Политици, общественици, близки и роднини се събраха рано тази сутрин на гроба на видния общественик и поет Нури Адалъ, за да почетат годишнината от кончината му.
Представители на ДПС, водени от зам.-председателя на партията Хасан Азис, участваха в отбелязването на годишнината от смъртта на бореца за демокрация, права и свободи от село Островец – Нури Адалъ. В знак на почит към видния общественик и поет те положиха венци и цветя на гроба на дисидента. Възпоменанието приключи с молитва.
В ритуала участваха членове на ЦОБ на ДПС, народни представители, местни лидери на партията, общински кметове и съветници и други.
Хасан Азис посочи, че животът, творчеството и възгледите на Нури Адалъ са особено актуални и днес и трябва да се познават и разпространяват както в страната, така и в чужбина
Очаквайте подробности
В най-силните години на тоталитарния режим Нури Адалъ се противопоставя на нарушаването на основните човешки права, което го отвежда за 23 години в затвора и получава прозвището „българския Нелсън Мандела”.
Нури Адалъ е роден през 1922 г. в Островец. След завършване на училището във Фотиново, баща му го записва да учи в духовното медресе „Нювваб" в Шумен. След 3-годишно обучение Адалъ е изгонен заради прогресивното си мислене. Адалъ е бил един от най-отявлените защитници на правата и свободите на гражданите от турски произход по време на комунистическия режим, заради което е прекарал 23 години от живота си в затвори и изгнание с неясна присъда. Известен е още като „българският Нелсън Мандела" заради борбата си за защита на правата на мюсюлманите у нас.
По време на изгнанието си в Старозагорския затвор Нури Адалъ в стихотворението си „Душата иска…" (Gönül İster Ki….) казва: „Сълзи не лейте, когато се преселвам от този свят, положете с радост в земята тленните ми останки, не видели бял ден… Може би и гроба ми ще бъде в незнайно място, а сърцето мечтае за могила под сянката на дърво…"
През 1989 година е принудително изгонен от България в Турция. Дълги години работи като секретар в изселническата организация „Балгьоч" в Бурса. Почина през 2004 година. Има парк на негово име в Момчилград и в квартал „Гьорюкле" в Бурса.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/8/17 16:59

    Достаджиите днеска бяха по-малко от ДПСарите към 500души

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен, какво значение има тук бройката посетители от някоя си партия? Всичко ли трябва да се политизира?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.