За нетърпимост към проявите на домашно насилие призова областният управител на Кърджали Никола Чанев, който откри семинар по горещата тема, организиран от Сдружение „Жени за жени" и Фондация „Анимус". „Проблемът е изключително сериозен. Погрешно е да се прикрива или омаловажава с аргумента, че жертвата би се злепоставила. Тормозът зад стените на дома е също толкова укорим, колкото и насилието на улицата. Трябва да му се дава гласност и в никакъв случай да не се подминава с мълчание. Обществото ни е длъжно да се противопостави", подчерта Чанев.
От началото на 2017 г. органите на реда в Кърджали са издали 47 заповеди за защита от домашно насилие. Има и осъдителни присъди. В областта са разкрити 15 информационни центрове, има и Център за консултации и подкрепа на пострадалите в читалище „Обединение".  За жалост, няма кризисен център за настаняване на жертвите, споделиха от МВР.
Участниците във форума бяха категорични, че трябва да се акцентира върху превенцията и да се работи активно с деца и родители, защото травмите от тормоза вкъщи са трудно лечими. Домашното насилие е упражняване на власт и контрол под различни форми, а профилът на насилника понякога е неразпознаваем, обясни Катя Кръстанова от Фондация „Анимус". Тя изтъкна, че насилието не бива да се възприема като личен проблем, а като обществен, и към него трябва да се отнасяме с нулева толерантност и да му се противопоставяме със съвместни действия.
В семинара взеха участие представители на ОД на МВР, „Социално подпомагане", Център 112, здравните власти и др. Посочени бяха добри практики в подкрепа на пострадалите, модели за превенция, работа с извършителите и успешни партньорства между институциите и др. Събитието е част от национална инициатива за популяризиране на проекта на Координационен механизъм в помощ на жертвите на насилие и е под патронажа на българския еврокомисар Мария Габриел. Форумът предхожда Световния ден за борба с насилието над жени - 25 ноември.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/11/17 13:51

    Господин Чанев ако е възможно да провери колко ученици има в час и на тези които не са в час по училищата защо не им се пишат отсъствия , а тези които са в чужбина защо се водят в дневниците
    Също така социалните служби да не спат

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/11/17 13:51

    Господин Чанев ако е възможно да провери колко ученици има в час и на тези които не са в час по училищата защо не им се пишат отсъствия , а тези които са в чужбина защо се водят в дневниците
    Също така социалните служби да не спат

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.