Кърджали и Комотини са просто точки в навигацията на стотици хиляди туристи, но не и тяхна цел. Близо 1,5 милиона туристи са преминали в рамките само на миналата година през  ГКПП „Маказа", превръщайки граничния пункт във втори по натовареност между България и Гърция.  Огромният трафик обаче по никакъв начин не се е отразил на местните икономики в двата най-големи града в близост до границата.
Докато Кърджали е неизменна част от трасето към Бяло море, то пък Комотини е последна дестинация за интереса на чужди туристи. 53,45 процента от бизнеса в северния гръцки град посочва, че се усеща присъствие на туристите в сравнение с 2016 година. Според 39,66 на сто има увеличение на туристите, 25,86 са посочили, че няма такова, а 34,48 смятат, че броят им намалява. Комотини изостава в сравнение с другите два големи града – Ксанти и Александруполис, където отчитат съответно 73,12 на сто и 70.30 на сто, посочва гръцкият вестник „О Хронос". Изводът, който се прави пък е, че не всички преминали през пункта спират в Комотини.
Според статистиката за 2017 година в Комотини най-голям е броя на туристите от Турция, които са били 43,18 процента. В Алексанруполис обаче техният брой представлява 46,32 на сто. Българите, отбили се в Комотини са 40,91 на сто. По този показател градът е по-добре в сравнение с Ксанти /35,51 процента/ и Александруполис /32,35 процента/. Останалите туристи, посетили Комотини са незначителен брой – румънци 2,27 процента, руснаци – 9,09 процента и други 4,55 процента, посочва гръцката медия.
Анализът в Кърджали: най-оборотният търговски обект по време на летния трафик от румънски туристи е… бензиностанция в града, част от голяма верига.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен9/3/18 08:34

    Какво да правят в Кърджали-търговска улица ли имаме,тратоари ли,чистота ли,свестни улици ли?Ако останат вечер , ще се изгубят в мрака!Изобщо пълна скръб!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.