Брокери: Вероятно всяка зелена площ ще бъде бетонирана край Арда
Над 200 евро достига чистата печалба от квадратен метър застроена жилищна площ в Кърджали за предприемачите. Именно тя е в основата на бума през последните години, довел до превръщането на областния град в строителна площадка. Архитектурното решение „блок до блок” пък е най-видимо в многохилядния квартал „Възрожденци”.
„Общината вече няма терени в квартала, всички имоти са частни. Това означава, че върху всяка зелена площ в един момент може да изникне поредната кооперация. В същото време и цените скачат, което естествено рефлектира върху крайната калкулация на предприемача за квадратен метър застроена жилищна площ”, коментира пред 24rodopi.com брокер на недвижими имоти. По думите му, реалната себестойност на едно жилище се движи между 170-250 евро за кв.м. съобразно цената на закупения парцел и броя на жилищата, които могат да се построят. Продажната цена достига до 400-430 евро на квадрат във „Възрожденци“.
„При себестойност на строителството от порядъка на 170-180 евро на квадратен метър, на „зелено“ инвеститорът продава за 320-350 евро, а при завършен вид на кооперацията – гони цени от порядъка 380-390 лева. Има и смелчаци, които искат 430 евро“, поясняват брокери.
В същото време пък желаещи да закупят жилище в града край Арда не липсват.
„Тенденцията е от години. Много хора от други общини, села и дори от съседната област Смолян, са готови да инвестират в имот в Кърджали. Банковите заеми в случая са на втори план. Говорим за спестени средства от работа зад граница. Търсенето предопределя и предлагането, както и усиленото строителство”, допълват брокери.

Както вече писахме, Кърджали е в Топ 5 в страната по брой на въведените в експлоатация жилища в новопостроени сгради до средата на месец юли. Регионът е на четвърта позиция след Бургас, Варна и Пловдив сочат данните на статистиката за второто тримесечие на т.г.
13 са сградите в областта, които са въведени в експлоатация, а броят на жилищата в тях е рекорден-74.
Кооперации се издигат и на сравнително малки площи, дори в междублокови пространства. Това от своя страна, както и стремежът към максимална печалба, означава-много, но малки апартаменти на високи цени.
24rodopi.com
На снимката: На това място в района на пасарелката ще се строи ударно до няколко години. В момента пък се запълват всички останали „зелени” дупки във „Възрожденци”
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/10/17 19:23

    Glupaci ,namerili ot kade da kupuvat,cendilii kvo drugo da ocakvas?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/10/17 08:53

    Хубаво е мястото
    През лятото не може да се диша от горещина ,апрез зимата от студа
    Купуваш си апартамент с изглед да видиш целия пазар и водното огледало и след няколко години отпред виждаш само нови блокове това е самата истина

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/10/17 14:42

    На мястото на пасарелката трябва да има мост, 2 платна + пешеходна част са достатъчни! Търсете проект за финансиране!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/10/17 20:36

    Гъбка до гъбка

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.