Търсене в Кърджалийско, но предлагане няма


Гърци са готови да броят по 300 евро за литър магарешко мляко. Продуктът обаче и изключително дефицитен в региона на Източните Родопи, разкриха за 24rodopi.com стопани, които са били търсени от жители от северните части на съседната ни държава. „Животновъдите в района залагат на крави и овце. Магаретата вече са рядкост, а за отглеждане заради мляко, това безспорно е далновидно, но никой не се захваща”, коментираха стопани.
Както неотдавна писахме, пенсиониран миньор от Родопите произвежда сирене, чието кило на световните пазари струва… 1 000 евро. 76-годишният Фаик Ахмедов отглежда три женски магарета в Черноочене, а млякото им е един от най-търсените продукти от неговите комшии.
Бай Фаик е работил в мините до 1980 година. По-късно заминал за Турция, но се върнал в началото на 90-те. Тогава решил да отглежда животните заради ценното им мляко. Според запознати продуктът е изключително полезен заради ниската си масленост. Магарешкото мляко ефикасно се използва и за лекуване на бронхит.
„Давам на комшии, когато ми поискат. Пенсията ми е малка, не стига за да издържам животните", разказа тогава пред наш репортер бай Фаик. Мъжът приготвял и сирене от млякото без да подозира, че килото върви по 1 000 евро.
Най-известната магарешка мандра на Балканите се намира в сръбския природен резерват Засавица. Именно там, на около 80 километра от Белград, се произвежда и най-скъпото сирене в света. Във фермата се отглеждат 130 магарета и млади магарици, чието мляко съдържа анти-алергени, витамини и минимално количество мазнини, което го прави подходящо за производството на уникалното по рода си сирене.
Най-големият проблем на Фаик Ахмедов обаче е липсата на продуктивно мъжко магаре в Черноочене. „Всички животни са кастрирани. Ходя на час път в Дядовско, където е единственото читаво мъжко магаре. Давам по 30 лева за опит да оплоди моите магарици. Не всеки път обаче става. Бременността на магарето също е дълга - 12 месеца", разказва бай Фаик. Той обмисля да събере пари, за да си купи „кавалер" за трите магарици.
В продължение на векове магарешкото мляко е високо ценено, благодарение на неговите хранителни, лечебни, терапевтични и козметични свойства. Лечебната му мощ е използвана в продължение на повече от 5500 години. В древен Египет, например, млякото на магаретата е сред основните суровини за направата на билкови медикаменти, полезни за третирането на вътрешни или външни възпаления, особено за децата. Древните гърци също са сред народите, ползващи активно бялата лечебна течност. Хипократ (460-377 г. пр.н.е.) горещо препоръчва магарешкото мляко като лек за немалко заболявания, включително отравяния, артрит и лечение на трудно зарастващи рани.
Широко разпространени стават козметичните маски с екстракт от магарешко мляко. Самата кралица Клеопатра VII, властвала над Египет около 51-30 г.пр.Хр. притежавала огромни магарешки стада, за да се наслаждава на всекидневната си вана с мляко.
Едно от първите изследвания, които доказват по научен път полезните свойства на магарешкото мляко, е направено във Франция през 1877 г. Социалната държава, в лицето на властта провежда експеримента си сред изоставени бебета в парижката болница „Сейнт Винсент де Пол". По време на изследването децата биват хранени предимно с магарешко мляко, вместо с кърма. Проучването установява, че бебетата реагират много добре на новата си диета. Децата не показват никакви признаци на хранителен дефицит.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.