Песента на Сузанита „Луцифер и Буда“, в която 14-годишната дъщеря на Краля на баладите от кърджалийското село Безводно Орхан Мурад показва средни пръсти, облечена предизвикателно, докато обяснява:
Обладана ли ти се струвам?
Да от Луцифер и Буда!
Леле откачам – толко ми е яко!
Басът ви кърти, знам и мене майко, ама нали знай живота - хайко, хайко…
освен скандална, се оказа и крадена.
Приликите между песента на Сузанита, само официалното видео на която е гледано в „Ютюб“ над 5 млн. пъти, и trap парче на арабски диджей отпреди две години вече бяха разконспирирани, съобщава бТВ. Всъщност не става дума за прилика, а използване на семпъл 1:1. Вярно, звучи екзотично и източно, може да е избран, за да пасва на частта на заглавието, отнасяща се до Буда.
Само че този семпъл е… от изключително известна религиозна песен на бахайската вяра.
Бахайска – не будистска, това първо.
Бахайството е религиозно течение, формирано преди дева века в Персия. Към днешна дата има няколко милиона последователи, най-много от които са в САЩ. Има последователи дори и в България.
И второ, докато Сузанита пее:
Леле откачам – толко ми е яко!
Басът ви кърти, знам и мене майко, ама нали знай живота - хайко, хайко…
(има и по-малко разбираеми части от текста, а и хайкуто с „о“ е най-малкият проблем на този) в оригиналната песен се пее следното:
О, боже, славен и свещен! О, боже, милостив и добър! Освободи ни от трудностите чрез твоята милост и доброжелание. Наистина, ти си милостив и добър (Allahumma yá Subúhun yá Quddus yá Hannánu yá Mannán. Farrij Laná Bi'l-Fazli Va'l-Ihsán. Innaka Rahmanu Mannán).  
Allahumma е обръщението към бога (Allah umma) – „О, боже“.
От движението на бахаите със сигурност имат защо да са недоволни от песента – представете си песен с подобен текст върху семпли от „Аве Мария“, например. Но въпросът има и друга страна – авторскоправна.
Оригиналната песен Allahumma Ya Subuhun е на близо 40 години. Композирана от е известния австрийски диригент и цигулар Биджан Казем Исак и е изключително популярна след последователните на бахайската вяра.
„Невероятно е как продуцентите на този клип са смятали че подобна кражба ще им се размине“, казва пред бТВ продуцентът на оригиналната музикална творба Том Прайс.
„Това е точно същата песен, която аз съм продуцирал и съм записал през 1991 г. Това беше религиозен запис. Правя много религиозна музика за бахайската вяра. Тази религия има повече от 10 млн. последователи по света. (…) Когато ми изпратиха това видео в „Ютюб“, го пуснах… Тя (Сузанита – б.ред.) пееше точно същата мелодия, но не само това – бяха използвали моя запис. В този клип може да чуете моя оригинален запис. Така че това видео в „Ютюб“ е откраднало две неща: продукцията, която аз направих през 1991 г. и песента, която проф. Казем Исаак е написал. Това са нарушения на две авторски права“, казва Прайс.
„Естествено, аз не разбирам български, затова не знам какво точно се пее, но хората, които ми сигнализираха, ми написаха, че има силен сексуален подтекст и това е много странно, защото оригиналната песен е дълбоко религиозна – тя е за бог. Тази песен възхвалява приноса на бога. Да вземеш такава сакрална песен и да сложиш сексуално съдържание беше много изненадващо за мен.
„Сузанита и приятелчетата и са взели два такта, а не цяла песен. Никой не иска да чуе текста на тази песен. Няма нищо лошо в това, което са направили. Когато е станало на въпрос, Сузи и приятелите и са писали на автора и са му казали, че са едни тийнейджъри, които са направили песен на неговия трак. Той се е зарадвал, че популяризират семпъла му. Семплите, които са взели струват по 20 долара и по всички закони за авторски права това се нарича "взаимстване", а не плагиатство. Тя не е спечелила нищо от този клип. Това не става толкова лесно.”. Това каза пред бТВ бащата на Сузанита Орхан Мурад, който смята, че световният продуцент няма никакво право да си търси правата, защото дъщеря му никъде не е сбъркала. Той добави, че поема кариерата й в свои ръце и от тук нататък всичко ще се случва на професионално ниво. „Правя го защото ми е готино. Авторът на инструментала се казва Бис. Не мога да ви кажа кой е той, но аз се свързах с него. Имаме позволение. Под песента сме написали чии е инструментала, а аз имам контакт с него и ще покажа снимки, че съм си писала с него и единственото му желание беше да напишем, че той е автора”, защити се Сузанита.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/8/17 09:54

    Бравос
    За БГ си е нормално да се краде
    Те хората не са виновни те са копирали това окето правят политиците ни

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/8/17 13:06

    Толкова певици и певци са крадяли песни и нищо. Значи ще направят всичко възможно да я "батърдисат", защото е хубава и туркиня. Да малка е, гери никол не беше ли?!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.