Младежи от Момчилград организират гражданска инициатива за засаждане на над 1200 дръвчета на 17-ти март. Тя ще се проведе в района на иглолистната гора „Момчил Юнак". Изкуствено създадена в края на миналия век в Момчилград, години наред гората и сянката й бяха притегателен център за всички момчилградчани. Тя беше подслон за ученически пикник групи и на хора, които просто искат да се насладят на чистия въздух и бистрата вода, докато се разхождат.
„Миналата година големи горски масиви в цяла България бяха засегнати от заболяването, причинено от короядите. За съжаление, лесопарк „Момчил Юнак" също беше нападнат от вредните насекоми, вследствие на което беше изсечена голяма част от дърветата в гората. В момента гората е осиротяла и е в изключително неугледен вид.
Но това е на път да се промени", посочват организаторите на залесяването.
Група младежи, вместо да седят и чакат някой да направи нещо, решават да поемат инициативата в свои ръце. Решават да се организират и да засадят дръвчета, а впоследствие се ражда идеята да поискат помощ от съграждани и партньори. След преговори с общинската администрация и местното горско стопанство, акцията получава зелена светлина и ход на гражданска инициатива за повторно залесяване на лесопарк „Момчил Юнак". Общинската администрация осигурява подготовката на терена за засаждане на дръвчетата, а горското стопанство към града има грижата за наличността на дръвчетата, които ще бъдат засадени. След акцията по засаждане на дръвчетата (дъб и кедър) общинската администрация ще поеме поливането, а горското стопанство ще осигури охраняването на залесената площ.
Младежите, организиращи мероприятието, поемат ангажимент за активизирането на възможно най-голям брой жители на Момчилград и организиране на първата по рода си гражданска инициатива в полза на природата в града. Всички са добре дошли - млади, възрастни, жени, мъже, безработни, работещи, учащи. Също така със съдействието на местни фирми организаторите осигуряват инструменти за общо ползване, необходими за засаждането. Предвидена е и приятна изненада за всеки, който се включи.
Началото на акцията е от 8:30 ч., със сборен пункт: паркингът на басейн „Долче Вита", по пътя за хотел „MG" - Хижата. По време на залесяването експерти от горското стопанство ще разяснят технологията на засаждане на дървета. Участието в акцията е изцяло безплатно и на доброволни начала. Изисква се единствено желание и добро настроение. Към днешна дата над 100 души са заявили участие.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/3/18 10:06

    Чудесна инициатива, поздравявам инициаторите и институциите. Все още има надежда от младото поколение като видя, че организират такива акции доброволно без да печелят нищо. Нека всички, които имат възможност да се включат да подкрепят тези младежи и да ги вдъхновят за повече подобни акции. За жалост съм в чужбина иначе с удоволствие щях да присъствам. Оптимист съм за младото поколение!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/3/18 18:41

    Добре де. Коя информация е вярната? 800 или 1200. Двр статиии за едно и също пък бройките драстично различни. Младежите или общината

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/3/18 19:32

    Пратете ги в кирковско и там има нужда от залесяване

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/3/18 09:26

    До 13/3/18 19:32 : Това да не ти е спасителен отряд. Активизирайте младото поколение и в Кирково и тогава ще се получат нещата и при вас. Заповядайте в събота в Момчилград, за да им се радвате на нашите младежи и да видите на какво са способни.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.