www.24rodopi.com

Изселник №1: Някои се опитаха на гърба на Турция да правят вътрешна политика! Против сме братската борба, не можем да сме страна

събота, ноември 1129коментара

Председателят на "Балгьоч" - най-влиятелната неправителствена изселническа организация в Турция проф. д-р Юксел Йозкан пред 24rodopi.com

Интервю на Нахит Догу

Г-н Йозкан, "Балгьоч" е най-влиятелната изселническа организация на нашенци в Турция. Отблизо следите българо-турските отношения. Според вас на какво ниво са в момента те?
- Много отблизо ни интересуват отношенията между Турция и България, заради факта че сме с произход от България и повечето от нас са граждани на двете страни. Ние гледаме на двете страни като приятелски и доверени две съседни държави. Ние, като една гражданска организация, колкото и да казваме, че отношенията се повишават в по-добра степен между двете страни, с обща съдба по тази география, две приятелски страни членки на НАТО, можем да изразим че тези отношения не са на желаното ниво. Както знаете, тъй като е страна от Европейския съюз, България прилага визов режим на гражданите на Република Турция. Ние от години правим различни предложения по отношение на визите на длъжностните лица от България. Последното, което предложихме и питахме беше, въобще може ли да се дават визи на хора, родени в България (лица без българско гражданство) или на хора, чиито майка/баща са се изселили от България по американски модел, тоест при едно заявление да се дават 10 или най-малко 5 годишни визи? Питахме дали Европейското законодателство е пречка за това. На нас ни се каза НЕ, няма никаква пречка, може да се издават подобни визи. Моля, вижте Гърция какво прави, за да увеличи приходите си от туризъм. Гърция какви улеснения прави за хората, които посещават близките острови до Турция (тези процедури нима са против законодателството на ЕС?). Всеки гражданин на България свободно идва в Турция. Но един гражданин на Турция, ако каже, хайде през почивните дни в края на седмицата семейно да отидем до Бургас или Пловдив на ваканция или развлечение. Как ще отиде? Ако се осигури визово облекчение, вътрешната търговия на България ще се съживи. Още повече ще се съживи балнео-лечебния, летен и зимен туризъм. Вижте след откриването на граничния пункт „Маказа“ как регионът се съживи, погледнете икономическите показатели. С този манталитет България губи, това визово облекчение е в полза на България. Взаимоотношенията на двете страни да бъдат примерни, основани на довереност е в полза на двата народа. Затова и ние с дейностите си, се трудим да бъдем един пряк но широк мост между народите на двете страни.

След като Лютви Местан беше изгонен от ДПС, "Балгьоч" зае позиция и подкрепихте новооснованата партия ДОСТ. Тоест заехте страна. Незнам дали е нужно да напомням, че вие сте неправителствена организация. Въпросът ми е дали "Балгьоч" ще продължава да е страна в политиката?
- Трябва този процес много добре да бъде анализиран. Ние като една гражданска организация отправихме възражение на този антидемократичен случай. Някои кръгове на гърба на Турция се опитаха да правят вътрешна политика. Както споменах и по-горе ние сме против взаимоотношенията на двете страни да се използват като предмет на вътрешна политика. Моля, ако погледнете записите в миналото, една подобна реакция аз показах в Джебел - по случай 19 май, Деня на града, към някои народни представители от Турция с реакционното слово. „От тази трибуна не правете вътрешна политика, използвайки турците от България“. Ето с тази мисъл през онзи период рефлективно показахме възраженията си. Личностите нe са нашият проблем, а обединението и сплотеността на обществото и следователно - осигуряване на принос към обществения мир. Против сме братската борба, не можем да сме страна. Всеки трябва да упражнява демократично изборното си право пред урната, оставайки сам със свободната си воля и съвест. Каквито препятствия и натиск да има, не можем да толерираме това. Ето защо и на това реагирахме. В пресата това грешно се предаде умишлено от някои представители на медиите. Турците от България са верни граждани на страната си, както всеки така и ние сме против дискриминацията. Защитавайки универсалните човешки права, силно сме против политиката основана на етнос, регионалност и религия. Ние като НПО не стоим до личностите, а до обществото и сме техния глас, стоим до толерантността, защитници сме на братството, накратко казано защитници сме на конституционните права на хората и обществения мир. Страната ни е ясна - обединение и заедност,  братство и мир, защитници сме не на личностните интереси, а на обществените облаги. Ето, това е нашата политика като гражданско обществена организация, така ще бъде и в бъдеще.

Ако не греша наближава датата за избор на нов председател на "Балгьоч", ще се кандидатирате ли за поста отново?
- Да, след проведени разговори с приятелите ни, за да осъществим някои проекти поне за още един мандат сме кандидати. През изминалия период реализирахме много важни неща. Без да влизам в подробности, умолявам желаещите да прегледат сайта на „Балгьоч“. А идният мандат ще ни бъде мандат на проекти. По-специално с НПО-тата от Балканите ще обърнем внимание на проекти срещу дискриминацията, поставящи на преден план толерантността, общите културни ценности, които укрепват братството и сигурността между народите още в юношеска възраст.

Преди известно време в местния печат в Бурса имаше информации, че "Балгьоч" ще напусне конфедерацията на изселническите дружества. Вярно ли е това и, ако е така, кои са причините да се оттеглите от конфедерацията?
- На Общото събрание на конфедерацията отправихме своите критики. Към председателя се обърнахме, че „не сте прозрачни, през последната година не отговаряте на въпросите ни“. Изразихме, че не е етично председателят да заема длъжност в дадена политическа партия (Зюрфеттин Хаджоъглу е в ръководството на партия ДОСТ – б. р.). Конфедерацията се образува от 9 федерации. Общо 5 федерации, мислещи като нас, не издигнаха имена на кандидати за новото управление и се отдръпнаха от изборите. Макар, че е записано в устава на конфедерацията че „Управителният Съвет на Конфедерацията се образува от равен по брой делегати от Федерациите“, сформира се управление само от делегати на 4 федерации. За да не бъдем участници на тази историческа грешка 5 федерации не взехме участие в Конфедерацията.
По повод този репортаж, искам да отправя апел към всички живеещи в България независимо етническия произход и вероизповеданието им. Моля ви, първо защитавайте правата на съседа ви. Тоталитарният режим нанесе големи загуби на България, много драми създаде. Бъдете солидарни, бъдете толерантни, обичайте се взаимно, страната и региона има нужда от това. Това приятелство и братство нека бъде за пример на страните от ЕС, и на света.
24rodopi.com

Изпрати :

+ коментара + 29 коментара

Анонимен
11/11/17 18:28

Клекна на Ерчо.Сега недейсе прави на булка пред брачна нощ,предател!!

11/11/17 19:14

Bulgarite sa glupaci ????

zaferiyus
11/11/17 19:30

Абе човече.
Вие сте с имена големи.
Конфедарация на кретоноидите.
Нас хич не ни интересуват вашите шизофрений.
Вие сте регистрирани в Турция.
Нямате право на мнение за действителността тук.
Аман от дюнмета като вас.

Анонимен
11/11/17 20:24

DUR BRE "DEBIL"... E NIE PONE NE SME DEBILNI :)

Анонимен
11/11/17 20:40

А твоя заместник Садък Йълмсз е представител на ДОСТ за Бурса!

Анонимен
11/11/17 21:58

To biva demagogiya ,ama da lijat obstestvoto,ce ne sa podkrepiliDOST e prosto nyamam dumi.

11/11/17 22:09

Бъларите били глупаци,а тия които гласуват за Дпс и Дост,какви са?
Родината е там,където си роден и трябва да държиш на нея.Родината е на всички не само на един етнос.Трябва уважение,а не омраза,тя не води до нищо добро.

Анонимен
11/11/17 22:38

Предател си ти предател. Идва края на всички Ви. Не говори за Джебел, че те освиркаха 20000 души. Предатели мръсни!

Анонимен
11/11/17 23:12

Sadık Yılmaz ya istifasini versin Dost parisinden ya Balgöcten istifa etsin.

Rasit Rasit
12/11/17 07:48

Прав е ZAFERIYUS, тези гладни мизерници нямат право да се мешат във тукашната политика. Само всяват омраза и разделение.

Анонимен
12/11/17 09:08

Yaziklar olsun size bashkan turkleri boldunuz tarihe yazildiniz hain gibi sende Zulfettin'de.

Анонимен
12/11/17 09:31

Vsicki sa boklutsi zaedno rabotyat bivsi cengeta na DS

Анонимен
12/11/17 18:15

Почна да се вмирисва рибата от главата

Mestanlili
12/11/17 18:50

Igra dvoyno uj za dost beshe no raboti za Dps avtobusite na balgiit karaha izselnicite da glasuvat za Dps.sega mi se pravish na cesten ibne herif

Анонимен
12/11/17 20:26

Предател е той, защо изгониха Лютви, ами той подкрепи падналия самолет който бе свален от ФЕТО джиите, няма срам и позор, хубаво беше осфиркан в Джебел и като предател на Българските турци. Садъкчо беше казал 100 000 хиляди гласа за ДОСТ хахаха, гладна кокошка просо сънува. Май скоро минаха изборните събрания на БАЛ-ГьОЧ погледнете само колко симпазинти им присъстваха на тези събрания, повечето от присъстващите са роднини на Управителните съвети. Те са ПРЕДАТЕЛИ, КАТО НИ РАЗДЕЛИХА И СЕГА НАЦИОНАЛИСТИТЕ СА ВЪВ ВЛАССТА, А ОНЯ ДТО РИТАШЕ БАБА НИ НА ГРАНИЦАТА Е ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛ. ПРЕДАТЕЛ СИ ТИ ЮКСЕЛ

Анонимен
13/11/17 08:13

Ей Рашит ти пък какво недоволстваш
Май в последната година във фейса си имаш повече снимки с представители на Балгьоч отколкото семейни

Анонимен
13/11/17 08:14

Май са отрязали дневните ти и сега си против тях Като казвахме на Мехмед Ходжа и башкана че той работи за него си а не за ДОСТ не ни вярвахте Ние Кърджалийци си знаем стоката

Анонимен
13/11/17 08:15

Balgocliler geldimi kral gibi karsiliyordun ne oldu sana ba Rashit

Анонимен
13/11/17 08:19

Защо като излезнат някои против статуквато на ДПС и сие всички са ви душмани които са ви разделяли
Г-жи и г-да управници ,общински кметове и селски кметове от ДПС като толкова мислите за народа ,хайде подайте си оставките ако мислите за народа и дайте път на младите А вие елате при нас в западна европа на сторежите ЧАКАМЕ ВИ

Анонимен
13/11/17 08:21

Балгьоч не зависи нито от ДПС нито от ДОСТ нито от НДПС той е организация на балканските изселници не само българските
Юзкан ви пусна партенка и се хванахте

Анонимен
13/11/17 08:23

Идват нови избори в Балгьоч и заради това е с всяка партия
След изборите ще видите с кой ще е
Ердоган смени кметовете на големите общини този ли няма да може да смени ако е направил грешки ако не е направил ще си седи пак

Анонимен
13/11/17 08:23

GUMBUR GUMBUR GELIYOR DOST

Анонимен
13/11/17 08:25

ДОСТ като 6месечна партия имаше 100 000 гласа
сега е на 15месеца и сигурно вече ива над 200 000 гласа
а месец март ще са над 300 хиляди

Анонимен
13/11/17 09:29

А на този изселник №1 знаете ли ,че родата в БГ не са си възстановили имената и правят кариера,а този вие по митингите за език,религия ,имена на ужким,мижитурка си беше Юксел и такъв си оставаш,стига лъжи всички сте маши на шизофреника Ердо

Анонимен
13/11/17 11:16

veçe şte glasuvame za partia DOST NA NAS Nİ E PREDELNO YASNO ÇE dps ne mısli za bednia narod te sa boklutsi

Анонимен
15/11/17 06:45

bunlar 3 kuruşa herşeyini verir

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи