Управляващите подготвят местните избори чрез бюджета, твърди кметът на Кърджали

"Мисля, че този бюджет има своята логика, но тя е на следващите местни избори. А може и за следващите парламентарни. А на въпроса - "За кого?", то е много ясно. По-ясно не може да се каже - управляващите подготвят местните избори чрез бюджета", посочи кметът. Той сравни проектобюджета със захарен памук: "Вие яли ли сте захарен памук? Той е нещо сладко и голямо, но кухо. Такъв е бюджетът за 2018 г.", заяви пред БНТ кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. 
Има тенденция за намаляването на бюджета за общините за местната власт, отбебяза още той. От 6,2% за 2016 г. към настоящия момент бюджетът за местната власт от порядъка на 5,52%. Ако трябва този процент да се сравни със страните от ЕС, той е от порядъка на 12%.
Той изтъкна, че има тенденция в занижаването на бюджета за местната власт и затова посочи, че "опаковката на този бюджет е добра, но той не е насочен в подкрепа на подобряването на различните политики".
„От гледна точка на местното самоуправление в нашата страна има процес на централизация и на зависимост на местната власт от сегашното управление. Пример за децентрализация е за това, че всички трансфери, идващи от централния бюджет към местните власти, са 60%. От тези 60% 91% имат целеви характер", посочи кметът на Кърджали.
"Ние говорим за големия ръст на субсидиите към определени дейности на общините. Но основният въпрос в този бюджет е за кого? Това е въпросът, на който този бюджет трябва да отговори. Не задавам случайно този въпрос. 54% от общините са без или символичен ръст. Което означава 268 общини над 130-140 са на нивото от 2016 г. На второ място и което е много притеснително - 52% от ресурса на бюджета, предвиден за общините, отива само в 16 от по-големите общини. Тогава за какво балансирано регионално развитие говорим?!", попита Азис.
На финала на разговора той заяви, че националистите и национализмът нямат място в българския парламент. 
„ДПС води, колкото и клиширано да звучи, една балансирана и национално отговорна политика. Другият вариант е да бъдем като на инат против всичко, което се прави в интерес на развитието на страната. За мен лично всеки представител на политическа партия, която не се е обозначила дали приема това правителство с националистите, означава, че тя подкрепя национализма в нашата страна", заяви Хасан Азис.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/11/17 21:51

    Много мъдро, но казано в столицата и под тв прожектори. Повечето кърджалийски улици са тъмни. Поне от три мандата, значи 12 години все оправя осветлението и още не е светнало.
    Обаче такава мръсотия по улиците не е имало. А освен нас, той, жена му и децата му дишат прахоляк. А тези фини прахови частици може да доведат до рак. Интересно, защо е решил, че футболът е по-важен от миенето на улиците.
    Съмнително е, че редакцията ще пусне този коментар, защото очевидно получава нещо, щом липсва карето за коментари към стадионските и футболни новини.
    Всички дишаме тук и се питаме - ако се разболеете вие или децата ви от рак, заради вдишване на пархови частици, струват ли си хонорарите, които взимате сега?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен15/11/17 03:32

    Кмете излизай по често да се разхождаш из г.Кьрджали.Няма иначе как да видите проблем ите.Беше образцов град навремето.Интересно как потьна Общината в толкова дългове.Може да ни разкажете управлявате 12 години.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/11/17 08:20

    Оправяй осветлението и пътищата писна ни от тебе!!!Ако не го публикувате ще го разпространя

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен15/11/17 09:21

    Независимо от всичко г-н Азис общинските кметове трябва да знаят,че бюджета не е за партийна политика.Назначенията по време и след избори за сметка на бюджета е масова практика.Раздути щатове,извънщатни бройки и др. измислени ясладжии ощетяват бюджета.Само един пример:В Сектор"Канцеларии и международни връзки"към общ.администрация Кирково са назначени пет души,да не говорим за политическите фигури по микрорайони.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен15/11/17 10:13

    Кметее , кмете, как да ти се увеличи субсидията, като тя ти е вързана за брой население и собствени приходи, за 4 години Кърджали е минус 5 000 , даже тези от селата спряха да идват , повечето бягат най-малко в Пловдив. Тепърва има да жънете това което посяхте последните 20 години. И не ми разправяйте вицове, че управляват други, всички сте едно и сте във властта през цялата "демокрация"!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен15/11/17 10:58

    Дава се на гербаджийски общини, още ли не е ясно? На другите не се дава за да има недоволство и да клекнат и те на гербаджийските кандидати!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен15/11/17 11:40

    Спрете да натоварвате бюджета с излишни щатове.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен16/11/17 07:50

    Кмете, това наистина е проблем, трябва външно финансиране, маи натам отиват работите, а те не би трябвало да остават на този пиедестал.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.