Вицепрезидентът на България „посече” Човека-птица. Илияна Йотова отказа помилване на Стайко Иванов. Решението е изпратено до адвоката на кърджалиеца, който входира молбата заедно със стотици подписи с искане делтапланеристът да бъде освободен предсрочно, научи 24rodopi.com от най-близките приятели на родопчанина. „Разгледах подробно вашата молба за помилване на Стайко Делчев Иванов. На този етап не намирам основания да упражня правото си на помилване”, се посочва в писмото от вицепрезидента Йотова
Стайко Иванов излежава 8-годишна присъда за убийство в един от най-страшните затвори в страната-този за рецидивисти в Пазарджик. Кърджалиецът буквално се е стопил от гладната стачка, която започна преди месеци. Стайко е свалил повече от 30 килограма. Приема едва по литър прясно мляко, майонеза и други скромни продукти за седмица, разкриха за 24rodopi.com.
„За съжаление получихме отказ на молбата за помилване, подписан от Илияна Йотова с мотива, че „не намирам достатъчно основания да упражня правото си на помвилване”. Което е невярно и скандално, защото основания за това има безброй. Не е и вярно,че са „разгледали подробно” молбата му, защото дори не са я разгърнали. Ако бяха прочели само 5 реда и ако имаха съвест щяха да помогнат. Позор! При всяко най-малко съмнение в правотата на присъдата, дори само намек да има, че МОЖЕ БИ е извършена съдебна грешка, системата трябва да се задейства! Но не ни оставят да забравим къде живеем, изкупителната им жертва за тях трябва да си остане такава и съдебните им грешки се защитават с цената на съсипани съдби. От всички съдебни институции имаме пълен отказ от првосъдие и необоснован отказ на всички жалби”, коментираха за „Родопи voicе” едни от най-близките приятели на Стайко.
Припомняме, че Стайко Иванов бе осъден на 8 години затвор за убийството на македонския гражданин Киро Тодоровски, извършено на 11 май 1997 година.
На тази дата, преди повече от 20 години, Тодоровски качва на автостоп Стайко, който се прибира от Пловдивския панаир, където е бил на изложение на авиационна техника. По-късно македонецът качва друг стопаджия. Според историята на Стайко Иванов, мъжът вади пистолет и стреля в главата на шофьора, когато Стайко е поискал да спре буса и да слезе от него. След като превозното средство се обръща, мъжът побягва. Основен обвиняем става кърджалиецът. Оръжието никога не е открито, както и гилзата. Той прекарва месеци в следствения арест. Делото се точи с години, криминалистите така и не успяват да намерят нито мотив, нито категорични доказателства, че Стайко Иванов е убил  македонеца. През декември 2005 г. прокуратурата прекратява наказателното производство срещу него поради липса на достатъчно доказателства. През 2006 година кърджалиецът завежда дело срещу държавата заради неправомерното му задържане. Отговорът е-ново дело срещу него и присъда в размер на 8 години, след като всички доказателства по случая са били унищожени. Стайко решава да бяга и години наред е един от най-издирваните българи от Интерпол. Той се укриваше в Италия, после потърси последователно убежище в Черна гора и Беларус. След това обаче бе екстрадиран от властите в Полша в България. От 21 декември 2016 година Стайко Иванов е в затвора.
„Няма мотиви за убийството, няма открито оръжие, нито гилза. Искаме прокуратурата да възобнови случая, а след отказа на Окръжна прокуратура в Хасково, това можеше да стори главният прокурор”, заявява адвокатът на Стайко-Пламен Димитров. Отговор от главния прокурор също няма.
Стайко Иванов ще трябва да изтърпи присъдата си при „строг режим”. Магистратите са отказали той да бъде преместен в затвора в Пловдив с мотив, че няма роднини с адресна регистрация там, разказаха приятели на делтапланериста. „Той няма роднини и в Пазарджик, как го решиха това?”, питат се близките на кърджалиеца. Единствената им надежда бе в президента Румен Радев.

24rodopi.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/2/18 17:01

    Как е възможно при тези доказателства за невинност, които получиха президента и вицето му да не обърнат внимание и да не помогнат. Хората са силно възмутени.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/2/18 21:05

    Жалко за човека, хората се надяваха на Радев да помогне...

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/2/18 09:30

    Трябва да се борите докрай. Без доказателства виновен - това е нарушение на конституцията. Как са го изкарали виновен като веднъж не са доказали виновност? От къде са ги взели доказателствата за да го осъдят?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.