"Добре е, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион".
Тези патетични думи произнесе председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС в Народния театър „Иван Вазов“.
Туск произнесе речта си на български език, като започна с рецитация на стихототворението „Отечество любезно“ на Иван Вазов.
„Като поляк, аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество“, каза Туск. „Никой не ви е дал нищо даром, вие самите на първо място сте творците на този исторически обрат, на тези нови по-нови красоти. По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал „Игра на тронове“, отколкото с поезията на Вазов“, каза Туск. По думите му обаче историята на Балканите е по-интересна от „Игра на тронове“. Според него всички искат сценария на „Балканите да е стабилност, сигурност и благоденствие. Това заслужават хората в целия този регион“, посочи председателят на Европейския съвет.
„Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите“, каза Туск.
Сред официалните гости на откриването бяха също председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов и българският патриарх Неофит.
Юнкер пък заяви в речта си: "Председателството съвпада с ключов момент, ред знакови инициативи за определяне на бъдещето на

ЕС са в ход, не бих могъл да си представя по-добра личност от добрия ми приятел Бойко Борисов, която да поеме лидерството за 6 месеца, а и за по-нататък". България е страна, към която изпитвам особена слабост, добави председателят на ЕК.
24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/1/18 22:56

    Май всички с име доналд са с болни мозъци и с памет фалшива нямат понятие и не са се запознали с потомците на османска империя най старата и справедлива империя която е съществувала и както са казвали враговете и И ЕДИН ТУРЧИН ДА ОСТАНЕ НА ТОЗИ СВЯТ И ТО ТОЗИ ТУРЧИН ПАК ЩЕ ОСНОВЕ ДЪРЖАВАТА ТУРЦИЯ .А тази доналд с тия патриотични и расистки изявления мисли нас за балами май когато дори днес и сърбите ако духнат към България ще ти отнесе вятъра към черно море . Спасението и развитието на България не са от идващите милиони от европата и нея а от Русия докато е Путин и от Великата държава Нова Турция и нейния непреклоним лидер Ердоган в бъдище най-верния ни комшията .

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/1/18 23:11

    Точно и то тази дума Балканите да е стабилност, сигурност и благоденствие. Това заслужават хората в целия този регион" е патент на РЕДЖЕП ТАЙЙИП ЕРДОГАН и е изречена от през 2016 година пред медиите и добави тогава Турция е е застраховката на Европа и ако днес спите спокойно във вашите домове то това е благодарение на нас Турците и на Турция. Ако ние не бяхме и не спираме емигрантския поток към Европата с тия към 2 милиона имигранти на вас можеше да ви струва много когато виждаме какво става с няколко имигранти дошли във Франция.и добави то ние НЕ ГО ПРАВИМЕ ЗА ВАС НИТО ЗА ЕВРОПАТА ТО НИЕ ГО ПРАВИМ ЗАРАДИ ЧОВЕЧЕСТВОТО ОТ НАШЕТО ЧОВЕШКО ЗАДЪЛЖЕНИЕ ЧЕ ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ЖИВЕЕ ЧОВЕШКО НАРАВНО С НАС.РЕДЖЕП ТАЙЙИП ЕРДОГАН 2016 година и до днес го повтаря а доналд овци го следят и му присвояват думите му на Ердоган най харесвания лидер дори от българите

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/1/18 23:24

    Кой се вслушва в един поляк днес-НИКОЙ.Харе ако е една полякина то евалла даже ще преминем в режим три дневно мълчание дори.
    Европата постоянно гази и тъпчи поляците и са си отблъскани постоянно. Но от комунистическо им е останало навик да се подмазват и лижат гъза на началниците си какъвто е в случая с българското председателство.Но забравят че днес Бойко и България се командва още от аламанията и меркел че без тяхно разрешение не е в правата ни да подадем ръка на удавящ се поляк ОСВЕН АКО НЕ Е ПОЛЯКИНЯ

    ОтговорИзтриване
  4. Доналд Туск за първи път говори на български и го направи много по добре от много кърджалийци.

    ОтговорИзтриване
  5. zaferiyus12/1/18 07:55

    zaferiyus е казал.
    BUYURUN CENAZE NAMAZINA.

    ОтговорИзтриване
  6. КОНСТАНТИНОПОЛ12/1/18 16:58

    22:56 то да е сик ти по стар анадолски табиет сам ще си го набиеш ама акъл ъъъъъъъъъ не става.БОЛЕН Е ТВОЯ МОЗЪК ТА ЧАК И КОСТНИЯТ ТИ МОЗЪК Е БОЛЕН .ЧОБАН ОСМАН ОБРАЗУВА БЕЙЛИК 12 век ЗА ОСМАНсики чобанларите Арабите казват че са най крадливото и долно племе на АНАДОЛА и не са никакви МЮСУЛМАНИ /приемат религията едва през 11 вик,КАРАМАНЦИТЕ КАЗВАТ ЧЕ Е ОБИДНО ДА СЕ СЕДИ НА ЕДНА МАСА С ОСМАНЕЦ наемали са ви само за чобани.АЗ САМО ЦИТИРАМ.СЪС СУЛТАНСКИ УКАЗ ФЕРМАН Е ЗАБРАНЕНО ДА ЗАЕМАТЕ РЪКОВОДНИ ДЪРЖАВНИ ПОСТОВЕ ТАКИВА СА ДАВАНИ САМО НА ДОКАЗАНИ ДЙОНМЕТА /знаеш какво е дйонме/.ВИЕ СТЕ МОЖЕЛИ ДА СЕ ИЗДИГНЕТЕ САМО ДО ГЛАВЕН ИБРИКЧИЯ /гъзолизец/ АКО НЕ ВЯРВАШ ПИТАЙ ЗАФЕРИУС ЗДРАВКО ДЕ ТОЙ ДА ТИ КАЖЕ КОИ МОЖЕ ДА Е ВИСШ ЧИНОВНИК. Ненавистта ти към ДОНАЛД И НЕГОВИТЕ ПРЕДЦИ ми е понятна НАЛИ СОБИЕСКИ ВИ ГО НАБИВА ПРИ ХОТИН И ВИЕНА и вие все още се мъчите да си го изкарате и изплюете .НЯМА ДЪРЖАВНО ОБРАЗУВАНИЕ БЕЙЛИК ИМПЕРИЯ ДЪРЖАВА КОЯТО ЧОБАНЛАРИТЕ ОСМАНсики ДА НЕ СТЕ РАЗСИПАЛИ ни хаганат ни бейлик ни империя остана слид вас сига е ред да го докажат КЮРДИТЕ.ПОСЛЕДНИЯ СУЛТАН Е СВАЛЕН ОТ МЛАДОТУРЦИТЕ НАЧЕЛО С Памак КЕМАЛ И КОМИТИТЕ И ЧЕТНИЦИТЕ НА ОДРИНСКАТА РЕВОЛЮЦИОННА ОРГАНИЗАЦИЯ и МРО макетата КОИТО ПО ПОКАНА НА КЕМАЛ СВЪРШВАТ РАБОТАТА И ИЗТРЕБВАТ ОХРАНАТА И ЛОЯЛНИТЕ НА СУЛТАНА АСКЕРИ В КОНСТАНТИНОПОЛ ЦАРИГРАД.ДАВАТ ИМ СЕ МЕДАЛИ ПОСТОВЕ И НАГРАДИ ЗА ЦЕЛТА.ЛАЗА ЕРДОГАН НЕ В БЪДЕЩЕ А СЕГА ВОДИ ТУРЦИЯ В КОЯТО ОТ 50 ГОДИНИ ИМА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА КЪМ РАЗПАД.ВСИЧКО Е РЕШЕНО, ЧЕСТИТО.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/1/18 19:05

    Всички балкански страни взети заедно не заслужаваха и не заслужават да са в Европейското семейство, когато Турция е на портата от половин век. Държава с мощна и развита икономика, с развита инфраструктура, с горд и трудолюбив народ. Без много сравнения ще кажа само. Как един идващ от Швеция не може да види остатъка по Дебитната си карта по българските банкомати след някаква операция, а в Турция още от Одрин нямаш никакъв проблем. Нали ние сме от ОТ 11 ГОДИНИ ЧЛЕНОВЕ а съседите чакат от 50 години. Християнска демокрация и несправедливост. Сега ще ги приемат тези от Македония, Сърбия, Черна гора, Косово, Албания и до няма къде!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.