Здраво „бумкане” на печките и емисиите от автомобилния транспорт задържат Кърджали в Топ 10 на градовете с най-мръсен въздух у нас. Напоследък почти няма ден без наднормено запрашаване.
Превишенията на средноденонощната норма за фини прахови частици в Кърджали на 8 януари са били 2,08 пъти над допустимите показатели, на 9 и 11 януари картината също била тревожна. Данните за 12 януари ще бъдат обявени от Изпълнителната агенция по околна среда в понеделник.
Междувременно директорът на РИОСВ инж. Димитър Илиев предлага в центъра на Кърджали да се монтира електронно табло, което в реално време на показва отчетените на всеки час стойности на атмосферния въздух, събирани от автоматичната станция на екоинспекцията в кв. „Студен кладенец“.
Около 40 000 тона опасни фини прахови частици (ФПЧ10) вдишват годишно българите, сочат анализите за състоянието на околната среда. Повече от половината от замърсяването с финия прах, който е канцерогенен, се дължи на използването на въглища и дърва за отопление на частни домове.
Според директивите на Европейския съюз не е допустимо населението да диша опасния прахоляк за повече от 35 дни в годината.
Статистиката показва, че със 118 смъртни случая на 100 000 души, България се нарежда сред първенците в света по смъртност заради мръсния въздух. В световен мащаб жертвите на мръсния въздух са 7 милиона. 
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/1/18 14:32

    Slagayte barzo tabloto,da vidim, kogo e nay zaprasheno, za da ne dishame...

    ОтговорИзтриване
  2. С печки се топлят,понеже ги върнаха в Средновековието.Това се случи след 89 година,когато хората „забогатяха„.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/1/18 15:47

    Abe kure na studeno li da sedim

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/1/18 17:20

    Teklas ne vijdash li be bastun ?!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/1/18 19:01

    ABE BOKLUCI,GAS LI IMA VAV KARDJALI?TOKA LI E EVTIN? SAS KAKVO DRUGO DA SE OTOPLQVAT HORATA ?!?!?!?!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/1/18 20:46

    Като няма дърва какво да горим?

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен13/1/18 22:08

    Шефа на РИОСВ май иска да набере червени точки с това табло.Да вземе мерки,защото не само гражданите ползват печки,а има много цехчета,предприятия,които се отопляват с дърва,въглища,гориво.Например в двора Топливо,цеховете в района на търговията,печките на Миш маш,в близост до най-натоварените улици,булеварди и т.н.
    И данните от станцията на РИОСВ не отговарят за реалното състояние на въздуха в целия град,защото мястото и не е там,в най-замърсения квартал и толкоз много къщи,въздуха ще е много по чист в централната част,Възрожденци,Веселчанеи т.н.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен13/1/18 22:47

    Ot Fabrikite kakvo stava mayna

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен14/1/18 08:47

    Вдигнете стандарта на живот и ще видите резултатите,никой няма да се занимава с кюмюр и дърва.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен14/1/18 09:14

    Ние сме 6 милионна държава, колко му е да използваме ток безплатен, хем тогава въздуха няма да се замърси,

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен14/1/18 13:08

    Nali imate vodna elektricheska centrala za proizvodstvo na elektrichestvo?! Nali imate kitaiski klimatici?! Nali imate gabrovski injeneri?! :-)


    Voda li nemate v iasovirite?! Ili imate goliamo prazno v glavite?!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен14/1/18 14:51

    Всичко си имаме, пари си нямаме, че тока е 10 пъти по-скъп от Живково време!!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен14/1/18 19:16

    sprete da im prodavate darva i vaglishta i vsichko shte se opravi

    ОтговорИзтриване
  14. Оловен човек14/1/18 20:01

    Къде е сега Маргото от червеното комитетче,защо не протерстират?И тогава тези замърсители съществуваха,но целенасочено се водеше кампанията срещу ОЦК.Не отричам,че не се поддържаха пречиствателните съоръжения на комбината,особено на оловния завод.Цинковия можеше още да работи,защото не замърсяваше,беше започнало обновяването му,работеше се по нови съвременни
    проекти за нови пещи и производство на сярна киселина.
    За голямо съжаление в града не просъществува готовия проекта за подаване на пара от пароцентралите на ОЦК.Макар,че първия етап беше готов-поставяне на паропроводите от ОЦК до града.Милиони левове потънаха в нечии джобове.Кой носи отговорнст за откраднатите милиони и не завършения проект?Сега те са ограбени заради облицоващите листиве и на места изрязани.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.