Възпитаничката на Езиковата гимназия „Христо Ботев" Еда Мехмедали постави добро начало за новата 2018 година. Победният ход на ботевци продължава, защото покорените върхове на знанието и таланта са много, а и тепърва предстоят още творчески предизвикателства.

„Успехите не идват сами". Тази максима важи с пълна сила за Еда. Тя за пореден път доказа, че за мечтите и таланта няма граници. Дванадесетокласничката спечели  поредното си отличие. Първо място от приключилия ХIII Национален литературен конкурс за есе на тема "Глобалното затопляне срещу Дядо Коледа". Събитието бе организирано от Столична библиотека и Народно читалище „Света София 1997″.

В конкурса  участваха ученици от VII до XII клас. Есетата  бяха оценени от проф. д-р Алберт Бенбасат, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски",  детската писателка Юлия Спиридонова и Йовка Иванчева – ръководител сектор ,,Културна и проектна дейност" в Столична библиотека. Първата награда – четец за електронни книги и плакет, донесоха не само морално удовлетворение за литературния талант на Еда Мехмедали, но и признание за неуморния труд на учителите по български език и литература, които насърчават и възпитават младите хора в любов  към словото и изкуството.

Еда сподели, че темата се е оказала доста интересна. Това е достатъчен повод да напише своето есе, вдъхновено от творбите „Гордост и предразсъдъци" на Джейн Остин, „Брулени Хълмове" на Емили Бронте и „Портретът на Дориан Грей" от Оскар Уайлд. За нея двубоят на Дядо Коледа срещу Глобалното затопляне е вечната борба на доброто срещу безразличието, истинското дете срещу сериозния възрастен, мечтата срещу избирателното невежество. Въпреки, че глобалното затопляне може да бъде спряно, образът и смисълът на Глобалното затопляне в този двубой никога не ще се загубят, защото за щастливия живот е необходим не само един прекрасен Дядо Коледа, но и малко Глобално затопляне, което още повече да напомня кое е истински важното на земята.

24rodopi.com

 

 

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/1/18 12:23

    Поздрави за Еда! Да продължава все така!...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/1/18 13:39

    Светлинки в помрачените ни от разочарования погледи. Добре е да се публикуват такива новини за успехите на подрастващите. Браво !

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/1/18 21:11

    Публикувайте цялото есе на Еда за видят всички какъв изказ има това дете.
    Еда, поздравления.Всичи,които те познават знаят,че ти си перфектна във всичко.
    Жива ,здрава и много успехи занапред.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/1/18 21:55

    Еда,поздравления за поредния успех!
    Нека твоята любознателност не угасва и да те води към нови върхове!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/1/18 08:52

    Еда, поздравления! Запази своята любознателност и покорявай нови върхове.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен20/1/18 08:53

    Публикувайте есето...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.