Ако Валери Симеонов не подаде оставка, подава цялото правителство. Това заяви на брифинг в Народното събрание председателят на ДПС и народен представител от Кърджали Мустафа Карадайъ. Така е в нормалните демокрации, но ние сме в България, обясни той.
Карадайъ призова за оставка на кабинета, след като от няколко дни ДПС иска оставката на вицепремиера Валери Симеонов, но такава няма. Той напомни, че още при избирането на кабинета от партията му са заявили, че с влизането на националисти в него не 100, а 1 ден няма да има толеранс, защото това е опасно за държавата.
Присъствието на националисти в българското правителство нямо да направи по-лесно влизането на България в Шенген, даде знак пък Ханс ван Баален, председател на партията на европейските либерали АЛДЕ.
"България е много важен член на ЕС, винаги е имала какво ново да предложи на европейската демокрация. ДПС е стабилен демократичен фактор в политиката на България. Когато наближи председателството, това не е задача само за правителството, но и за парламента, сочи моят опит. Надявам се и вярвам, че правителството ще работи с тясно сътрудничество не само с за формулиране на дневния ред, защото Европа трябва да бъде оформяне от демократични партии. Няма обаче място за краен национализъм в Европа", каза той. И призова правителството да направи "демократично и приобщаващо председателство".
Ханс ван Баален разказа за лошия опит на Холандия от партньорството с крайно дясната популистка партия, станала причина правителството да се разпадне. И обясни, че тази година след изборите всички големи сили спазили думата си и няма коалиция с такива партии. Напомни, че същото е и в Германия, Франция, Австрия. В цяла Европа има примери, че не трябва да се включват екстремистките партии в управлението на държавата. Няма място за екстремисти и националисти, каза ван Баален.
Така е в Европа, но в България националистите участват във властта, без да има нужда от тях. ГЕРБ ги включиха, но и упорито се опитват да ги легитимират, а понякога и подражават, обясни обаче Мустафа Карадайъ. Отговорността не включва националисти в участието във властта. Още при съставянето на кабинета казахме, че бихме подкрепили управление без националисти, дори и без да участваме във властта, напомни той.
Недопустимо е председател на комисията по правата на човека да ползва езика на омразата и да разделя и противопоставя, каза Карадайъ, визирайки Красимир Велчев от ГЕРБ.
Демокрацията е заплашена и трябва да бъде защитена, докато и Симеонов, и Велчев ползват езика на омразата и ксенофобията и те сами са действащите лица на омразата, ние продължаваме да се отдалечаваме от нормалността, категоричен бе той.
Българският етнически модел няма алтернатива. Но участието на националисти във властта не е принос към етническия модел, а е отрицание на този модел, заяви още Карадайъ.
Мисля, че положителното послание на Ахмед Доган е нещо, от което ние в Западна Европа можем да се учим, коментира Ханс ван Баален.
Много мои колеги в Западна Европа обичат да поучават своите колеги от Централна и Източна Европа. Което им прави чест, защото ние всички сме европейци и трябва да се учим едни други. Мисля, че посланието на Ахмед Доган е, че по-скоро всички сме граждани, независимо каква религия имаме, какъв език говорим и откъде идваме. Мисля, че това е нещо, което действително може да е поучително за Западна Европа, това послание и този подход, допълни ван Баален. 
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Не е ли така12/10/17 14:26

    Правилно, Валери Симеонов наричаше Сидеров ,перхидрилно човечеце а сега Волен първи го защитава,
    Държат кокала здраво ,но му се види края веке

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/10/17 14:53

    ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА на мутренско-фашисткото вредно управление на Суджуците и корумпираните КАЛИНКИИИИИ които денонощтно насаждат етническа злоба и омраза в обществото

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/10/17 15:29

    Не заблуждавайте народа ,не си мислете че хората пасат трева и серат балли .......Това е геоплитиката в Бг ,едните да искат оставката на другите .А вечерта заедно на маса .....Г-н Карадайъ защо не слезете по надолу и да посетите ,и да се интересувате от полжението на електората си ,сещате се за тях само предизбрно .....Знаете ли че по Чернооченските села хората си платиха за дърва миналата година, а все още на си им ги доставили ...Вашите кметове ги лъжат и ги мамят ,като им отговарят дървата ги чакайте в чечтвъртък -Ама за кой чечтвъртък става на въпрос не се конкретизира ......А дали ще стане не се знае ......Вие имате ли отговор ?????????????????????????????? Казвам се Ерджан ...........

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/10/17 16:45

    Докато в България има етнически партии /ДПС и ДОСТ/ ще има и националистически/патриотични партии.
    Причина за тъй наречения "език на омразата" е участието на етническите партии в българския политически живот.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/10/17 16:51

    с терористичните актове по света, дело на ислямисти, рухна неолибералния модел, проповядван у нас от турските партии. вече никой не се интересува от етнически модели.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/10/17 16:56

    Говорейки за отстояване на интересите на етническите групи, защо досега не се е видяло или чуло ДПС да отстоява правата на арменския етнос, или пък правата на българския етнос? ДПС е партия на етносите, нали така? Или само на "Турците" в България? Ако е само на "Турците" в България, което се доказва всеки ден по безброй начини, не е ли това ксенофобия? И не сте ли вие истинските националисти и ксенофоби? Не се е чуло, нито пък видяло, на някой от тази партия да му бъдат отнети правата и свободите с които разполагат всички граждани. Напротив, на вас дори се дава повече, отколкото на един обикновен българин.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/10/17 18:49

    Админ, публикувай ми коментара няма да те чакам цяла вечност !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    казвам се Ерджан ....................

    ОтговорИзтриване
  8. Али Палазоглу13/10/17 14:09

    Защо в ръководството на Обединени патриоти няма нито един фес, а ? Това не е ли е дискриминация ?

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен13/10/17 17:18

    А аз се казвам Хайван Боклу и пак не ми публикуват коментарите!Какво да правя, Ерджан!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.