На 23 октомври са установени неголеми наднормени концентрации на азот нитритен, ортофосфати, общ фосфор и общ азот

„Състоянието на дерето във „Веселчане” е „добро” по повечето от характерните показатели, като на 23 октомври са установени неголеми наднормени концентрации на азот нитритен, ортофосфати, общ фосфор и общ азот, а на 24 октомври-минимални превишения на общ фосфор и общ азот”.
Това са установили проверките от страна на Екоинспекцията в Хасково, съобщиха от РИОСВ. Те са били извършени след публикацията на 24rodopi.com от 23 октомври под  заглавие „Във „Веселчане”: Миризмата от дерето е нетърпима! Кой излива отрови в Арда?”.
„В резултат на извършените проверки не е установен източник на замърсяването в квартал
„Веселчане”. Състоянието на дерето е сравнително добро, вероятно и в резултат на падналите валежи. Считаме, че наблюдаваното замърсяване е било краткотрайно и инцидентно, като до началото на проверките голямата част от мръсните води са изтекли и качеството на водите в дерето се е подобрило”, посочват от Екоинспекцията.
Участъкът от дерето е бил посетен два пъти от инспекторите. „При първия оглед се наблюдава леко сивеещо оцветяване на водите. При втория се констатира синкаво оцветяване, без наличие на миризма. Обходът на участъци по-нагоре по течението, под площадката на АРЗ „Копитан Петко войвода”, показва видимо чисти и бистри води в дерето. Взети са проби от мястото на сигнала и от пункт под площадката на АРЗ.

Установено е, че производствените отпадъчни води  от Фабрика за пране, сушене и багрене на конфекция на „Ве Ка Ес”-България все още се извозват до площадката на „Капитан Петко войвода”, където се изпускат в шахта, свързана с градския коректор по улица „Първи май”. Според представители на „ВиК”-Кърджали, единственият преливник , по който е възможно изтичане на отпадъчни води от градския колектор в дерето, се зауства под моста на кръстовището. При проверките от него не изтичат води”, посочват още от Екоинспекцията.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/11/17 20:32

    И кой е тогава

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/11/17 09:37

    Кой може да бъде, ако не обикновения човек ? Глупости на търкалета ! Нямало замърсяване ! Хайде да им изсипват подобни води до тях и да ги видим колко им е комфортно !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.