Група писатели, учители, адвокати и инженери от Истанбул посетиха Ардино. Те са на тридневна екскурзия в България под надслов „По следите на Назъм Хикмет на Балканите" с маршрут Истанбул – Кърджали – Ардино – Пловдив – София – Русе – Шумен – Варна – Бургас. В града под Белите брези, гостите от южната ни съседка разгледаха най-новите експонати в общинския музей. Положиха цветя пред бюст-паметник на световноизвестния турски писател, поет, преводач и журналист Сабахаттин Али, който се намира в двора на общинския музей. Групата бе приета и от кмета на общината Ресми Мурад. По време на срещата Ресми Мурад запозна гостите с културно-историческото наследство на Ардино и перспективите за развитието на културата, образованието и туризма в общината.
Инициатори на проявата са писателите Селяхаттин Йолгиден и Шюкрю Ербаш.
Назъм Хикмет e един от най-известните турски класици – поет, писател, драматург, сценарист и обществен деец. Книгите му са преведени на над 50 езика.
Назъм Хикмет е роден на 20 януари 1902 година в град Солун. Под влияние на дядо му, който е бил паша, го записват във военноморско училище. През 1921 година Назъм Хикмет е вече студент в Москва, в Комунистическия университет за трудещите се от Изток. Завършва го и през 1928 година се връща в Турция. За активно участие в антифашистката борба бива затворен. Излежава няколко присъди, като десет години по-късно (1937 г.) фашистката реакция в Турция го осъжда на цели двадесет и осем години затвор. Под натиска на прогресивните обществени сили от цял свят правителството след време се вижда принудено да го освободи. През 1951 година той за втори път заминава за СССР. За поета Съветският съюз става втора родина. Назъм Хикмет е бил скъп гост и в нашата страна в началото на 50-те години на миналия век. Седемнадесетгодишното пребиваване в затворите е причина рязко да се влоши здравето на големия писател и обществен деец. На 3.VI.1963 г. спира да тупти сърцето на поета. Погребан е в Москва.
Гюнер ШЮКРИ
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/8/17 19:28

    Дано след време да си сетят и да тръгнат под наслов ,,По следите на Ахмед Доган ''
    лидера на българските турци и пазителя на мира в България

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/8/17 21:18

    През Живково време се казваше:за да си добре днес, трябва да си спортист, артист или турчин комунист! За това всички турци бяха комунисти, а днес се правят на демократи... А утре на какво ли ще се правят!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/8/17 23:55

    Гюнер,не познаваш добре историята на Турция през 30-те години на
    миналия век.Не бъркай културата и литературата с политиката.В Република Турция не е имало фашистка реакция.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.