Перперикон е пример за една целенасочена политика на общината, която надгражда проекти, заяви на пресконференция в столицата кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. Той отбеляза чудесната координация между местна, регионална и централна власт.
"Перперикон е един пример за синергия", категоричен е Хасан Азис. Имаме възможност всички проекти за Перперикон да бъдат довършени, обясни още кметът. Той не вижда обаче политика за изясняването на собствеността на такива обекти.
Азис е радетел на идеята те да бъдат предоставяни на общините. По думите му има сериозни доводи, че общините са по-добрият стопанин и би следвало туристическите обекти да бъдат дадени на местната власт.
Относно финансирането на Перперикон Хасан Азис обясни, че ежегодно се отделят пари от местния бюджет. Основното финансиране обаче е европейско. Пети проект, които се реализира със средства на ЕС вече е започнал. Перперикон е най-големият мегалитен паметник на Балканите. Изпълнени до момента са проекти по програма ФАР, по ОП "Регионално развитие", Интеррег III. До момента са дадени над 8 млн. лева.
Много общини са искали съвети от община Кърджали заради добрите практики при проектите с Перперикон. 2018-та ще бъде 18 по ред година от разкопките на Перперикон.
"Неслучайно всеки клип за България започва с Перперикон", това пък отбеляза археологът Николай Овчаров, който наследи откривателя на скалния град Иван Балкански, и ръководи проучванията.
8-9 правителства от 2000 г. насам подкрепят разкопките. Освен това от общината са отпуснали 250 хил. лв. за аварийна консервация. Разкопките обичайно ще продължават от юни до септември.
От Община Кърджали се похвалиха със създаден виртуален пътеводител за ученици, укрепени скални масиви, изградена инфраструктура. Открити са 11 обекта, 3 олтара и 4 жилищни сгради.
По петият предстоящ проект желанията на археолозите и местната власт са да се създаде вкопана в земята сграда - там да се представят възстановки и всичко намерено на Перперикон.
Посетителският център ще затвори веригата. Предстои и електрификация и художествено осветление на града.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/1/18 16:49

    Кмете обясни на електората тая дума "синергия"".

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/1/18 16:50

    В строителството най-много се кради от канализации. Който е правел Воденц цикъл е в Космоса. Бизнесмена от Търново не е в Космоса, а в гроба, защото е бил глупак.
    Но всички, които са правели Воден цикъл, ако научат как се е краде на Перперикон и другите исторически обекти, всеки от тях ще заебе строителните фирми и ще стане археолог.
    Иначе питайте как Овчаров си купи старинната къща в Златоград. И защо за проучвания пари се превеждат от институции в лични сметки...
    Иначе ако на Перперикон са похарчени 8 милиона лева, както е по документи, още утре природата ще ни накаже и ще срути каменяка. Откраднати може, но не и реализирани за Перперикон.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/1/18 22:58

    Н. Овчаров е пример за Фалшификатор на историята, както и за ... "Кражбааа що може и Тва е.."

    ОтговорИзтриване
  4. кърджалиец12/1/18 00:15

    Стига с тия простотии,злоба и завист.Радвайте се ,че Перперикон е в нашия край и привлича хора от близо и далеч.Видно е къде са вложени парите-асфалтови пътища до обекта,паркинг,павилиони,пътеки ,стълбища,разкопки,реставрации и консервации...Добре е кмета да подари нов апартамент на Н.Овчаров,защото отдавна го е заслужил .

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.