80-годишнината на педагога-краевед Раиф Ешреф бе тържествено отбелязана в Горно Прахово. В салона на местното читалище „Лъч" дойдоха близки, роднини и приятели. Събитието уважиха ръководството на Община Ардино начело с кмета Ресми Мурад, председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям. Тук бяха още синът му д-р Тургай Мустафа, началник на отделение „Уши, нос и гърло" в болницата „Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали, внукът му д-р Кадир Мустафа. Рожденикът получи много цветя и подаръци.
С мултимедийна презентация зам.-председателят на Обществения съвет
за закрила на културното наследство в Ардино Селяхидин Карабашев запозна всички с творческата и житейска биография на педагога Раиф Ешреф.
Кметът на община Ардино Ресми Мурад, възпитаник на местното основно училище „Димитър Благоев" (сегашното „Св. св. Кирил и Методий"), ръководено от Раиф Ешреф, връчи на рожденика почетен плакет за големите му заслуги в сферата на образованието от името на Общината. От свое име и от името на председателя на ОбС Сезгин Байрям, той прочете и поздравителен адрес. „Вие, освен, че сте дългогодишен педагог, сте и общественик, който проучи родословието на над 100 фамилии от Горно Прахово и издаде книга, която ще бъде много ценна за бъдещите поколения. Благодарности и похвала за вашия труд", се казва в поздравителния адрес.
В развълнуваната си реч Раиф Ешреф изказа искрените си благодарности към ръководството на Общината за организирането на тържеството.
„Пожелавам на всеки един от вас да достигне моите години и да ги надмине. Важното в живота е да няма пропуснат миг", заяви Раиф Ешреф.
Дългогодишният учител от Горно Прахово Азис Мурад, който е един от многото възпитаници на юбиляра, поздрави своя учител. Благодари му за положените усилия през годините за израстването и изграждането на плеяда от учители, лекари, инженери от Горно Прахово.
Учителското семейство от Измир Шюкри и Юркюш Картал пропътуваха стотици километри, за да присъстват на събитието. „В периода от 1968 до 1987 година бях учител в Горно Прахово. Раиф Ешреф бе много стриктен и работлив директор. Винаги идваше пръв в училище, а излизаше последен. За учениците той бе баща. Винаги правеше правилни умозаключения", сподели Шюкри Картал.
Независимо от разстоянието, един от бившите възпитаници на Раиф Ешреф – медийният представител на Сдружението за култура и сътрудничество на ардинци в Бурса Байрам Чаадаш, му бе изпратил поздравление с пожелание за много здраве и дълголетие.
Ученици от местното основно училище„Св. св. Кирил и Методий" изнесоха кратък рецитал по стихове на рожденика.
Кметът на Горно Прахово Мехмед Мюмюн, възпитаник на Раиф Ешреф, също сюрпризира присъстващите със стихотворението на Раиф Ешреф „Годините ни станаха 80". А новосформираната женска група за турски фолклор към читалище „Родопска искра" в Ардино поздрави присъстващите с турски народни песни.
Организатор на културната проява бе Община Ардино съвместно с местното кметство и читалище „Лъч".

Кой е Раиф Ешреф

Раиф Ешреф е роден през 1936 година в Горно Прахово. Баща му Местан Ходжа е един от най-образованите хора в района. До 12-годишна възраст Раиф учи арабски език при Хаджъ Ахмед Ходжа. На 13 години започва да учи в местното училище. От 1955 до 1959 година е в гимназията „Сабахаттин Али" в Ардино, след което успешно завършва и Учителския институт в Хасково. От 1965 година до 1998 година работи в родното си село като директор. През 1975 година по повод 50-годишния юбилей от създаването на училището в Горно Прахово е удостоен със сребърен медал „Кирил и Методий". 15 години е бил председател на настоятелството на местното читалище „Лъч". Женен, има трима синове. Радва се и на шест внука.
Автор е на книгата на турски език „Тосчалъ" (Горно Прахово), в която се разказва подробно за историята, бита, спорта и културата на селото.
Гюнер ШЮКРИ


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.