Ако депутатът от Меджлиса не разтопи ледовете между AKP и ДПС, няма да е повече шеф на парламентарната група за приятелство „Турция – България“

Нежеланият у нас депутат от Меджлиса Азиз Бабушчу отново има право да идва в България, а нашият политик Ердинч Хайрулла – свободно да минава през ГКПП „Капъ куле“.
Спрямо двамата са отпаднали наложените им забрани от властите в Анкара и София. Това разкриха за 24rodopi.com отлично осведомени турски източници.
Припомняме, че Ердинч Хайрулла, който беше председател на Групата за приятелство „България – Турция“ в 43-ото Народно събрание, беше върнат от граничния пункт „Капъ куле“ два дни преди балотажа на президентските избори през ноември м. г. Тогава 24rodopi.com разкри, че има списък със 160 души, на които им е забранено да влизат в Турция. Те са попаднали в списъка по доноси на лидери на новоучредената партия „ДОСТ“ в България. Външният министър Даниел Митов потвърди новината ни за забранителния списък и добави, че България има право на реципрочна мярка.
„Защо депутатът от ДПС Ердинч Хайрулла не може да влезе в Турция?“, този въпрос зададе в началото на март т. г. в Анкара лидерът на най-голямата опозиционна сила – Републиканската народна партия (CHP) Кемал Кълъчдароглу по време на събрание на парламентарната група. В словото си пред депутатите Кълъчдароглу заяви, че „в България е основана една партия, но Ердинч Хайрула не може да дойде в Турция и да се включи в предизборната агитация сред българските граждани“.
В момента Ердинч Хайрулла е член на Централното оперативно бюро на ДПС.
На 20 март т. г. стана ясно, че Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е обявила за нежелан чужденец у нас „турския началник на Лютви Местан“, както наричат
още Азиз Бабушчу. Депутатът от Меджлиса бе обвинен в груба намеса във вътрешните ни работи. Отговорникът за България на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (AKP) и председател на Групата за приятелство Турция-България в Меджлиса се забърка в няколко скандала у нас.
„На 12 март мюфтиите от България имали кратка среща с Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, в една от залите в „Халич Конгре Меркези“. След това мюфтиите получили инструктаж от Бабушчу. Той похвалил религиозните водачи от Кърджали и Хасково Бейхан Мехмед и Басри Еминефенди, казвайки им „Аферим“, но се скарал на другите, че не работели активно за партия ДОСТ. Между депутата и някои от мюфтиите имало разговори на четири очи. Някой от българската група, връщайки се в България, разказал подробности за случилото се в Турция на българските служби и последвала акцията на ДАНС по изгонването на съветника по социалните въпроси в турското посолство у нас Улви Ата и секретаря на валията в Одрин Ибрахим Таранджъ, както и обявяването на Бабушчу за нежелан в България“, разкри пред 24rodopi.com отлично осведомен източник от Турция.
Азис Бабушчу е участвал активно на всички по-големи мероприятия на партия ДОСТ у нас. Бил е деен и преди съдебната регистрация на формацията на Местан. Той присъства и в скандалния предизборен клип на ДОСТ, от който след решения на ЦИК и Върховния административен съд "отпадна" турският посланик Сюлейман Гьокче. Хората на Местан предвидливо заличиха с фотошоп и лицето на Бабушчу, който е позициониран между лидера на ДОСТ и турския посланик.
В село Могиляне Бабушчу участва и в митинг на ДОСТ, който започна с викове „Аллах Акбар“ (гледайте видеото).

Депутатът от Меджлиса често е посещавал Кърджали, като контролираше и строежа на джамиите, които са финансирани от южната съседка. Лютви Местан постоянно се допитвал до него, достаджиите го сочеха за „човекът от Анкара, от когото зависи финансирането на кампанията на ДОСТ“.
„На 2 март имахме важно заседание на областното оперативно бюро в Кърджали след скандала с листата. ДОСТ не искаха на трето място да е човекът на Касим Дал Тасим Тасим, но той отказа да излезе от листата и заяви, че ще работи преференциално. Местан каза, че е направил всичко възможно Тасим да се обърне към РИК и да се оттегли, но той не искал. Тогава Местан
каза, че ще се обърне към най-високо ниво и набра по телефона Азис Бабушчу и му разказа за водените разговори с Тасим и лидера на Народна партия „Свобода и достойнство“ Орхан Исмаилов. Местан помоли Бабушчу да проведе разговор с Тасим Тасим и да го помоли да се оттегли. Половината от разговора беше чут от всички присъстващи, защото г-н Местан включи телефона на високоговорител. Всички чухме, че Бабушчу пое ангажимент да говори с Тасим Тасим“, разкриха пред 24rodopi.com присъствали на скандалното заседание. Те ни предоставиха и запис от сбирката.
В момента Бабушчу отново е най-дейният представител на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието по темата „България“. „Лютви Местан и заместникът му Шабанали Ахмед бяха на срещи в Турция, особено важни бяха те при пътуванията им след 12 октомври. На тях присъства и Азиз Бабушчу“, разкриха турски източници.
Отговорността за провала на ДОСТ на парламентарните избори пада и върху Бабушчу, казаха източниците ни. Депутатът бил натоварен с нова задача - „да разтопи ледовете между ДПС и AKP“. „Ако и с тази мисия не постигне очаквания резултат, друг депутат ще застане начело на Групата за приятелство „Турция – България“ в Меджлиса“, добавиха източниците ни.
24rodopi.com
На снимките:
Ердинч Хайрулла и Азиз Бабушчу – двама председатели на групи за приятелство „България – Турция“, на които им бе забранено да посещават… приятелските страни;
Азис Бабушчу (на малката снимка) присъства в скандалния клип на ДОСТ. Стрелките сочат посланик Гьокче преди и след фотошопа, между него и Местан и Бабушчу;
Азиз Бабушчу говори на сбирка в кърджалийски ресторант през декември 2016 година, организирана от ръководството на партия ДОСТ. „Ако вас ви заболи дори пръста, това болезнено усещане ще премине в нашето тяло - Турция, майката-родина“, каза турският отговорник за ДОСТ и предаде поздрави на присъстващите от Реджеп Тайип Ердоган
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. ДАНС манс всичко е мижим да те лажем.
    Турция е гарант за сигурността на България.
    Преди изборите имаше и кретени дето дърпаха и бутаха бабички по границата на България, сега са министри.
    И АЗИЗ И ЕРДИНЧ са си наши братя, няма как Турция да забрани на Ердинч да влиза в Турция.
    Пожарникаря трябва да премахне от правителството НАЦИСТИТЕ.
    Пожарникаря също така трябва да подкрепи нашето искане на СТАТУТ ЗА МАЛЦИНСТВО както подкрепя Българските малцинства в Албания и другите страни.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/11/17 09:04

    Значи е станал пазарлъка

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/11/17 09:09

    Rasko za kogo rabotish Vkaral si zaradi sekretarkata si v belya predsedatelya si

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/11/17 09:09

    Стига сте търсили под вола теле

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/11/17 12:36

    дост гитти битти

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/11/17 13:28

    Ами да пробва да видим дали ще може да мине.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/11/17 15:53

    РАШКО ЯЗЪКЛАР ОЛСУН БА, ТИ ИЗЛЕЗНА ГОЛЯМ ПРЕДАТЕЛ. ЩЕ СЕ ПОДИГРАВАШ С НАС ТУРЦИТЕ А??? ПИЯНДЕ МИЗЕРЕН...

    ОтговорИзтриване
  8. sel Soviytsi meco14/11/17 19:54

    SEN BITANESIN SAYIN HAYULAH SEN MERT BI MILET VEKILISINN SEN HER SANDALYAYI HAK EDEN BIRISIN

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен14/11/17 21:31

    след нова година ще падат глави и то от големите

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен14/11/17 22:06

    Този Обущарски навярно не познава гьочмените. Той понеже е израснал в среда на безприкословност (итаат) си мисли, че като каже нещо и хайде юруш на маслините. Няма ги чоджум такива каквито си ги мислиш, ти отиди в твоя роден край, при себеподобните да си намериш такива със стадно чувство. Не си навирай повече носа в работи,които не ги разбираш и не познаваш хората и най вече манталитета им. Направихте хората душмани един на друг, а сега разберете се. Ние изселниците можем да се разберем и без Вашето посредничество.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен15/11/17 03:13

    zaferiyus
    Нали сте признати като малцинство от 1999 година с декларация за малцинствата.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.