Камъните, които отнемат проблемите: Мистичните екскурзии до „Орловите скали” станаха на 90 години

Счетоводител от Айтос прави първото организирано посещение на култовите „Орлови скали” край Ардино. Датата е 2-ри август, годината-1927-ма. Точно преди 90 години служителят в айтоската „Взаимна кооперация” Генко Хаджигенков повежда първата група туристи. Според покойния архивар бай Дечко, който също се включил в излета, край скалите са излезли към сто души „млади и също така семейства”. Лозунгът, който лично бил написал на
картон ентусиастът Генко и носел най-отпред на колоната, гласял: „На Орловите скали - за здраве!”.
Този е поводът да разговарям с известния писател, изследовател и културолог Христо Красин, който е и един от уредниците в Общинския музей в града под Белите брези.

Издал сте доста литературни творби, а и продължавате да пишете-налага ли се да работите и друга работа!
-Не е възможно днес творецът да се издържа с литературен труд. Да се твори е може би престижно, но не и печелившо! Дори и големият ни писател, класикът на българската литература Елин Пелин, е работел като уредник в музея „Иван Вазов” в София, за да може да се прехранва…

„Орлови скали” са един от недвижимите културно-исторически паметници в общината, а музеят има конкретни отговорности спрямо тях, възложени му от местното ръководство. Те са представлявали интерес за ардинското население, а и не само за него и в миналото. Как „стоят” днес „скалите” в живота на Общината?
-През последните години общинското ръководство успя да реализира една значителна програма по великолепен европейски проект, чрез която значително се подобри инфраструктурата около местните исторически обекти. Изградиха се удобни, асфалтирани пътища, крайпътни беседки и заслони, чешми, екопътеки, места за палене на огън както и за приготовление на храна. Това значително подобри посещаваемостта на историческите паметници като особено се увеличиха туристите и екскурзиантите от вътрешността на страната и чужбина. Наложи се и нов подход към посетители и обекти.

А именно?
-На „Орлови скали” се подобриха пешите подходи с оглед удобството и безопасността на гостите от вътрешността на страната. Направиха се допълнителни отводнителни канавки, за да се предотвратят пораженията при порои, каквито са чести в планината. За подържане на хигиената, на природната чистота, дори бих казал стерилност в района, бяха монтирани достатъчно кошчета за битови  отпадъци. Бяха сложени дори и пепелници срещу замърсявания и евентуални пожари. Монтираха се и указателни табели с нужната информация.

Като познаваме нехайния нрав на нашенеца, всичко това даде ли някакъв резултат?
-Какво говорите, резултатът е удивителен! Кошчетата започнаха да се пълнят с отпадъци, а от фасове по земята няма и помен. Посетителите се дивят на околната красота и се учудват на невероятната хигиена. Споделят лошите си впечатления от неподдържани, но интересни обекти в страната, които са посетили. Възхищават се на нашата „скала” и нейната история. Вглъбяват се в лечебната й сила.

Тъкмо за тази „лечебна сила” щях да ви питам. Мит или реалност?
-Вижте, не само траките, но и въобще древните народи не са изграждали светилищата си на случайни места, на произволни терени. За „Орлови скали” от незнайно кога се носят легенди! Предания за лечебната им сила. В недалечното минало от повечето села и махали от региона, та чак от Смолянско, Хасковско и Пловдив са идвали на „скалата” хора с проблеми. В повечето случаи с болести, с душевни страдания. Търсели са избавление от житейски несгоди, мечтаели са за сбъдване на съдбовни очаквания. В повечето случаи са преспивали край скалата. Оставяли са нещо от себе си по околните дървета,  по околните храсти. При тръгване от дома нарочно приготвяли парцалчета от дрехи, от стара покъщнина, които да оставят. Или връзвали по клоните случайни конци и парчета от дрехи, откъснати в момента. Хвърляли са и дребни парички.
За отбелязване е, че посетителите-поклонници по никакъв начин не са се делeли по религия. Те са били, а и сега са и мюсюлмани, и християни, и евреи, както и различните им деноминации. Това се дължи на историята на скалата, която се обгръща в тайнствеността на езическите поверия още преди няколко хилядолетия. Днешните световни религии възникват много по-късно, много след тракиецът Орфей и „орфизмът”, с който се свързват Орловите скали.
Тази вяра, тази убеденост в целебната сила на „скалата”, тази традиция се възвръща, елате и вижте. И днешните поклонници изразяват почитанието си с надеждата болестите, несгодите, нещастията да останат при „скалата” и да се превърнат в камък, тоест, да станат безжизнени, да престанат да им са в тежест, да се отърват от тази тегоба! Все надежди за по-добър, по-спокоен живот. Тази древна ритуална традиция е жива! Елате край скалата и ще видите храсти, окичени с парцалчета-чрез всяко от тях е поръчано тихомълком болестта или несгодата да остане там, на място, да се превърне в камък. Ще видите и паричките по скалата, които посетителите оставят с наричания за здраве, за късмет, за по-човешки живот.

Звучи фантастично!
-Няма фантастика, елате и вижте. Има данни, че някъде край скалата е бликала вода.  А водата е много важна за едно такова култово, оброчно място. Общинското ръководство ни е поставило задача да издирим този извор и да го възстановим за ползване. Успеем ли, следващият момент ще бъде палатковият лагер-на мястото до скалата, където някога са преспивали болните посетители. Просто ще пригодим терена за тази цел.

Но всичко това изисква и финанси. Имате ли подкрепата на кмета, все пак той е разпоредител на общинския бюджет?
-Кметът Мурад е по-ентусиазиран дори и от нас! Наскоро с решение на Общинския съвет беше въведена и входна такса за местните ни исторически обекти, но на този етап това са дребни приходи. Имаме пълната подкрепа на общинските шефове. Вижда се дори как не след дълго между Ардино и „Дяволския мост” ще започне да циркулира и едно „авто влакче” с пет, шест вагончета. А защо не и до „Орлови скали” по поречието на реката за село Гърбище? Така и девизът на счетоводителя Хаджигенков отпреди 90 години за „скалата” и здравето ще се практикува и в днешно време.
На влакчето ще се возят деца с родителите им, а също и гости на града, дошли да видят местните забележителности. Нали си представяте влакчето, което пътува между природните красоти, между невероятните гори и потоци в посока връх Алада или река Арда и веселата глъчка, която се носи от него! При първия курс авто машинист ще бъде кметът на Ардино Ресми Мурад, който вече вероятно е прегърнал тази вълшебна приказка. Защото и „мостът”, и „скалата” са просто приказни.
Интервюто взеха: Руди Сливнев и Гюнер Шукри
Снимки: Гюнер Шукри
24rodopi.com


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/8/17 07:57

    Честито, след великата автогара иде ред и на жп гара в Ардино.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен3/8/17 16:09

    Страхотно е! Дано да решат ЖП-гарата на мини автовлакчето да бъде в галемия двор зад сградата на Общината-там е много подходящо... Прави са авторите, наистина ще е приказно!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/8/17 16:36

    Идеята е много добра има такива влакчета и в курортите. Видях в Слънчев бряг, има в Златни пясаци и Албена. В Велинград пък имало четри малки влакчета, хората не са прости нека да има и в Ардино... Фаойда и за общината, файда и за хората... Хеле пък за децата таман.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен3/8/17 16:56

    Тая година отиде повечето, ама поне за догодина лятото да го направят!Много ще се радват и деца и всички... Браво!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3/8/17 17:27

    Автовлакче-не ми беше хрумвало, че може да пътува до Дяволския мост.То ще може да се ползва не само от деца и туристи, но и от хората които живеят в Правдолюб, Кроячево, Деделер. Даже и от Латинка. Сега има и друг транспорт, ама може да стане така, фче влакчето да не стига да тези дето искат да пътуват с него...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/8/17 19:26

    В задния двор на Общината е много добре решение! Жепе гарата направо си е готова.Паркингът ще бъде платен и там туристите ще си оставят колите... Обаче има нещо съмнително в тази работа, изглежда този заден двор на Съвета Кмета направо още от по-рано го е предвиждал за такава цел, за Жепе влакчето, защото от където и да гледаш мястото то си е готово... Има и парк, има и паркинг , има и пейки за чакане... За лятно детско жепе влакче друго не трябва... Ако Кмета го е мислил така, браво!... Остава да се купи само влакчето!...Ще го оставят за догодина, браво.Радостно е с такива работи.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен3/8/17 19:41

    Гладна кокошка файтон сънува

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен3/8/17 20:46

    Има няколко места от където може да тръгва влакчето, без нищо допълнително да се строи... И зад Общината е много добре. Трябва обаче да се довърши асвалта до Дяволския мост. Пък може маршрута да свършва там където сега стига асвалта. Трябва само да се насипе малко баластра за обръщало.Няколко самосвала ще стане. Ха дано!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен5/8/17 07:12

    Дано тази добра идея на Кмета Мурад се осъществи! Всички ще си идем от този свят, но влакчето ще остане... Хаирлия да е!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен5/8/17 16:49

    Ще бъде добра атракция, ще се помни от гостите на града! А и радост за децата, ще чакаме да чуем свирката му, нали е влакче...

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен5/8/17 20:05

    Ако това с влакчето стане, Ардино наистина ще се превърне в туристически град! Има какво да се види наоколо...

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен6/8/17 17:20

    Всичко хубаво, ама нали някой трябва да го направи всичко това!Някой трябва да се разтича, в Общината е пълно с чиновници, но кой върши работа, никой... Време е Кмета да развърти тоягата... И не само за влакчето...

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен6/8/17 20:49

    Прав е предишния колега! Кмета е инциятивен и работлив, но хората около него са нефела! Повечето... Много работи могат да се направят в Ардино, ама работа се върши с работливи хора, а не с мързеливи общински чиновници... Кмете, кмете време е!... Само с тоягата, както казва колегата.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен7/8/17 06:09

    Кметът си знае работата! И от дървени философии няма нужда. Смятам, че Ардино ще си има влакче!...

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен7/8/17 12:40

    Само този кмет Ресми може да направи влакчето да знаете. ще стане.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен7/8/17 15:00

    Кмете, давай напред, не слушай никого! Искаме влакче, ти можеш... Пък и щом си обещал вече, пак идват местни избори, да знаеш!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен8/8/17 06:26

    От много "баби" файда няма, дано влакчето да стане. Всички сме "за" влакчето. Няма да струва кой знае колко пари. То тука е майсторлъка, хем евтино, хем атрактивно, хем и финансово полезно...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.