В Страсбург на 18 януари 2018 г., по време на извънредно заседание на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, беше проведена първата дискусия по Годишния доклад за Контрола на финансовите дейности на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) през 2016 г. Дейността на Банката беше представена от нейния вицепрезидент г-н Александър Стуб. Докладчик от АЛДЕ беше българският евродепутат Неджми Али.
Европейската инвестиционна банка играе голяма роля в подкрепа на интеграцията в ЕС, икономическото и социалното сближаване, а също така и за регионалното развитие, като през 2016 година общата сума на инвестициите е 84 млрд. евро. ЕИБ се бори с недостига на инвестиции и се стреми към възстановяване на растежа на европейската икономика. Това се постига с финансирането на много инициативи, насочени към младежката безработица, иновациите, малките и средни предприятия и околната среда в рамките на ЕС. Важна е ролята на банката и за функционирането на Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е в основата на Инвестиционния план на Европа, по-известен като плана „Юнкер“. ЕИБ има принос в решаването на глобалните предизвикателства, като например потоците от мигранти и климатичните промени.
По време на извънредното заседание в Страсбург бе обсъдено дали банката е постигнала тези цели през 2016 г. и бе разгледано въздействието на инвестициите ѝ занапред. Евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Неджми Али концентрира въпросите си в посока изясняването на няколко въпроса в този контекст.
Като се има предвид, че инвестициите на ЕИБ за 2016 в рамките на ЕС са направени в четири основни сектора- иновации и умения, малки и средни предприятия, инфраструктура и околна среда, г-н Али заяви, че е необходимо да се оцени дългосрочното въздействие на тези дейности. Той попита г-н Стуб дали през 2016 г. е приложен оптималният модел на финансиране и дали ЕИБ има възможността да оцени евентуалното въздействие на други сценарии на финансиране по отношение на растежа на БВП и заетостта в общността, за да се прецени дали наистина парите на данъкоплатците са използвани по най-добрия начин.
Вторият въпрос бе свързан с финансирането извън ЕС. През 2016 г. ЕИБ е инвестирала 8.4 милиарда евро в пет големи географски района. Основните от тях са: страните от Европейското споразумение за свободна търговия и страните, кандидатстващи за членство; държавите от Източното съседство и държавите от Южното съседство. „Може ли да обясните дали отпускането на заеми е в пълно съответствие с банковите правила и дали това не създава проблеми за интересите на държавите-членки на ЕС? Вашите анализи показват ли по-висок риск при инвестирането извън ЕС?“ - попита Неджми Али.
В качеството си на докладчик от АЛДЕ, евродепутатът изтъкна липсата на ясни, общоприети определения на явления като: офшорни финансови центрове; данъчни убежища; юрисдикции, поддържащи висока степен на секретност и юрисдикции, които не сътрудничат на институциите. „Дали тази липса не затруднява работата на Офиса на главния служител по спазване на изискванията за изпълнение при всичките седем етапа на цикъла на реализиране на проектите на ЕИБ, започвайки с предложението за стартиране на съответния проект и завършвайки с погасяването на кредита? Във връзка с това, в кой етап Офисът изпитва най-големите затруднения?“, попита евродепутатът.
Господин Стуб отговори изчерпателно на въпросите. В резултат на финансовата дейност на Банката през 2016 г. се очаква в краткосрочен план да се постигне допълнително нарастване на БВП в размер на 0.8% и да се осигури допълнителна заетост от 830 000 работни места. Дългосрочните очаквания са за значително по-високи резултати по отношение на икономическия растеж и заетостта, обясни още той. Вицепрезидентът засегна също и прилагането от страна на банката на методиката за оценка на риска при вземането на решения за инвестиране в рамките на ЕС и извън него, като същевременно поясни ролята на Офиса на главния служител по спазване на изискванията за изпълнение при реализиране на проектите на ЕИБ.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.