В истинска земляческа среща за жителите на чернооченското село Женда се превърна молитвата за берекет и благоденствие. Организаторите, сред които е кметът на селото Рахим Идриз, не пожалиха воля и труд, за да се съберат хора от съседните села, вътрешността на страната и наши изселници в Република Турция, съобщиха от пресцентъра на Община Черноочене.
Срещата бе вълнуваща за всички гости и наследници на различни родове на китното чернооченско село Женда, където днес живеят десетина семейства.
Молитвата беше отслужен в местната джамия, която е една от най-старите в района, от имама на централната джамия в Черноочене Шабан Мюслюм и ходжи от селата около Женда. На присъстващите беше раздаден традиционен курбан, който бай Шабан от село Паничково приготви в девет казана.
Присъстващите се полюбуваха на изключително красивите гледки от мястото към Поддържан резерват “Казълчирпа” край село Женда и тракийското светилище „Асар кая“.
Около 350 мюсюлмани се събраха и в чернооченското село Бели вир на молебен за дъжд, здраве и берекет. Събитието бе уважено и от Кмета на Община Черноочене Айдън Осман. Той поздрави  присъстващите и им благодари, че в тези трудни времена успяват да запазват традициите.
Организатор на проявата е местното джамийско настоятелство на село Бели вир.
Членовете на настоятелството показаха признателността си към местните кметове, за оказаната помощ при подготовката на молитвата и изразиха сърдечните си благодарности на местно население и дарителите.
Молебените са ритуали, които дава възможност на хората от района да се съберат и общуват. При силни горещини се изпълнява и молитва за дъжд.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.