Къде са заровени алтъните на разбойниците, г-н Красин?
На този въпрос отговаря известният писател и експерт по темата „Разбойниците на Родопите“ Христо Красин. Бяхме предизвикани от негови изследвания върху съдбата на разбойници от Кърджалийския край, „шетали” в първата половина на миналия век. Писателят описва красиво техния живот и кончина, но не казва къде са заровени или скрити  парите им.
В първата част: Просячето от Дженевиз кьопрю и алтъните под Патмос
Във втората част: Кулаксъз Мюмюн взел награда за взривяването на Кафалията, но казанът с алтъни на разбойника лежи край Горно Прахово

Една от безспорно най-злите разбойнически банди в Кърджалийско е тази на братята Сетерелии от  село Устрен, близо до известната средновековна крепост Устра, владяна последно от българският цар Иван-Асен-ІІ. В разбойничеството едва ли може да се търси някакво благородство. Но в този случай със Сетерелиите действително е налице потресаваща жестокост, наблюдаваща се и при някои днешни управници, които са завършили средното си образование в средни училища за „бавно развиващи се” дебили из страната ни.
Прозвището на Сетерелиите идва от „сетре”, „сетере” (сако, горна мъжка връхна дреха), която в онези времена е много модерна. По селата мъжете постепенно хвърлят шаячните елеци и кеневирени ризи и слагат наложилите се в градовете сака и палта. В светлата част от денонощието братята (между четирима и шест души, данните са противоречиви) излизали из селата и най-вече в Кърджали с модерните си облекла. Правели впечатление на интелигентни и уважавани хора. В тъмната част от денонощието хвърляли градските си одежди, навличали удобните селски шаяци и кеневири и се заемали с „работа”.
Основна „работна база” на Сетерелиите е била крепостта Устра.
Там си устроили  заслон по край някоя от запазените крепостни стени. Там са се хранели, там са пиянствали и издевателствали върху жертвите си.
Обикновено наблюдавали по-богатите търговци и занаятчии от Кърджали и по-големите селища из района. Отвличали ги в леговището си край село Устрен и започвали пазарлъците относно размера на парите, които трябва да получат, за да го пуснат жив. В повечето случаи жертвите били пребивани до смърт. А тези които имали възможност да си платят, „благородно” връщали на местата от които ги отвлекли.
Такива са случаите с Георги Алтъков, търговец, и Иван Сурков, златар от Кърджали в онези времена. От Крумовград е бил отвлечен и после пуснат богатият търговец Осман Моллаогллу. Такава е съдбата на десетки по-заможни жители от региона.
Сетерелиите действали доста агресивно и из Ардинския район. Известен е случаят с хлебаря бай Добри, който отървал отвличането като се откупил начаса с десет чувала пресен хляб, тъкмо изваден от пещта. Бай Добри е бащата на популярния в близкото минало в община Ардино управник (вече покойник), Живко Добрев!
За разлика от другите им „колеги”, Устренските разбойници не общували с местните полицейски шефове и ръководители. Отказвали да си плащат и „такса спокойствие”, която им искали полицейските началници Маринов и Караминдов. След като излиза законът за Амнистия на разбойниците, прокаран от министър-председателя професор Цанков, Сетерелиите отказват да я приемат. Това е повод за Ардинския полицейски шеф Маринов да организира и изпрати в посока Устра група от десет полицаи, които да изловят бандитите и да ги докарат в Управлението.
Наредено им е било докато се опитват да ги арестуват, по възможност да ги разстрелят. Тази новина мълниеносно стига до Устренските бандити, те очевидно са имали „уши” и в самото полицейско управление. Братята решават да действат изпреварващо.  По стария път от Ардино за село Гърбище (по източния ръкав на Ардинска река) в близост до местността „Килисе” е имало малък кьошк (навес с чешма или кладенец) за почивка на пътниците.
При този кьошк разбойниците устройват засада. Седем от десетте полицаи били убити на място, а трима-тежко ранени. Сетерелиите бързо се изтеглят обратно към Устра. В рамките на денонощие те преминават на гръцка територия, но без най-големият брат, който бил и най-алчен и най-зъл.
В Ардинската махала Йонузлар живеел заможен молла. Една вечер Сетерелията, който останал единак, се опитал да влезе в дома му и да го ограби. Моллата обаче се усетил от шум, идещ от дама (обора) с животни и здраво залостил входната си врата с две мощни мандала. Прозорците му били с метални пармаци.
Сетерелията, след като разбрал че от долу няма да може да влезе, се качил на покрива и разместил тиклите (каменните плочи) с които е била покрита къщата. Моллата обаче го дебнел  с карабина „Манлихер“. Щом се проврял през покривния отвор, той стрелял два пъти, като  първо го прострелял в слабините, а след това и в корема. Моллата получил 20-те хиляди лева награда за главата на най-възрастния Сетерелия и побързал да замине за Турция.
Устренските разбойници криели парите си в малкото естествено езерце под крепостта Устра!
Слагали ги в тараджици - кожени чували от ощавена овча кожа  и ги пускали във водата на определено място. Това място е белязано с доста обемист камък на брега, който камък знаели само братята. Със смъртта на най-възрастния Сетерелия приключва и тяхната история. За съдбата на другите братя в Гърция няма сведения. Не се е чуло и парите им да са намерени. Във въпросното езерце често плували лебеди и то така е известно, Лебедовото езеро.
Така че, парите са там, ако някой все пак не ви е изпреварил!
На снимките: Крепостта Устра и Лебедовото езеро
(Следва)

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/10/17 13:01

    В това малко езерце съм се къпал преди години! Водата беше много студена, но и много чиста.Ако знаех, че на дъното му има разбойнически пари, сега щях да съм богаташ.Имам приятел, водолаз от Кърджали... Тези дни ще посетим Лебедовото езерце, ако имаме късмет, ще пеем "Лебедовата песен" на Шостакович...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/10/17 14:00

    На езерото до Устра идваха през годините много водолази. Те казваха, че са геолози, които искат да проучат как се е появило то на това място, защото водата извирала отдолу от земята.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/10/17 14:39

    Администраторе, какво става! Написах коментар преди два часа, а никакъв го няма... Какво става там!

    ОтговорИзтриване
  4. Setereliyata Mumun e ubit kray Zlatograd,gn Krasin ne si izmislyayte palavri

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/10/17 20:13

    Krasin zapocna da pise za setereliite,vij podpaliha kista v ustra

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/10/17 20:30

    Аз съм от Йонузлар край Ардино! Сега живея в Бурса. От баща ми знам, че молла Абдуллах, който е живеел в къщата срещу нас е ликвидирал Сетерелията... Това лято правих малък ремонт на бащината ми къща, къщата на моллата си е на мястото, само каменният покрив е хлътнал и сигурно тече...Скоро може да падне... Сетерелиите са били няколко братя, някой от другите може да е убит край Златоград докато са бягали към Гърция. Писателят Красин много вярно описва нещата... Мой енище, който живееше в Джигалар, ардинска махала разказваше същото като писателят Красин.Шабан ефенди, такава е истината...амуджа!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен13/10/17 07:37

    Време е господин Красин да започне да пише и за днешните разбойници Има ги от горе до долу Ще чакаме

    ОтговорИзтриване
  8. I as sim cul ot starite minyori ce e ubit kray Zlatograd setereliyata ot politzai,slucayno zaek skaca otgore mu kogato se e skril pod subrazite i toy stava i go strelyat,A gh Krasin znaeli kide se namira selo Ustra

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен13/10/17 08:50

    АЗ СЪМ ОТ РОДА "МОЛЛАОУЛАР" ОТ УСТРА- ЯТАЦИ НА СЕТЕРЕЛИИТЕ. САМО ЧАСТ ОТ НАПИСАНОТО Е ВЯРНО, СЕТЕРЕЛИИТЕ СА БИЛИ ТУРЦИ-НАЦИОНАЛИСТИ ЗАТОВА НЕ ОБЩУВАЛИ С БГ ВЛАСТ. ВСЪЩНОСТ РЕАЛНО СА ПРОВЪЗГЛАСИЛИ АВТОНОМНО УПРАВЛЕНИЕ ЗА 10Г. - УСТРЕНСКА РЕПУБЛИКА.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен13/10/17 09:50

    За моллата от Йонузлар и ас съм чувал.Той се е страхувал от другите братя на Сетерелиите за това бягал в Турция.Незнаел, че теса забягали към Гърция.А че един е бил убит до Златоград е нормално...

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен13/10/17 10:55

    Това което аз мога да кажа е, че преди години големият ни поет Фехим Хюсеинов /сега за съжаление покойник/ и писателят Христо Красин бяха големи приятели! Техен приятел беше и поетът и писател Ясен Устренски.Та точно Устренски знам със сигурност че беше водил двамата творци из района на село Устрен. Това се случи поне няколко пъти... Аз работех в печатница "Родопи" в Кърджали... Познавахме тези хора и беше ни чудно какво правят тези хора и онзи район! Имаше приказка, че и тримата много пиели и били големи любовчии... Изглежда, че около Устра е имало хубави местни жени... Ама това са си приказки де, вие да не вземете хас да повярвате...

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен13/10/17 17:04

    А бе кажи си го направо, тия поети и писатели са ебали хубавите устренски жени и са проучвали историята на Сетерелиите.А за да си охлаждат и мъжките страсти са се къпали и в Лебедовото езеро!Тоя човек дето пише тези разкази не е празен човек,евалла на Красин...

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен15/10/17 19:55

    Ако Устренци бяха турци, до сега да бяха изкарали парите! И селото им щеше да е като чичек гиби!А тия читаци са мързеливи та мързеливи. Сега ще дойдат от цяла България да им изкарат парите, а те ще гледат като гладни кучета след тях... Иначе турците са работливи, ама читаците са си чисти мързели...

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен16/10/17 13:05

    Устренци да внимават-ако искат да видят хаир, да не гледат към Бахри Юмер! Техният добър, добросърдечен и работлив водач е Изет Шабан от Русалско!Да гледат и да слушат него а не разни сидиклии като Местан!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.