Малките професии за много пари

Един бърз поглед из обявите в бюрата по труда в Родопите - пълно е със свободни места за бармани, сервитьори, готвачи, оператори на машини, шивачки. Търсене голямо, но мераклии няма. Заплащането е всичко друго, но не и атрактивно (любимо прилагателно що се касае за възнаграждение). Занаятите в днешно време никак не са притегателни. Много, много глупаво схващане. Какъвто и житейски статус да има човек, то той  винаги ще се храни и облича. И понеже е човек, то суетата ще е неизменна част от същността му. А, защо да не се прави бизнес с нея?

Наши фризьори „стрижат глави” за по 3 000 евро

6 лева за мъжка подстрижка. Това е цената в десетките фризьорски салони в Кърджали. Млади коафьори въртят умело ножиците и машинките пред погледите на поне двама-трима чираци, които имат мерака да усвоят занаята. След няколко месеца курс пък, обучените вече тийнейджъри тръгват към Западна Европа, където упражняват уменията си за по… 3 000 евро на месец. Новият път към успеха е вече добре утъпкан и по него поемат десетки кърджалийци.
„Досега съм обучил няколко момчета. Всички вече са зад граница. Там си намират работа и след няколко години ще се върнат пълни с пари”, разкрива ни 20 и няколкогодишният Расим. Младият мъж има салон в най-големия кърджалийски квартал - „Възрожденци”.
Самият той е прекарал няколко години в Германия.
„Бях в град Есен. Правих по 3 000 евро на месец. 12 часа плътно работа. Върнах се и си купих два апартамента. Отворих и фризьорски салон. На ден тук вадя по около 120-150 лева, берекет версин”, споделя коафьорът. Прави единствено мъжки фризури. Цената е 6 лева - каквато е и в почти всички новооткрити малки студиа в града. Бръсненето също е на цена от 6 лева, измиването пък е 2 лева.
„Постоянно идват млади момчета, които искат да се научат. След това тръгват към чужбина. Сега най-апепитно е в Англия. Там могат да се вадят с фризьорски услуги по 750 паунда на седмица. Смятайте колко прави това в български пари. Това е хубав занаят, а хората няма да спрат да се подстригват, както и няма да спрат да ядат”, категоричен е Расим.
Неговият „старт в кариерата” се е случил по същия начин. Започва още от дете да научава основните тънкости в занаята. „Стажува” в различни салони. Първо гледа и мете след всеки клиент. После започва да довършва подстрижките на „майстора”. Дават му все по-трудни задачи, докато накрая е напълно готов.
„Няма нещо, което да ме затрудни. Всякакви желания за косата на клиент мога да изпълня. Няма нищо сложно. Навсякъде клиентите са еднакви, дали в Кърджали или в Берлин, Лондон. Сяда, казва и всичко се изпълнява. Работиш от сутрин до вечер и печелиш - това е”, разкрива младият мъж. Смята, че работата зад граница му е дала достатъчна основа, за да се прибере у дома и да продължи да печели достатъчно, разбира се, не със същите цифри като на Запад.
„По двадесет, рядко повече, клиенти имам на ден. Напълно ми са достатъчни. Германия ми помогна да стартирам нормално в България. Купих си две жилища, автомобил. Успях да взема под наем помещение, оборудвах го и сега работя и също помагам на млади момчета”, споделя още Расим.
Плаща наем от 500 лева. Салонът му е един от десетките в града край Арда. Не се притеснява, че чираците му един ден ще станат конкуренция. „Работа има за всички”, казва кърджалиецът.

И 13-годишни вече на маникюрист

Как да се изхарчат 50 лева с час и половина стоене на едно място? Не, не в кръчма. При маникюристката. От 30 лева стартира пълният пакет „Оправяне на нокти”. Оформяне, лакиране, изрязване на кожички, модерни рисунки по ноктите, поставяне на камъчета, изграждане на нокти със специален гел… На всичко това са готови жени, а пък и вече доста мъже, за да приведат във възможно най-естетичен вид своя маникюр и педикюр. Експерти в тази дейност пък заработват в Родопите по около 150-200 лева на ден. Часовете са запълнени месеци напред, а един клиент неминуемо идва след около 15-20 дни за нови процедури. Бизнес със суетата в чист вид.
„Прекарвам поне по час и половина, понякога два при маникюристката. Ноктите ми са с уникална визия. Използват се най-съвременни технологии. Лакът не пада поне 30 дни. Ноктите обаче израстват и отново си в салона. Има жени, които отделят дори по три часа в студиото”, разкрива редовна клиентка на салон за красота в Родопите.
Не само жени обаче използват услугите. Много мъже в днешно време се доверяват на професионалистки за перфектен маникюр и поддържани нокти на ръцете и краката.
„Майки водят своите 12-13-годишни дъщери в салоните. За мен е малко неприемливо от такава ранна възраст децата да навлизат в света на суетата, но щом го правят и 70-годишни жени, защото не и деца? Въпрос на личен избор”, коментира дама от Кърджали след поредния си час в салона за красота.

Със струна от китара да изрисуваш бъдещето си

Преди изобретяването на електрическата машинка за татуиране, боди артът е бил дълъг, труден и скъп процес. В някои култури се е смятало, че колкото повече татуировки е имал човек, толкова по-голямо е било благосъстоянието му…
Димитър има студио за татуировки в Кърджали. Смята, че професията го е избрала, а не той нея. Имал е възможност, ходил е зад граница, работил е много неща. Лутането в различни поприща обаче не му е доставяло удоволствие, нито пък и достатъчно средства. Влече го изкуството… върху кожа. Първоначално като хоби, постепенно превръщащо се в допълнителна работа, а накрая в занаят.
„Влечеше ме единствено рисуването. Останалите деца се увличаха по футбол, играеха, на мен не ми бе забавно. Харесваше ми да шаря. Рисувах какво ли не. Беше повече от хоби. Правех го на всичко-по листове, кутии от цигари. Има няколко вида татуировчици. Такива, които могат да копират, т.е. да дупчат само върху шаблон. Аз съм от другата категория-на рисуващите. Мога да го правя направо върху ръката- free hand технология”, казва 36-годишният кърджалиец.
Собственик е на едно от най-вървежните студия за татуировки в Южна България. Многобройните клиенти пък са достатъчен гарант за качество.
„Помня първите машинки. Правихме ги от най-различни пособия. Маркер или спринцовка с по-голям кубик. Това представляваше основното тяло на „машинката”. Прикрепяше се моторче от уокмен. Колко сме изтрошили! Струна от китара представляваше „писецът”. Студията бяха апартаменти, гаражи. Надомна работа. Тушът се поставя в капачка и започва „дрането”. Струната си е меко казано инквизиторски похват. Вероятно и оттам е тръгнало възприятието, че боли. Тогава болеше и то доста. Мъка за мен, ужас за желаещия татос. Бавно, тромаво и нехигиенично. За истински, професионални машинки, само бяхме чували и виждали по лъскави чужди списания. Бяха безумно скъпи и трябваше да се купят от чужбина. Въпреки това, работих. Правих татуси на много хора. Някак си по-истински бяха и клиентите. Имам предвид, че знаеха на какво приключение се подлагат. Знаеха точно какво искат. Не идваха тепърва с размислите си. Нагласата и в обществото бе друга. Смятаха подобни едва ли не за престъпници, лежали по затворите. Този период бе като ранен романтизъм в българския боди арт. Сега всеки втори има пиърсинг или татуировка”, казва Митака.
Минали са години от старта на това „приключение”. Сега нивото е друго и то е със статут „про”. Един кърджалиец, който е превърнал хобито и любовта си в… професия.

***
Това са част от „малките” професии. Условно ги наричаме така. Това са занаяти, изкуство, което може да бъде много добре заплатено дори в диаметралната противоположност на Европа, наречена България. Талант, който е развит до професионализъм, усъвършенстван и носещ дивиденти.
Жельо МИХОВ, 24rodopi.com

На снимките:
Този тийнейджър учи занаят с мисъл за възможностите в Западна Европа;
Расим смята, че вече има основата, за да продължи да работи у дома…
… пред салона му пък е паркиран „баварецът”, плод на труда на фризьора;
Митака превърна страстта си в своя професия

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/3/18 07:35

    Респект на момчето правилно мисли браво.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/3/18 13:54

    Имат ли касови апарати ! Плащат ли данъци !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.