Ще има ли грипна ваканция в Кърджалийско идната седмица? Идната – не, но към края на януари класните стаи може да останат заключени за няколко дни.
Така може да се обобщи ситуацията в областта към днешна дата.
Броят на заболелите от остри респираторни заболявания в Кърджали на 10 000 души е 105.3, което е под епидемичната стойност. Тези данни се отнасят за седмичния надзор в две лекарски практики на Кърджали за регистрираната заболеваемост от грип и ОРЗ за периода от 1 до 7 януари. В понеделник Регионалната здравна инспекция ще обяви стойностите за 8 – 14 януари. При достигане на 250-300 болни на 10 хиляди души население разпространението се смята за епидемично.
Подем на случаите и мозаечна карта на разпространението на грипа показват данните за болните в страната, съобщава проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология към Министерството на здравеопазването, цитиран от „24 часа“. Симптомите са много сходни независимо от конкретния вирус, който ги причинява, но уточняването му в референтната лаборатория към НЦЗПБ е важно за прогнозите за епидемията и разграничаване на рисковите групи, за да са подготвени лекарите и болниците какви пациенти да очакват.
Към момента в България категорично преобладават случаите на грипен вирус от тип В от т.нар. линия “Ямагата”, наричан още „японски грип“. С напредването на епидемията през последните 5-6 години връх вземаха А грипните вируси - H1N1 (пандемичен, добил популярност като свински) или H3N2, вероятно е и този сезон да има подобно развитие.
В момента в Перник, Сливен, Пазарджик, Благоевград и др. градове, в които грипът е в подем, към 20% от случаите са от H1N1, пандемичния грип. Прицелната група на H1N1 са пълни хора, бременни, деца. А доминиращият в момента извън България H3N2 по-лесно разболява възрастни и хора с хронични заболявания – сърдечносъдови, дихателни, захарен диабет и др. Като първи симптоми и протичане двата вида нямат голяма разлика и човек сам не може да прецени какъв е вирусът.
Особеното в България в първите 10 дни на годината е голямата разлика в заболеваемостта в отделните области.
“Грипът не трябва да се подценява – всяка година от него умират 20-30 хиляди души у нас. Той е сред основните причини за увеличената смъртност при възрастни хора през зимата. Пиковият период ще е след около месец, докогато болните ще са се увеличили много и вече ще са налице и усложнения. Колкото повече хора чуят съветите за предпазване сега и ги спазват отговорно, толкова по-голям е шансът да ограничим епидемията, свързаните с нея усложнения и смъртността. Затова и не отказвам да обяснявам пред медиите как всеки лично, като общество и с усилията на системата можем да се погрижим да са по-малки числата в черната статистика“, обяснява националният консултант.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/1/18 16:25

    и какво чакат за да не ги разпуснат в грипна ваканция.защото в повечето училища има деца които родителите ги пращат болни и с температура на училище и резултата-болните разболяват здравите деца,а медицинските работници в училищата си затварят очите.включват се духалки в някои класни стаи за да се осигури комфорт за работа на учителите а децата кучета ги яли.или трябва всички деца да се влошат за да ги разпуснат.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен15/1/18 10:41

    Повечето родители пускат децата си болни на училище и заразяват здравите. По-добре ги пуснете в грипна ваканция, за да се излекуват всички и да не се влоши ситуацията

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/1/18 10:50

    Повечето общини са ги пуснали в грипна ваканция само тук няма

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.