Протест на граждани, които се обявиха против увеличаването на размера на местните данъци и такси, предхождаше началото на днешното заседание на Общинския съвет. След кратък разговор с кмета инж. Хасан Азис бе договорена среща с тях, за да чуе градоначалникът техните мотиви за протеста им.
По-късно в отговор на изказване от страна на Огнян Иванов от ГЕРБ, свързано с протеста, инж Азис заяви: "На призива на областния управител от ГЕРБ, на протеста се явиха 30 души от БСП, организирани от Милко Багдасаров".
След продължилите повече от час и половина разгорещени дебати, с 23 гласа „за" и 17 „против" днес Общинският съвет в Кърджали прие промени в Наредбата за определяне на местните данъци на територията на Общината. Те засегнаха данъка върху недвижимите имоти, данъка върху превозните средства и туристическия данък.
До този момент размерът на данъка върху недвижимите имоти е 1,2 на хиляда за всички имоти на гражданите и жилищните имоти на предприятията, а за нежилищните имоти на предприятията – 1,3 на хиляда.
В началото председателят на групата съветници на ДПС Мухарем Мухарем предложи да бъде направена диференциация при определяне на стойността на данъка върху недвижимите имоти, която се определя върху данъчна оценка и тя да бъде за физически лица 1,8 промила, вместо посочената в докладната на кмета 2 на хиляда, каквато е и за юридическите лица. Предложението на Георги Кючуков размерът на данъка за физическите лица да е 1,6 на хиляда не бе прието от мнозинството в разпоредителния орган.
За туристическия данък и по предложение на постоянните комисии към Общинския съвет, местният разпоредителен орган прие за всяка нощувка в заведение с една звезда да се плаща по 0,60 лева при първоначално предложение 0,30 лева, с две звезди вместо по 0,60 лева, за нощувка да се плаща по 0,80 лева и при заведения с 3 звезди вместо предложените 0,80 лева за нощувка – 1,00 лев.
Прие се и предложението за увеличение на данъка върху превозните средства, като ставките за леките автомобили с мощност до 74 kw с 10 % се увеличават с 10 процента а за автомобили с мощност над 74 kw до 110 kw включително, които към момента са на минимално ниво от 1,10 лв. за киловат, да стане 1,45 лв. за киловат, за автомобили с мощност над 110 kw – от 1,23 лв. да стане 1,80 лв. за киловат.
В мотивите си за предлаганите промени кметът на Кърджали инж. Хасан Азис изтъкна, че по този начин, увеличавайки собствените приходи ще се подпомогне изпълнението на мерките в Плана за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 2016г.-2019г. Целта на приемането на настоящите промени е да се осигурят достатъчно финансови средства в общинския бюджет за 2018г., с което да се постигне по-голяма финансова устойчивост и стабилност на община Кърджали, подчерта кметът. По думите му, по този начин ще се разшири базата за формиране на собствени приходи за община Кърджали, които са естествена основа за развитие на местните дейности, както и за съфинансиране на проекти, финансиране на оперативните програми и средства от Европейския съюз, съфинансиране на дейности, които са в прерогативите на държавата.
Инж. Азис посочи още, че резултатите, които се очакват от прилагането на предлаганите промени по отношение на данък върху недвижимите имоти са генериране на допълнителни приходи са в размер на 840 хил.лв., по отношение на данък върху превозните средства- в размер на 600 хил.лв., а от туристически данък – в размер на 3 хил.лв.
В процеса на дебата, преди приемането на промените в Наредбата за определяне на местните данъци на територията на общината,  опозицията в местния парламент в лицето на групите съветници от ГЕРБ, РБ и БСП повдигна въпроси, свързани с разходването на средствата, акумулирани от местните данъци и такси, липсата на контрол върху тях и липсата на конкретика при разходването им.
В защита на промените се обявиха съветници от ДПС, които припомниха, че на Общината й се налага да дофинансира дейности, които са в прерогативите на държавата. За да има по-добро развитие на инфраструктурата и социалните услуги са необходими повече средства, а местните данъци не са променяни от близо 8 години, подчертаха още съветниците от ДПС.
В отговор на всички критики, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис подчерта, че никой, особено от опозицията, не е посмял да каже каква е истината за промяната в наредбата. „Ако бяхте казали истината, днес нямаше да има протест от 20-30 наши съграждани, сред които имаше и една жена с плакат за увеличение от 67%. Това не е истината и вие сте подвели тези хора отвън, с които разговарях и поканих на разговор утре", бе категоричен кметът.

Той посочи и конкретни примери, с които онагледи за какво увеличение на данъците всъщност става въпрос. По думите му за апартамент в центъра на града от 57 кв. м., досега се е плащало 33, 88 лева, а сега ще се плаща 42,35лв. На годишна база, това е увеличение от 8,90 лв., което за месец представлява 60-70 стотинки.
„Във „Възрожденци" за панелен апартамент от 61 кв. м. досега се е плащано 21,56 лв. При промяна става 26,94 лв., тоест 5,40 лв. на годишна база, което е 30-40 стотинки на месец.
За къщи от 164 кв. м с гараж 24 кв.м. и двор 600 квадрата от 100,50 лв. годишният данък нараства на 125,63 лева.
В по-големите села на общината пета категория, примерно Резбраци, досега за къща 198кв.м. сумата е била 17,32 лв. След промяната тя става 21,60 лв., тоест увеличението е от 4,30 лв. годишно.
В другите села от шеста, седма, осма категория, тоест по-малките села, за една къща от 100 кв.м., за която сега се плаща 3,36 лв. след промяна ще плащат 4,12 лв., което означава 90 стотинки на година или по-малко от 10 стотинки на месец.
„Това са числата и те трябва да бъдат представени пред кърджалийци, за да не бъдат подвеждани", каза кметът.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/12/17 16:32

    г-н Азис, до тук съм гласувал за теб и партията ти. На изборите ще видите истинския протест на хората.Пишете и говорите глупости. Миналата година платих 65 лева пътен данък за колата си, а тази година 114 лева. Стига сте лъгали народа.

    ОтговорИзтриване
  2. И Христов14/12/17 17:34

    23 Дебили и 17 полудебили

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/12/17 17:43

    Първия коментар да не е от кърджалиеца бАХРИ юМЕР ?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/12/17 17:53

    Милко Багдасаров години наред разсипва БСП в Кърджалийско... Опитва се да му помага и поебесата Маргарита Павлова, библиотекарка ли е там, какво...Областият управител Чанчев отдавна разчита на Багдасаров и Павлова, защото гербаджии в Кърджали неостанаха... На ул. "Позитано" в София още немогат да разберат, че Багдасаров е вътрешен враг, паратиен разсипник!...

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/12/17 18:12

    Сърдете се на правителството за увеличението на данъци и такси във всички области. В Кърджали миналата година останата същите, но сега ще сърбаме.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен15/12/17 12:05

    Дано с увеличение на данъците се подобри и общинското обслужване, но имам усещането, че повечето от приходите ще се разходват за неразплатени задължения от минали години. За да се обясни разбираемо, трябва да се каже за какво конкретно ще се насочат приходите, сега от приказките и писаното горе лично аз не съм убеден.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.