„Добре дошли, не си тръгвайте гладни!”

Перперикон, Татул, Дяволският мост, Орлови скали, Утробата… Хиляди туристи свързват Източните Родопи с посещенията си на „скалните перли” в тази част от планината. Тръгват си със стотици снимки, сред които обаче неминуемо пазят и срещите си с най-свободните крави в страната. Говедата са по пътищата от Чернооченско, та чак до граничния пункт „Маказа”. Отдавна и областният град Кърджали е запазена територия за преживните животни. Могат ли обаче от кошмар на пътя, животните да се превърнат в „кулинарен гид” в Източните Родопи?

Телешко сукалче в менюто вдига „категорията”

Последните години акцентът върху телешкото сукалче или още „млечното телешко” драстично нарасна. Поради засиления интерес масово по заведенията в Кърджалийско се предлага това кулинарно изкушение. Крехко и сочно сукалче, топящо се в устата… Възторг за тялото и душата!
И изселниците, и туристите от вътрешността са доволни от новата тенденция, поради сравнително ниските цени и спецификата във вкуса на месото. Професионалисти в тази област споделят, че високопланинските екологично чисти райони подобряват вкусовите качества на месото и техният вкус се различава в зависимост от местността, а ардинският район е един от най-предпочитаните при изкупуването на телешко месо.

Откъде се взема суровината?

Ресторантьорите споделят, че купуват цели теленца на по 2 месеца и ги разфасоват на място, а тайната на сочното и крехко месо в Ардинско е свободната паша. Тя е разнообразна и включва различни билки, според сезона. Крайният резултат на телешкото е пищен и съблазнителен! Кавърми от бут с или без гъби, вкусни кюфтета, чиято кайма е смес от телешко и агнешко, пържоли- мариновани в зехтин и т.н. Собствениците на заведения признават, че не изхвърлят нищо. Те сваряват костите и ги използват като вкусен и хранителен бульон като щрих. Всичко е натурално, без химии и консерванти!
 
Комшиите вече разбраха, че „телешкото” не е само пътищата

Изселници от Турция пълнят багажниците с телешко след всяко гостуване по празници или отпуски в Кърджалийско, дори с риск месото да им бъде конфискувано на границата. Причините, разбира се, са две – високата цена в южната ни съседка и качеството на абсолютно еко продукта в Източните Родопи.
„Новите комшии” от Северна Гърция също се възползват максимално от отварянето на границата при „Маказа”. „Едни от най-редовните ни клиенти са гърци. Всеки уикенд цели семейства идват на пазар в Кърджали. Задължително е отбиването им в магазините за месо. Търси се главно телешко сукалче, агнешко. Цената ги устройва, качеството - също”, споделят собственици на магазини за месо. Изричането на думите „месото е от животни от региона” пък е най-добрият маркетингов трик.
Контрафиле е най-скъпото месо, което се набавя от врата на животното. То е и най-търсено от туристи от Северна Гърция. Те пристигат до Кърджали
с риск да чакат на 4-километрови опашки на границата, за да се полюбуват на тази съблазън. Ние на море, те на сукалче - всички на границата!

Говеда и туризъм?

Кулинарен туризъм. Тази концепция за привличане на гости от вътрешността на страната и чужбина, за първи път бе изречена от кмета на Ардино Ресми Мурад. Идеята е ясна - „разполагаме с най-чистата природа, уникални забележителности, но можем да предложим и едни от най-екологично чистите продукти в страната”. Ако дойдете в региона и след снимките на фона на Дяволския мост не опитате къпана баница, мекици, катми с айран, то това е загуба за сетивата. Ако не пробвате месо от телешко сукалче, агне на жар, то това е престъпление. На фона на цялата световна кухня, навлязла в менюто на съвременния нашенец, връщането към корените е една своеобразна одисея към миналото, от което човек може да излезе пречистен и много, много доволно нахранен.

Кои са най-добри


„Кметът е прав. Може да се говори за кулинарен туризъм, телешкото сукалче за причина туристът да се отбие през Кърджали, Джебел, Ардино, Момчилград. Мога да изброя около 20 ресторанта в региона, където се предлага телешко сукалче, което се прави по правилата. Почти всички купуват телета от района на Ардино. Най-доброто телешко сукалче се прави в ресторант „Естер“ в Джебел, уникално е. В Ардино за похвала е колегата в ресторант „Емона“, в Кърджали - „Меаца“ и „Стената“. Мога категорично да отбележа, че гърците идват през уикендите заради телешкото и агнешкото, което се предлага тук. Телешкото печено е най-добро в комплекс „Маказа“ край Момчилград и „Цезар“ в кърджалийския квартал „Възрожденци“. Уникално телешко с нахут пък се предлага в най-луксозния ресторант в Кърджали – „Перперикон“. Комшии на кулинарен туризъм може да откриете и в новия ресторант на хотел „Арпезос“, коментира пред наш репортер един от най-добре заплатените готвачи в града край Арда. Питаме го за цените.
„Порция в порядъка от 11 до 14 лева е добра и за консуматорите, и за заведението. Оттам нагоре е печалбарство и неуважение към клиента. Между 12 и 14 лева е килограм хубаво телешко, живото тегло е под 7 лева. Правете си сметката. Някои колеги се изхвърлят, че правели марината с вносни подправки - на кого специално от Белгия му носели, на кого от Ориента… Няма такова нещо, в България вече има всичко.
И с марината подходът  е различен. Месото се намазва добре с приготвената марината и се поставя в затворен съд в хладилника. В този вид едни го оставят да престои една нощ, други го държат максимум до час“, допълва готвачът.

Как да се упътят туристите?

Елементарно и много оригинално. Плакати, закачени по кравите, които са по пътищата. „Те не са пречка по пътя, просто указват посоката към най-екологично чистата храна в страната. Добре дошли, не си тръгвайте гладни!”, шегуват се от персонала на едно от изброените топ заведения.
Тайната на бизнеса е в превръщането на пасива в актив. Търсене има, предлагането обаче ни куца.
Есра ЮНАЛОВА,
стажант-репортер

На снимките:
Перфектната комбинация – телешко сукалче и телешки дроб
Някои го предпочитат така – импровизация на „Сукалче бургер“ от кулинарен турист
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/8/17 20:23

    Абе вие имате ли представа колко е порцията в механа Стената,че пишете глупости..било евтино и достъпно...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/8/17 20:24

    В момента най доброто телешко се приготвя в Арпезос, страхотно го прави Баджо, но който пръв пусне стекхаус тип Телешко, ще избие рибата.
    Помислете само и приятен апетит на Всички

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен1/8/17 21:32

    Mesoto se qde bez marinata,porpravki li qdem ili meso?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен1/8/17 21:41

    Телешко порция на Стената е 24 лв само, в Истанбул при NUSR'ET e по евтино и достъпно, ама на Стената селяните нали ще си направят снимки все едно са в някое заведение като в Виена. Радост народна........

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/8/17 21:41

    Кога хапваме сукалче хубаво обаче не пада от небето,а и мразим на животните.В други държави за диви животни магистрали спират.В една държава германски туристи,кога ядат и пият конете от прозораца вкарали главите гледат туристие,вънка в гьола патици ,вече европейците такъв туризъм обичат.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен2/8/17 08:06

    Телешко сукалче!!!!! Няма такова говедо. Телешко от сукалче!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен2/8/17 09:28

    Не ви ли е грях да колите тези невинни душички по на 2-3 месеца.Къде са природозащитниците-КУЧКАРИ да се намесят.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен2/8/17 09:54

    "Телешко сукалче"!???Няма такова животно, глупаци!!!Сукалчетата в Ардино пасат трева?Аууууу.у..у.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен2/8/17 09:57

    Чудесна идея! И много скоро разхождащите се из града крави - ще се превърнат в " сукалчета " на скара

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен2/8/17 19:13

    Никой ли не забеляза, че статията е писана от стажант.
    Поздравления- прекрасно се е справила.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен4/3/18 18:07

    В "стената" не е истинско сукалче, преработено артък много.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.