Над 100 души се включиха само за 24 часа в гражданската подписка за спешна рехабилитация на републиканския път от Ардино до Кърджали. Инициативата е на Иван Юручев, който обедини желанието на много жители на общината за започване на незабавен спешен ремонт на пътя. Той призова всеки с ясна гражданска позиция да се включи в подписката. „Имаме безрезервната подкрепа не само на ардинчани, но и на жителите на съседните общини – Баните, Неделино. Подписката ще продължи до 10 април, след което ще бъде внесена в Народното събрание с копие до Агенция „Пътна инфраструктура". Ако не се предприемат мерки, следващите стъпки ще бъдат ежедневно блокиране на пътя", заяви Иван Юручев. Той подчерта, че действията му не са политизирани, а са чиста гражданска инициатива.
70-годишният Дургут Байрам от Кроячево е дошъл в града, за да се включи в инициативата. „ Над 50 години имам стаж като шофьор. Пътят от Ардино до Кърджали е в окаяно състояние, дупка до дупка, като след бомбардировка. Досега съм изпотрошил три леки коли. Плащаме по 97 лева годишна винетка и е крайно време държавата да асфалтира изцяло и разшири пътя", сподели с мъка ардинчанинът.
След студените зимни месеци и с настъпването на пролетта зейнаха огромни дупки по пътя Ардино-Кърджали. Въпреки многото кърпежи се оказва, че ремонтите са извършени крайно некачествено. Пътят е основна връзка не само за населението на община Ардино, но и за общините Баните, Неделино, Мадан, Рудозем, Смолян. И въпреки, че всички водачи на МПС си плащат винетен стикер, не получават насреща необходимата услуга, а именно добър път. Не са малко случаите на спукани гуми, изкривени джанти и съсипана ходова част, вследствие на огромните дупки по трасето. Хората се питат „За какво плащаме винетки?" и пак плащат. Налага се мнението, че никой не мисли за жителите на родопските общини, при положение, че голяма част от населението се бори за оцеляване, като пътува всеки ден, денем и нощем по същия разбит и опасен републикански път. Много са гостите на град Ардино, които с възмущение поемат обратния път към дома и заявяват, че Ардино е много красиво и недокоснато кътче от България, хората са много гостоприемни и добродушни, хотелите и ресторантите са на ниво, природата е прекрасна, има уникални природни, исторически и културни забележителности, но пътят е „пълна разруха".
Хора се питат, как да оцеляват, когато няма друг път и жп линия между Ардино и Кърджали, където се извършва основното движение на хора и пренос на товари. Икономиката зависи от него. Заради лошия път бизнесмени от страната и чужбина избягват да инвестират в Родопите. Ардинчани са единодушни, че те също са граждани на Република България и искат да работят и живеят достойно, за да могат децата им да останат тук.
Гюнер ШЮКРИ


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/3/18 14:04

    utre pocvam da sydq boriki

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/3/18 15:23

    Браво Митак,
    с теб сме! Крайно време е да се вземат мерки и да видим 100% качествена цялостна настилка.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/3/18 15:42

    A KARDJALI MOST ????????????? DO KOGA SHTE TARPITE ??????????

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен30/3/18 15:58

    Еми така е. Нито за републиканските нито за общинските пътища в Кърджалийска област не се обръща внимание от страна на управляващите дами и господа. Защо ли е така?! Уж нямало средства...еми добре де, нали държавния и общинските бюджети се планират спрямо очакваните разходи в съответната следваща година...Защо не се взимат на време точните решения?! Освен това, могат и да се допуснат и надбюджетни разходи...стига само да се иска от страна на отговорните. Нямало пари...да бе. Няма може би воля да се занимават с проблемите на хората. Как така на планински терен застроят път Асеновград-Смолян е в отлично състояние...докато в Кърджалийска област в по-голямата си част пътищата приличат на оффроад терени.

    ОтговорИзтриване
  5. Къде да се подпиша и аз съм ремонт на 2-ро степения път Кърджали -Ардино

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен30/3/18 20:34

    Кърджали Крумовград кога ще се оправи...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен31/3/18 08:27

    Заради лошия път бизнесмени от страната и чужбина избягват да инвестират в Родопите. Според мен е друга причината да избягват Ардино, може би големия процент който им искат!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен1/4/18 00:08

    Калпава управия товае.Това беше образцов град.Като няма пари защо да земат заплати. Каде отиват парите от винетката.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.