30 ч., тъй като този интервал от време е в светлата част на денонощието за България. В нощта на 12 срещу 13 август луната ще бъде във фаза след първа четвърт. Тази година се очаква да има повишена активност на Персеидите - около 150-160 метеора на час. Подобна активност е наблюдавана за последен път през 2007 г.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.