С огромно мнозинство в Европейския парламент са били гласувани два изключително важни за Европейския съюз доклади. Това съобщи евродепутатът от Алианса на либералите Неджми Али. Той е член на Комисията по бюджети, на чието заседание докладите са били гласувани. Те касаят „Позиция на Европейския парламент по Многогодишната финансова рамка (МФР) след 2020 г.“ и „Реформиране на системата за собствени ресурси на ЕС“.
„По този начин членовете на Комисията по бюджети представиха позицията си в преговорния процес (между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС) за следващата финансова рамка, която трябва да финансира нови приоритети, както и да компенсира недостига на средства след напускането на Обединеното кралство. Разходната и приходната част на европейския бюджет следва да се разглеждат като един общ пакет”, коментира Неджми Али.
Членовете на бюджетната комисия в Европарламента предвиждат бюджетът на ЕС да отразява политическия проект и дългосрочната стратегия за по-силна и по-устойчива Европа. Те настояват бюджетът на ЕС да бъде увеличен от сегашния 1% на 1.3% от Брутния национален доход (БНД) на държавите-членки, за да може да бъде продължена подкрепата за редица политически области, като например селското стопанство и политиката на сближаване, както и да бъдат осигурени достатъчно финансови средства за реагиране на новите предизвикателства като сигурност, отбрана и миграция.
Основните предложения включват насърчаване на научноизследователските програми, програмата "Еразъм +", инициативата за младежка заетост и подкрепата за Малки и средни предприятия (МСП), както и инвестициите в инфраструктурни проекти чрез Механизма за свързване на Европа.
Докладът за собствените ресурси се основава на резултатите от работата на групата на високо равнище, председателствана от Марио Монти. В него се призовава, от гледна точка на приходите, за запазване на съществуващите и постепенно въвеждане на нови собствени ресурси.
„Новите собствени ресурси могат да бъдат базирани на следните елементи: ревизиран ДДС; част от корпоративните данъци; облагане на финансовите услуги; част от данъците върху компаниите в цифровия сектор; част от възможни данъци за опазване на околната среда”, посочи българският евродепутат.
Според него, собствените приходи трябва да осигурят съществено намаляване (до 40%) на дела на преките вноски на база БНД, да премахнат всички отстъпки и корекции, които носят полза само на отделни държави, както и да дават възможност за финансиране на по-високите разходни нива на ЕС в периода следващата МФР след 2020 г. Необходимо е приходите да покриват недостига на средства, предизвикан от Брекзит, да не увеличават данъчната тежест за европейските данъкоплатци, допълни още евродепутатът.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.