Лебедът

Паун Тошев бе човек непретенциозен, свит, ненатрапчив. Някои го определяха като „смотаняк”, други злобно подмятаха след него „мухльо”. Самотникът учтиво поздравяваше всеки срещнат, дори и шапката си сваляше и се покланяше вежливо, ако трябваше с жена да се размине.
Един ден околните го видяха с някаква млада, наперена дама, дошла дявол знае откъде и не можеха да повярват на очите си. Държеше го под ръка, плътно притисната до чудака, а в очите й се четеше решителност и упорство.
Не мина много време и пред невзрачната къщурка на Паун Тошев взеха да паркират скъпарски тъмни автомобили от които слизаха непознати, важни типове. Какво правеха, с какво се занимаваха, никой не знаеше, а и кураж нямаха да питат.
Само след година от къшлата на Паун не остана и помен, а на мястото на колибата израсна кокетна, двуетажна постройка с два гаража, каквато нямаше в цялото градче. Паун Тошев сякаш се прероди, стана неузнаваем. Ходеше изопнат, с високо вдигната глава, носеше копринено шалче и маркови тъмни очила. Високо подстриган и обут в заострени, лачени обувки, бе заприличал на манекен. Омазнената му шапка вече я нямаше, а от джобчето на елегантното му сако се показваше ярко червена кърпичка. Не престана обаче да поздравява приветливо познати и непознати и да се усмихва добродушно. Всяка сутрин със съпругата си се качваха на колите си, спортен мерцедес и БМВ кабрио и отпрашваха в различни посоки. Бяха наели жена, която се грижеше за къщата и за екзотичните цветя около нея, луковиците за които бяха поръчали от далечна Холандия.
Както и трябваше да се предполага, мистерията се разсея и измъчваните от любопитство и завист съседи на Паун Тошев научиха, че той бил компютърен инженер, софтуерен гений, а красивата му съпруга - скъпо платен коафьор и стилист. До услугите на съгражданина им прибягвали не само едни от най-известните наши корпорации, но и сериозни чуждестранни фирми. Съпругата му Теодора държала моден салон в областния център, но имала и платежоспособни клиенти от хайлайфа на столицата.
Каква скука! Никакви мафиоти, тъмни сделки и афери, никакви наркотици или проституция, каквито помисли се въртяха в главите на шашардисаните доскоро Паунови комшии. Гърнето си бе намерило похлупак. Амбициозната Теодора бе вдъхнала увереност у нерешителния доскоро инженер, както в приказките бе целунала краставата жаба по устните и тя се бе превърнал в красив принц. На мястото на грозното пате се бе появил впечатляващ лебед.
Страхил Алексиев, адвокат


24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.