16 души са били достатъчни, за да извършат най-голямата кражба в Кърджали за отминалото столетие. 34 години минаха от далаверата за милиони левове.
Служители на несъществуващия вече Оловно-цинков комбинат в Кърджали успяват само в рамките на две години да изнесат от завода 1 780, 470 килограма сребро. Ценният материал тогава е оценен на 1 094 555 лева. Годината е 1984-та, а по сегашни цени това количество с проба с чистота 99% се равнява на десетки милиони лева.
16-те участници в криминалната схема, сред които и трима албански граждани, получават присъди, а всички разследващи-награди от тогавашия вътрешен министър.
„Престъпната група, занимаваща се с изнасянето и пласирането на среброто от СОЦК „Георги Димитров" бе създала проста, но изключително ефикасна организация. Повечето от обвиняемите бяха работници в различни производства в комбината и най-вече в „Оловно" и „Сребродобивно отделение". Напипвайки слабите места в пропускателния режим и охраната на района на предприятието, съзаклятниците само за около две години бяха успяли да измъкнат почти два тона чисто сребро. Предварително подготвените и нарязани парчета от скъпия метал, първоначално бяха изнасяли в джобовете на дрехите си, но виждайки, че проверките на излизане от комбината са формални, а процесът на рязане е много бавен и мъчителен, започват да изнасят привързани към телата си с тел и по-големи кюлчета. Друга част от вече излятите и приготвени за транспортиране форми изнасяли през оградата на завода, скривали ги на подходящи места, а след това с автомобили ги прибирали”, разказва пред 24rodopi.co водещият тогава разследването следовател и настоящ адвокат Страхил Алексиев.
Всеки месец по веднъж, около 12-то число, се извършвало „плавка"-процесът на изливане на среброто в калъпи, и то само в нощните смени. От момента на изливането им, до внасянето им в склада и заприходяването им блокчетата от благородния метал престоявали в самото Сребродобивно отделение. Така установения ред в технологията по добиването на среброто и допусканите други слабости са улеснили работниците и те  са се възползвали от тези пропуски в максимална степен. Имало е случаи, когато готовото сребро е престоявало в отделението по осем и повече часа.
Първата кражба е извършена през м. май 1981 год. по време на „плавка", когато двама от групата са били нощна смяна. Единият от служителите грабнал блокче чисто сребро, тежащо 14 кг., и през нарочно предварително направена дупка в стената го пуснал в Рафинационното отделение, където по предварителна уговорка го чакал колегата му. От Рафинерията среброто било пренесено в командната зала, където двамата го заключили в шкаф като решили следващата вечер да го нарежат на по-малки парчета. Така и сторили. Сребърния прах, получаван в процеса на рязането с ножовка, също старателно прибрали в кърпа. Изнасянето на приготвеното сребро от Комбината пък не било проблем. В следващите дни с автобус среброто било транспортирано до София, където съучастниците го продали на албанеца Али К., пътуващ по линията Истанбул-София с фирма „Морава туризъм". За среброто получили 1 400 долара. Последвали нови „удари". Постепенно в схемата били въведени и други работници, за да е размахът на дейността по-голям. Групата набъбнала до 16 души. Продавала среброто и на други двама албанци-международни шофьори. Разбрали се да търгуват килограма за 400 западногермански марки. Срещите на кърджалийци с купувачите се осъществявали на различни места в страната – София, Пловдив, Асеновград, с. Мулдава, Варна. Далавераджиите пътували и разнасяли среброто със закупени  от тях леки коли с вече спечелените с такава лекота  от продажбите на сребро пари, спомня си тогавашният следовател Страхил Алексиев. По така описаната схема, освен със сребро, престъпната група започнала да реализира доходи и от продажба на златни предмети, които чуждите граждани внасяли контрабандно в страната с автобусите като част от цената на получаваното сребро. Нашите хора го пласирали чрез търговци.
Блокчетата започнали да се режат вече не с ножовка, а с електрическа шмиргелова машина. Измислили и друга рационализация-вместо да влачат тежките кюлчета през пропуска или из района на завода, започнали да ги товарят на едро на мотокар и с него ги придвижвали до оградата, а от там с автомобил по предназначение.
След месеци дейността им излиза на светло. Веднага е сформиран екип от разследващи.
„Изпод зеленчуците в селски и градски градини сътрудниците ми вадиха сребро в големи количества и буркани с „консервирани" тлъсти суми, които за ония времена направо си бяха впечатляващи. Тях броих и описвах лично в присъствието на поемни лица с часове тъй като отговорността за по-нататъшната им съдба бе единствено моя. Буркани имаше и под дюшемета и по тавани, в бараки, в купи сено и на други неочаквани и нестандартни места. В това отношение фантазията им бе направо завидна.
В хода на разследването всички обвиняеми направиха пълни самопризнания с изключение на „шиптъра" Али К., който ме гледаше със студен, изцъклен, неподвижен син поглед и твърдеше: „Шефе, я съм изправен. Я съм невинен. Моят баща ми е рекъл от държавна чешма и вода да не пия”, спомня си следователят.
Всички 16 души от групата получават осъдителни присъди. „Кое е най-скъпото и ценното нещо за човека? Едни ще кажат здравето, други ще кажат парите, трети-приятелите. Аз казвам, че няма нищо по-ценно от свободата”, споделя след години, когато е изтърпял присъдата си, един от групата.
Интересно е да се отбележи, че тогавашният главен директор на Комбината и длъжностни лица на по-ниско ниво не понасят отговорност за допуснатата от тях груба и фрапираща безстопанственост заради занижения контрол по отчетността и съхраняването на среброто.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/1/18 09:25

    Беден човек, жив дявол. Само дето са се поувлекли малко. Ако не се беше разраснала групата нямаше да ги надушат. Но българска тъпотея.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/1/18 09:26

    От панти век сме си същите. Няма управия и това. Толкова сме крадливи, че нямаме еталон.Цяла банка с милиарди откраднаха и няма чът. Какво чакаш от такава държава и управници. Така както се откраднали олово, цинк, злато и пр. от Кърджали, няма да се изненадам след време да пишат, как крадат и оръжие, калашници, минохвъргачки, бетеери и танкове от оръжейните заводи.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/1/18 09:38

    Голямо Браво на работниците..нема да крадат-приватизират само началниците,висшите плъхове...работника "краде" трохи,а началниците и управниците крадат на едро,милиониииии и милиарди Кики и някой да е видял крадец на милиониии в каишка..нема и нема да има и затова трябва да се позволи на работника да " краде-приватизира" поне трохите

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/1/18 09:43

    Вижте и тогавашните КАЛИНКИИИИИИИ и СУДЖУЦИИИИИИИ са ненаказании както днешните и чакаме държавата да върви напред...

    ОтговорИзтриване
  5. Хубааво материалчето е добре спретнато а защо няма и дума за селото Доброволец" намиращо се до самото ОЦКка? как например бе изличено от лицето на тази територия нямащо го вече на на нито една географска карта ,има още живи хора живи от това поселище някой да е срещал или да е разговарял с тези хора не ,,

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен31/12/23 14:12

      Защото темата е друга и селото е тема на друга статия! Не четеш ли заглавието...

      Изтриване
  6. Анонимен23/1/18 10:20

    1 780 470 кг.?????

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен23/1/18 13:47

    agentite na ds otyrvaha pandiza a te nay mnogo kradnaha

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен23/1/18 13:52

    Последните 10 години тези къртици изнасяха нелегално и в Турция.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен23/1/18 17:38

    Ха сега да крадат! Като няма вече нищо за крадене на територията на несъществуващия вече завод.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен23/1/18 17:50

    koito e kral sege e Kral

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен23/1/18 18:58

    И 470 грама ! Браво,браво !

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен23/1/18 22:20

    Заро от Студен кладенец е единия,питай те къде му е ортака.......,а той си строи и отваря магазини и заведения!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен24/1/18 04:35

    Сашо муканов един от тази групА нека разкаже за останалите все още се краде господа ако не сега преди две години продължаше

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.