Доналд Туск е по-добрият Доналд на тази земя!
Това трябва да се отбележи след изключителната реч на български език на председателя на Съвета на ЕС, който взриви залата на Народния театър „Иван Вазов“ в четвъртък вечерта, а днес дори тези, които нищо не знаят за „българското европредседателство“ вече се интересуват какво, аджеба, ще се случи в следващите 6 месеца у нас.
От времето на великия социалдемократ д-р Петър Дертлиев, България не помни такъв оратор.
Урокът е за така нар. „политическа класа“ у нас. Така се прави!
Нека гледат и се учат и шаблонните PR-експерти и съветници в партийните централи.
24rodopi.com

Цялата реч на Доналд Туск, роден на 22 април 1957 година в Гданск, Полша, председател на Европейския съвет:

"Отечество любезно, как хубаво си ти!
Как чудно се синее небето ти безкрайно!
Как твоите картини меняват се омайно!
При всеки поглед нови, по-нови красоти."
Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, улавят духа на днешното празненство. "При всеки поглед нови, по-нови красоти" – тази мисъл ме съпътства днес като председател на Европейския съвет и като поляк. Защото като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите, на първо място, сте творците на този исторически обрат, на тези "нови, по-нови красоти".
По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал "Игра на тронове", отколкото с поезията на Вазов. Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на "Игра на тронове", макар в нея да няма дракони. Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми. Стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион. А Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност.
Добре е, че един от приоритетите на Българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача – да се поднови Европейската перспектива за целия регион.
Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С Министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите!

Благодаря.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/1/18 09:30

    И сравнение не може да става между Доналд Туск и Доналд Тръмп

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/1/18 10:42

    "Добре е, че един от приоритетите на Българското председателство е бъдещето на Западните Балкани."- пак ще ни използват.
    Какво сте го захвалили този поляк, когато каже, че единствен и основен приоритет е развитието на България, когато спомене нещо за повишаване на доходите в страната ни, тогава мога да му ръкопляскам.
    За негово сведение, не, не сме потомци на Спартак!
    За другото е прав, нямаме загубено бойно знаме. И поляците познават мощта на българската армия, някогашната- не сега тази, ако я има изобщо!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/1/18 10:43

    ПОКАЗА НА НАШИТЕ КАКВО ОЗНАЧАВА ГОЛЯМ ПОЛИТИК!
    НЯМА СЛУЧАЙНИ ХОРА НА ТАКАВА ДЛЪЖНОСТ!
    БРАВО И ЕДНО ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/1/18 12:47

    Абсолютен пич и голям приятел на България! Господ здраве да му дава!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.