www.24rodopi.com

200 джигити спестиха 51 450 лева от глоби! Нито един електронен фиш за скорост не мина в съда за 11 месеца

сряда, декември 66коментара

200 „състезатели” в региона успяха да си спестят общо 51 450 лева от наложени глоби. Нито един електронен фиш за превишена скорост не е издържал в съда от началото на годината до 30 ноември, установи проверка на всекидневника „24х7 Родопи”.
200 оспорени санкции от камерите - „ловци на джигити” са били отменени от районните магистрати в област Кърджали.
Рекордът по „давам газ и не ми пука” се държи от шофьори край Арда. 126 фиша с общ размер на санкциите от 39 450 лева са били оспорени и отменени от съда в рамките на 11 месеца. 61 електронни фиша пък са влезли в съдебната зала в Момчилград, като водачите са си спестили общ размер на глобите от 10 900 лева. От началото на годината до края на ноември 3 санкции са отменени от съда в Ардино и 10 от магистратите в Крумовград.
„Наказаното лице не е длъжно да доказва, че не е извършило нарушението. В тази връзка следва да се отбележи, че измерването и регистрирането на скоростта с подобен тип технически средства се извършва напълно автоматично и не подлежи на манипулация, независимо дали се касае за стационарно поставена или за мобилна система. Позиционирането на мобилното устройство обаче, както и насочването на системата радар-камера и въвеждането на работните параметри, е човешка дейност и пряко зависи от оператора на системата. Когато се касае за установяване на нарушение по чл. 21 от ЗДвП с помощта на мобилна автоматична система, облекчената процедура по чл. 189, ал.4 от ЗДвП за налагане на административно наказание е неприложима. Аргумент в тази насока дава и текстът на чл. 189, ал.4 от Закона за движение по пътищата - "при нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство, в отсъствието на контролен орган и на нарушител се издава електронен фиш", т.е. условие за издаване на фиш е отсъствието на контролен орган при установяването на нарушението. Съдът не споделя виждането, че отсъствието на контролните органи касае процедурата по издаване на фиш”, коментираха за 24rodopi.com юристи.
Отменените санкции за превишена скорост са били в порядъка от 50 до 800 лева. Един от фрапиращите случаи за незачитане на пътните ограничения е бил в района на Глухар, където при максимално допустима скорост от 60 километра, водач се е „усмихнал” на камерите, прелитайки със 130 км в час. Глобата от 800 лева обаче също е била отменена.
„В приложения клип за нарушението посочените географски координати със съответни означения с градуси по никакъв начин не могат да установят връзката между мястото, локализирано в електронния фиш. Законодателят пък е предвидил, че при изпращане на материалите в съда следва да се посочат всички доказателства в подкрепа на обжалвания фиш, в това число информация за участъка от пътя с описание на мястото и географските координати, действащото ограничение на скоростта. В случай на оспорване на мястото на нарушението, няма как да бъде установена тази връзка, а оттам и административното обвинение не може да се докаже по несъмнен начин, като следва електронният фиш да бъде отменен като незаконосъобразен”, посочват правни специалисти.

24rodopi.com
На снимката: Един от фрапиращите случаи за незачитане на пътните ограничения е бил в района на Глухар, където при максимално допустима скорост от 60 километра, водач се е „усмихнал” на камерите, прелитайки със 130 км в час 
Изпрати :

+ коментара + 6 коментара

Анонимен
6/12/17 18:30

Бах мааму, само яз ли платих, да се еее у бостана бостански!

Анонимен
6/12/17 18:33

Защо ли тези белошапковци продължават да съставят електронни фишове ! Нема държава или тя е Бокова тиквова губерния .

Анонимен
6/12/17 20:14

Такова правосъдие и безнаказаност няма и в страните от третия свят.Затова ще продължават да убиват децата ни по пешеходните пътеки .Затова младите хора бягат от България и ще продължават да го правят защото законите не се спазват от никого .Цари анархия и безнаказаност.

Анонимен
6/12/17 21:34

Как нито един и аз си платих 100 лева за ел, фиш на новия мост дори и снимка нямаше.

Анонимен
7/12/17 16:48

Имал си бол пари-платил си.

Анонимен
7/12/17 23:36

Hasancho, ko kupi s parite ot globite, ve?! pamuk seker na dps li?!

Публикуване на коментар

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Харесайте ни...

Изпращане на мейл адреса ви:

 
24 родопи