„Европредседседателството на България е шанс да се покажем обединени, да преодолеем противопоставянето и да дадем положителен пример на Обединена  Европа, която е  раздирана от конфликти", каза областният управител Никола Чанев на форум в Момчилград, посветен на 10-та годишнина от приемането на страната ни в ЕС и предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Събитието се проведе в залата на читалището в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС – 2017 в присъствието на представители на местната власт, държавните институции, контролните органи, бизнеса и др. Гост на форума бе председателят на Общинския съвет в Момчилград Юмер Юсеин.
Тематичният фокус на срещата бе Законът за трудовата миграция и трудовата мобилност, който регламентира правата и задълженията на българите, работещи в чужбина. Проявата бе реализирана в партньорство с областната дирекция „Инспекция по труда", която провежда Седмица на отворените врати по случай 110 години от създаването на инспекцията в България.
Областният управител изнесе презентация за предизвикателствата и ползите от еврочленството, акцентирайки върху свободното движение на хора и капитали и достъпа на българските граждани до пазара на труда в страните от ЕС. „През последните 10 години получихме много придобивки, които приемаме за даденост, но те не биха били възможни без присъединяването ни към общността. Безработицата е едва 6,9 процента, а икономическият ръст за последната година е 4 на сто. Община Момчилград е пряко засегната от т.нар. трудова миграция, затова нейните жители, които пребивават в ЕС с цел заетост е добре да знаят какви са правата им и да не допускат злоупотреба с тях, посочи Чанев. „Много жители на областта работят в държави от ЕС, но нерядко правото им на трудова защита се заобикаля от работодателите. Законът за трудовата миграция и трудовата мобилност има за цел да въведе съответните регламенти и да синхронизира правилата за наемане на работна ръка", посочи Ангелина Бабунска, директор на Инспекцията по труда. Христо Чирпанлиев, експерт в Инспекцията, запозна присъстващите с разрешителните режими, механизмите за наемане на работници в страните от ЕС и на чужденци у нас, нивата на заплащане, механизмите за контрол и др.
По време на форума във фоайето на читалището бе експонирана фото - изложба на културно-исторически забележителности от Източните Родопи, които са български цивилизационен принос в европейската култура. Част от тях са социализирани благодарение на средствата от европейските фондове. 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/11/17 18:44

    Беше като събрание на ДПС, където залата се пълнеше с общински служители и такива от образованието ! Тук залата беше пълна със служители на горското и ВиК - 80 %. 15 % от други служби - пак калинки и само 5 % дошли по желание или уважение към Областния управител ! Изложението на областния наистина беше много добро, а представянето на господина от Инспекцията по труда - повече от мижава !Един дори си похърка - добре, че беше 140 кила и не падна от стола !

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/11/17 23:04

    Пич защо не светат лампите в централната част на кв. Вьзрожденци.Европейцййй излизай те и протестирайте имате права.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/11/17 15:43

    Какво "обединение", когато има борба за власт? Чанев, като искате обединение, ами дайте власт и на другите партии, иначе кой ще ти се върже?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.