МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали е на ръба на фалита, а в лечебното заведение са открити редица нарушения. Това обяви говорителят на Главната прокуратура Румяна Арнаудова.
„Установени са множество нарушения в държавните болници. Имаме два междинни доклада, чийто данни са фрапиращи. Те сочат, че са извършени престъпни деяния на територията на 7 обекта в страната. Започнали са 6 досъдебни производства.
Открити са нарушения в МБАЛ Попово, Университетска болница Бургас, УМБАЛ Благоевград, МБАЛ Русе, МБАЛ Д-р Стефан Черкезов във Велико Търново, МБАЛ „Атанас Дафовски" в Кърджали и спешният институт Пирогов. Те са за безстопанственост, а тези лечебни заведения са на ръба на фалита. Задържан за 24 часа е директорът на РЗОК Ловеч. Той е извършил престъпления по служба. Сключил е незаконосъобразни договори с частна болница, в резултат на което касата е ощетена с 979 000 лева. Щетата за болницата в Ловеч е в размер на 20 млн. лева", посочи Арнаудова.
Проверките в цялата страна са започнали по сигнал до прокуратурата от страна на министъра на здравепазването. Целта бе да се пресекат порочни практики за източване на здравната ни система. По думите на Арнаудова, обект на проверка са били 329 договора, които са били сключени от 24 болници в цялата страна. „Договорите бяха анализирани и се установи, че най-честата схема е една и съща медицинска дейност се е изпълнявала от общинско и частни лечебно заведение, делящи една територия. Финансовите нарушения са извършвани от 2010 година насам. Целта на проверките бе не да се намери източването на пари, а на проверка ще бъдат подложени всички договори на държавните болници с частни болници, както и с представители на извънболничната помощ. Имаме обвиняеми сред които е и зам.-министър на здравеопазването", посочи Арнаудова.
Припомняме, че държавното обвинение разследва бившият зам.-министър д-р Адам Персенски по кацуса с „турските ваксини".



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/3/18 12:52

    Ami zakriyte q , vez tva nqma kadirni lekari

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/3/18 13:25

    Прокуратурата да провери и кой открадна хубавата входна масивна врата на двора на старата гимназия на ул Републиканска

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен16/3/18 13:33

    А какви далавери се въртят по общинските болници ? Знаете ли?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен16/3/18 14:45

    Koi kompetentni profesionalisti sa ustanivili problemite?! I zasto tolkova vreme ne sa zabeliazvali dosega nisto?!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/3/18 15:35

    значи нямало сигнали от никого, нито пациенти, нито от лекари, ама имало безстопанственост.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/3/18 15:58

    Така е,когато няма кадърно ръководство и в болницата се броят на пръстите на едната ръка лекарите специалисти.Всички специалисти напуснаха тази болница !!!!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен16/3/18 16:22

    Финансист като г-н Фейзи Бекир бивш зам. министър на финансиите и председател на надзорния съвет на болница - Кърджали, заедно с д-р Пасков ще намерят решение на проблемите.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен16/3/18 18:08

    Elate v momchilgrad tuka sa kadarni lekarite

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен16/3/18 18:34

    Гати скапаната,крадливата държава..само кражби и корупцииии,да се закрият тези болници и виновните на бесилото...значи има за крадене милионииии и милиардиии още

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен16/3/18 20:02

    Стига с тая жлъч! Отново всичко е един балон !
    С огромно уважение и респект към доц.д-р Черкезов,който направи изключително много за областната болница!Инвазивната хирургия спасява ежедневно толкова животи!!!А нима болницата трябва да изхвърли и не лекува онези нямащи възможност да си платят здравните осигуровки?!!Една сбъркана здравна система в която ни най-малко вина имат болниците!Разследванията трябва да започнат от здравното и финансово министерство!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен16/3/18 21:36

    финансовите нарушения били извършвани от 2010 насам, т.е. осем години държавни институции са спали и не са проверявали какво става в тия болници.Сега заплатаджиите от надзорните съвети да връщат парите.Другото, което си мисля, че вече са намерени подходящите наши хора за шефове на тези болници.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен16/3/18 22:01

    Най-добре да се закрият всички болници в страната. Така както е тръгнало няма нужда нито от лекари , нито от учители . Всички да се изгонят.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен16/3/18 23:24

    Поздравления за прокуратурата!Човешкия живот трябва да се цени.Ценим труда на лекарите,но нека да обърнат необходимото внимание и грижи на пациентите.Нека най-накрая държавата да
    въдвори ред и спре феодалния произвол в някои болници.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен17/3/18 11:51

    Пита ли някой лекарите и медицинския персонал, решенията са еднолични и в своя полза.Трябват строги мерки а не методи от преди десет години- за мен и пак за мен а за Вас господа пациенти едно голяма нищо.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен17/3/18 23:25

    Да няма държавни болници .Някой да се оплаква от стоматолози?От как ги направиха частни проблема се реши.Колкото по бързо ги превърнат в толкова бързо ще се реши проблема. Частните болници също работят със здравната каса ,а условията са перфектни както и отношението към пациента.В държавна болница лечението излиза по скъпо ,да не говорим за мизерията и грубостта на сестрите и санитарите .

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен19/3/18 08:47

    Говорим за нарушения и финанси.Пенсионери с четирицифрени заплати и то среден медицински персонал,лекарите нямат право на глас , промени никакви, който иска промени е освободен . А отчетите дали са верни?

    ОтговорИзтриване
  17. За болницата в Кърджали просто нямам думи.Наложи ни се да попаднем в нея преди месец заради майка ми и не мога да ви опиша през какъв ужас минахме.Благодарности на д-р Милчев и д-р Калчев за успешно направената операция на майка ми,това беше единственото хубаво нещо там.Сблъскахме се с много некадърни и необразовани доктори които дори говориха завален български/а са български граждани/.И питам аз как завършиха медицина като не могат да се изказват добре на български?Изписаха я цялата подута с рани в окаяно положение, като казаха че с времето ще се оправи .ДА ама НЕ.Не ни изписаха никакви хапчета за отводняване след множеството системи които и приливаха на ден по 4 литра за 14 дни.В Пирогов се хванаха за главата като я видяха.Имали казаха в Кърджали много добра апаратура как са изписали жената в такова състояние.Апаратура може да има,но СПЕЦИАЛИСТИ НИКАКВИ с малки изключения.Това са болници които източват здравната каса,но ЗДРАВЕ не дават.Ако Администратора реши че може да ми изтрие коментара ще го пусна някъде другаде,където ще му обърнат внимание.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.