Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Окръжен съд – Кърджали искова молба за прекратяване на сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“-Кърджали, чрез която незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическата партия ДОСТ, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.
Както вече 24rodopi.com писа, след разкритията ни за склад в кърджалийския квартал „Студен кладенец“, в който се пакетират храни за купуване на гласове, организацията бе прехвърлена на създаденото от Шабанали Ахмед сдружение „Асоциация Бату платформ“. Припомняме, че цял ТИР с торбички на партия ДОСТ с храни бе заловен в Северна България по време на предизборната кампания.
В хода на разследване за престъпление против политическите права на гражданите, ръководено от Окръжна прокуратура - Добрич, са събрани доказателства затова, че на 14.03.2017 г. сдружението е получило паричен превод от 100 000 евро, съобщават от Главна прокуратура. Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, без данни за субекта на преведената сума. Така получените средства сдружението „Асоциация Бату платформ“ е използвало за закупуване на хранителни продукти – захар, брашно, ориз, макарони и др., разпределени в отделни пакети на обща стойност от по 30 лева. Тези индивидуални пакети са били транспортирани до различни населени места на територията на страната – Пловдив, Гоце Делчев, Търговище, Силистра, Добрич, Бургас, Смолян, Хасково,  Шумен, Павел баня, Сливен, Дулово, Русе, Омуртаг и Ботевград.
Организацията по транспортирането, приемането и складирането на пакетите с хранителни продукти е осъществена от членове на сдружение „Асоциация Бату платформ“-Кърджали с активното съдействие на членове и симпатизанти на политическата партия ДОСТ, посочват от прокуратурата.
Пакетите са раздавани безвъзмездно на български граждани с мюсюлманско вероизповедание, за да бъдат мотивирани да гласуват за политическа партия ДОСТ на изборите за 44-то Народно събрание.
„Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12 ал.2 от Конституцията на Република България. Дейността на Сдружение „Асоциация Бату платформ“ гр. Кърджали е несъответна и на императивната забрана в чл. 168 ал.1 от Изборния кодекс. Чрез нея е осигурено финансиране на предизборната кампания на ПП ДОСТ с анонимно дарени средства с неустановен произход, което е нарушение на чл. 162 ал. 1 от Изборния кодекс. Тази дейност отговаря и на признаците от обективна страна на престъпния състав на чл. 167 от Наказателния кодекс“, е посочено в исковата молба.
Главният прокурор настоява Окръжен съд – Кърджали да постанови решение, с което да прекрати регистрираното сдружение „Асоциация Бату платформ“ гр. Кърджали, заради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.
Както вече 24rodopi.com писа, в Кърджали са разпитвани лица от групата „Бату“ за скандала с прекосилия цяла България ТИР с предизборни храни.
Сдружението „Бату Платформ“, което е създадено от кърджалийци, е изпратило ТИР-а с храни за купуване на гласове в района на Добрич в седмицата преди парламентарните избори у нас. По случая е образувано досъдебно производство, но за да не пътуват до Североизточна България, в града край Арда са снети показания на членовете на групата, създадена от бившия депутат Шабанали Ахмед.
Припомняме, че по сигнал на ДАНС в Добрич бе спрян ТИР с 970 пакета хранителни продукти, предназначени за купуване на гласове, като пакетите са същите, които бяха открити в склад в кърджалийския квартал „Студен кладенец“.  В града край Арда  полицията конфискува 400 торбички с храни с логото на партия ДОСТ и бюлетината на партията за изборите. Тук също се води досъдебно производство, като и в двата случая изскача името на Екрем Коруосман, наричан „момче за всичко на групата „Бату“.
Случаят в Добрич е доста мащабен, разследването се води от Районна прокуратура Добрич, в който по сигнал на ДАНС е бил спрян товарен автомобил, в който са били натоварени 970 пакета с хранителни продукти, съобщиха от държавното обвинение. Всеки пакет е от около 10 кг. и съдържа трайни хранителни продукти, като боб, леща, олио и други.  Част от тези хранителни продукти са били разтоварени в Омуртаг в склад за препарати за растителна защита.  Установено е, че ТИР-ът е тръгнал от Пловдив с 1250 торбички, като част от тях били разтоварени по пътя. От Сдружението „Бату Платформ“ са направили дарение за кандидат-депутат на ДОСТ.
Сдружението е създадено от бившия районен мюфтия в Кърджали Шабанали Ахмед, който се оттеглил, когато станал депутат. Председателството е поето от крумовградчанина Басри Пехливан, който в момента е районен мюфтия в Хасково. Другите от ръководството на „Бату Платформ“ са новият български гражданин Кемал Йозмез, който заедно с Бирол Дилбер, временно пребиваващ в страната турски гражданин, извършват ремонти на джамии, и Екрем Коруосман. Последният беше задържан при акцията на полицията в кърджалийския склад.
Скандалът "Купуване на гласове с храни" в Кърджали гръмна след като активисти на партия ДОСТ разкриха, че членове на групата "Бату" отклоняват средства, предназначени за бедни избиратели.
Очаквайте в 24rodopi.com: С колко забогатя Групата на Шабанали Ахмед? Какви коли се купиха след изборите, къде строят „бизнесмените на мюфтията“, защо на бившия депутат подариха най-големия апартамент в Кърджали, колко фирми имат хората на Шабанали и колко дължат на държавата, а защо България не може да се прибере парите… Защо покрай българския провал на ДОСТ ще го отнесе и кметът на Голяма бурсенска община Реджеп Алтепе

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/10/17 10:17

    якоооо, групировката "Мюфтиите" куто мафията са, анаааа

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/10/17 10:51

    Абе Шабанали изчезни от тази партия ,наистина има съвестни хора в Кърджали ,които работят за партията. Недей поне на тях са вредиш,още ли не се няде? Лютви Местан все още ли ни разрба що за стока си ?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/10/17 11:19

    шабанали е ачкьопек,а Рашко е църковна мишка и чьомбюша предстои, сега почват предателствата, иначе Шабанали се изпокри в Истанбул и потрива доволон ръце

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/10/17 12:21

    Рашко ,Рашко аха да лапнеш мангизите и хоп пак Шабанали печели както винаги,той бягаше от ДПС и хоп депутат въпреки протеста на хората от с Водач

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/10/17 17:15

    Г-да управляващи разберете до къде сте докарали хората да им помагат с продукти от първа нужда ,а сме в 21век

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен20/10/17 17:23

    Продуктите нали се върнаха и се раздадоха на хората след изборите

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен20/10/17 17:24

    Рашко заради личните си интереси ,недей да клатиш кораба на партията си

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен20/10/17 20:00

    РЕПРЕСИИТЕ СРЕЩУ ТУРЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ НА ВСИЧКИ НИВА. ТОВА ЛИ Е ЦЯЛАТА ФИЛОСОФИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОКУРАТУРА???

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен20/10/17 20:21

    Ех бе бирол. Лапнал си лапандрика,затен гьолгенден коркесин. Кво ти трябвашс да сменяш старата барака пак с стара. Само да биеш на очи, те хората не разбират от коли ама си е коджаман. Да хеше взел нещо свястно ти пък се изложи с кола за 30 бона. Но си ти е манталитет. Окадар.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен20/10/17 20:27

    Шабанали е bizim insan !Tой ще разори Козата от Островец

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен21/10/17 08:16

    Недейте да търсите под вола теле,няма да го намерите

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен24/10/17 11:23

    Българската макарна за нищо не става, солта не соли пък бръшното и той хич го няма.да бяха донесали поне от Турция, там са хубави

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен25/10/17 16:25

    за дпс защо не пишете?!не че защитавам дост ама всякаш нямате друга работа ,каточели освен доста всички партии са за ,,интересите на народа„:@ :@ вместо да се занимават с разни глупости да си вършат работа(ако могат де ) !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.