Само 7 086 ученици в България изучавали турски език

Младежи от турския етнос, живеещи в столицата София, решиха с различни инициативи да намерят решение на проблема с малкия брой желаещи да изучават турски език в България, пише турският всекидневник „Хюриет“. Председателят на Дружеството за културно взаимодействие Хилмийе Индже споделя, че проблемът с изучаването на майчин език не може да бъде отлаган повече и добавя: „В училищата се наблюдава едно огромно безразличие към изучаването на турски език.”
Наред с дейности като култура, езиково обучение, граждански права, изкуство, дружеството си поставя за цел да предизвика интереса към обучението по турски език.
„Работим за организирането на национален симпозиум във връзка с увеличаване на интереса към обучението по турски език, в рамките на предмета майчин език, изучаван в училищата. В училищата турският може да бъде изучаван, но безразличието към този предмет е голямо. Бихме искали да организираме симпозиум, който да информира родителите, преподавателите и училищните ръководства по този въпрос”, твърди Индже
Тя вижда обучението по турски език като един от основните проблеми на турското население в страната. „Новото поколение от турски произход, живеещо в България не владее турски език нито говоримо, нито писмено. Ето защо искаме да наблегнем на това. Но не само да акцентираме, а и да намерим разрешение на проблема” , отбелязва Хилмийе Индже.
Тази учебна година в България, чието население е 7 милиона души, от които близо 600 хиляди са от турски произход, изучаващите турски език ученици са 5 385, със 701 ученика по-малко от миналата година, посочва изданието. Според данни на Министерството на образованието и науката през учебната 2016-2017 година 7 086 ученика са изучавали своя майчин турски език.
Хилмийе Индже споделя още, че важен проблем, с който се сблъскват турците у нас, е и липсата на съвременна литература на турски език на книжния пазар. Дружеството е стартирало кампания под надслов „Подари книга, за да имаш библиотека”.
Индже подчертава, че кампанията, която е започнала през месец януари, е предизвикала  „невероятен интерес” и с помощта както на изселници от Турция, така и на турците в България до момента са събрани над 400 заглавия.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

26 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/3/18 09:03

    Те и българският не знаят.Какъв ли език знаят тогава, знаят ли въобще къде се намират?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12/3/18 09:18

    „Новото поколение от турски произход, живеещо в България не владее турски език нито говоримо, нито писмено." - ами то това поколение не знае и български, интересно какъв език знае тогава?!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен12/3/18 09:22

    Как в държавата се забравя турският, в тази държава се говори на български по принцип.На турски се говори в кърджалийско и още няколко общини в България.Там може да се каже със сигурност, че турският им е единственият език който знаят по тези места с малки изключения.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/3/18 09:33

    Blagodarenie na partiyata mayka i slunce DPS

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен12/3/18 09:34

    Ми децата не искат да учат турски, те кво ли искат да учат в момента

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/3/18 09:41

    Trqbva da e zaduljitelen a ne izbiraem

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен12/3/18 09:49

    Абе,в тази статия няма нищо вярно и е писана по поръчка. Елате в Кърджали за да ивдите забравят ли турския. Всичко живо говори на турски и даже по магазините те питат с "евет".Някой път се чудя като българин в Одрин ли се намирам или в Кърджали.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен12/3/18 10:27

    Да забравят турския! Официалният език е български! И на когото не му отърва, да се маха от държавата и да си ходи при лудия Ердоган!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен12/3/18 10:54

    Това да се забрави Турския език е политиката на Доган и Тодор Живков още от 1980г насам и си продължава още

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен12/3/18 10:55

    Ахмед Доган не обича да говори на турски
    А Турската етност в БГ е зад нега много ентересно
    На митингите и срещите с него той винаги говори на Български само казва мерхаба и това е

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен12/3/18 10:56

    Нали Местан иска да се изучава майчиния език независимо дали е турски,английски,руски или татарски

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен12/3/18 11:03

    Младежите,как да го забравят, като никога не са го владеели,говорят някаква шльокавица, за български........... да не говорим!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен12/3/18 12:54

    Турския никога няма да се забрави от един турчин!Както не се е забравило толкова години.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен12/3/18 14:21

    Естетествено, че в Софийска област и в Северна България не говорят турски, защото хората не са така благосклонно настроение, както тук към турчетата! Компромис, компромис и ни се качиха на главата! По магазините, в общината дори ни посрещат на турски! Ама тази турска показност свършва след табелата на Хасково!!!!!! И там започва животът да ги зачуква яко, защото патриотизмът е на по-високо ниво и интелигентните турци могат само да успеят на това!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен12/3/18 14:33

    kak neznayat turski ya sega po dobre daje znyata ot predi..te nyamat bg tv samo turski kanali gledat i mladite po dobre si govoryat maychiniya ezik ..stiga spekulatsiiii

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен12/3/18 14:59

    Някои българи знаят турския по добър от мен.и някои турци знаят перфектне само български но и немски английски.руски...така че езика е призотец към света

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен12/3/18 15:00

    Някои българи знаят турския по добър от мен.и някои турци знаят перфектне само български но и немски английски.руски...така че езикапрозорец към света

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен12/3/18 17:12

    Оставете на мира хората. Какъв то искат език, той да си учат. А турски и без туй говорят

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен12/3/18 17:36

    Наще ги знаят кът Мангали в Турция.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен12/3/18 20:28

    Taq turtsiq nakraya ste si nameri maystore,po skoro dano,v bilgariq see namirame v bilgariq

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен12/3/18 21:51

    До 09.49 какъв българин си ти бе простак,първо се научи да пишеш на "майчиния си език ".Не е ивдите а видите се пише.Ти ще кажеш кой на какъв език да говори.Защо отиваш в Одрин тогава,ако не обичате Турците седи си върху гъза си тук.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен12/3/18 22:00

    Религия,вяра и майчин език се учат в семейството у дома!В кърджалийско няма сигнали на българска телевизия...дори радиообхват...А турски БЕЗПЛАТНИ сателитни ТВ и радиоканали...колкото искаш!Не се плашете..не се гасне,туй що не гасне...!!!

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен12/3/18 22:23

    Ай сиктир бе, тея говеда незнаят къде се нанират та да знаят на какъв език да говорят. Турският им е примесен с български думи поради незнание на чистия турски език, на това турци ли им казваш?

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен12/3/18 22:24

    Ай сиктир бе, тея говеда незнаят къде се намират та да знаят на какъв език да говорят. Турският им е примесен с български думи поради незнание на чистия турски език, на това турци ли им казваш?

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен13/3/18 01:00

    Do 09:22 Tvarenieto Vi e absolyutno nevyarno. Golyama chart of turskiya etnos vladeyat poveche ezitsi. Prestanete SAS spekulatsiite. Vmesto da mislite kak da zadarjite mladite v stranata vie komentirate edva li he negramotnostta na turskiya etnos. Draznite se che SME gramotni, zatova I pishete gluposti. Zlobata shte umori naroda.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен13/3/18 09:13

    До 21.51 ч. Абе серсем, никой не говори тук за любов а за елементарно отношение към хората в града. Като си в къщи или с приятели си говори колкото искаш на турски, но когато си на обществено место трябва да се спазва етиката и да се говори на български. Анадъмму.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.