„Твърдението, че цената на ВиК-услугата се увеличава като следствие от събираемостта на задълженията, натрупани към дружеството от ползвателите, е категорично невярно и манипулативно. Факт е, че несъбраните вземания възлизат на 1 милион лева, в това число 650 000 лева от физически лица и други 350 000 от юридически и бюджетни организации (100 хиляди, от които на фалиралото ОЦК АД)".
Това се казва в позицията на шефа на „ВиК"-Кърджали инж. Славчо Славков.
„Във връзка с клеветническата кампания срещу „ВиК"-дружеството, инициирана от общински съветник в социалните мрежи, съм длъжен да разясня следното пред потребителите на ВиК- услуги:
Цената на водата не е производна на събираемостта. Тя е функция на инвестиционната политика, която дружеството е длъжно да провежда, съгласно своя бизнес – план. Въпросният бизнес-план е съгласуван от Асоциацията по ВиК, в която членуват и седемте общини в област Кърджали, и е подложен на обществено обсъждане от представители на местната власт, МРРБ, синдикатите, омбудсмана, работодателските организации, Комисията за защита на потребителите, гражданските сдружения и др.
Напомням, че цената на водата не е увеличавана от началото на 2010 година, а твърдението, че поскъпването цели да компенсира загубите за сметка и в ущърб на данъкоплатците, звучат нелепо, тенденциозно и непрофесионално и говорят за явно непознаване на законовата база. ВиК –операторът стопанисва, поддържа и експлоатира ВиК-системите и съоръженията в региона и предоставя водоснабдителни и канализационни услуги на потребителите срещу заплащане. По силата на сключения договор с Асоциацията по ВиК- Кърджали от 2016 г. на дружеството са предадени и двете пречиствателни станции за отпадни води на Кърджали и Момчилград, които са изградени съобразно европейските регламенти за опазване на околната среда. Това е пример за „последователна политика спрямо жителите на региона".
С решение на КЕВР от 1.04.2016 г е определена цена на новата услуга-пречистване на отпадъчни води, която участва комплексно във формирането на цената на водата за потребителите от Кърджали и Момчилград. Остойностяването на водата включва доставяне, отвеждане и пречистване и реципрочноводи до поскъпване на услугата. Паралелно с това, с поправка в Закона за водите от 1 януари 2017 година цената на гравитачната вода се изравнява с тази на помпажната.

Изброявам фактите, не за да влизам в обяснителен режим. Смущава ме политизирането на споровете около ценообразуването на водата и прехвърлянето на вината върху принципала, тоест МРРБ. Възразявам срещу дълбоко непрофесионалното тълкуване на темата и спекулирането със страховете на потребителите, че видите ли, те плащат от джоба си загубите на фирмата-доставчик. Подобно внушение можеше да мине за грешка от незнание. За жалост то е по-скоро проява на политическа демагогия, която следва да бъде разобличена овреме, за да не повлече след себе си лавина от неистини и полуистини, което на практика е едно и също", се посочва още в позицията на управителя на водното дружество инж.Славчо Славков.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/11/17 12:01

    ....стига само сте вдигали цените,съберете си от длъжниците и тогава преценете!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/11/17 12:25

    А кога ВиК дружеството ще започне да доставя годна за пиене вода? От няколко години водата в гр. Кърджали е мътна, мръсна, миришеща на блато.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/11/17 12:33

    А течовете които са 80 процента????

    ОтговорИзтриване
  4. А в колко села има канализация ,че хората ще плащат и за обратна канализация.Моля да обясните и това.Така че това не е причина.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/11/17 17:26

    Каква е средната заплата във Вик?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/11/17 17:37

    А докога отпадните води на В-ци и В-не ще се изливат под моста от пропадналата тръба. Кога ще има нова тръба под коритото на реката и те да се прехвърлят към пречиствателната станция?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/11/17 18:52

    като чета ценообразуването на водата започвам да си мисля, че цената, която плащаме досега си е направо смешна. Всъщност ВиК реално ни дарява водата. Малко е, малко е предвиденото увеличение...

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен14/11/17 22:05

    ограбихте народа бе баце,сега и данъците сте щели да вдигате.вече и циганите бегат.само далавери

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен15/11/17 02:07

    sukratete administraciata s 50 procenta i vuprosat vi e rechen.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.