Възможностите за културен обмен, разширяването на диалога и взаимното опознаване между народите на България и Иран обсъдиха на среща заместник-областният управител Леман Али и Хамид Азади, съветник по културата в посолството на Иран у нас и директор на Иранския културен център. В разговорите участва и зам.-областният управител Севда Камбурова. „Област Кърджали е регион с уникална природа, населяван от толерантни, гостоприемни и благочестиви хора, които приемат и уважават своите етнически и религиозни различия и са равнопоставени на всички нива в обществения живот. За нас е чест да посрещнем представител на толкова древна и влиятелна държава, каквато е Иран ", изтъкна Леман Али. Дипломатът сподели, че първите му впечатления от Кърджали са прекрасни, защото градът излъчва спокойствие и сигурност. „Ние се стремим да изнесем нашата културна програма извън столицата и да я направим достъпна и разпознаваема за българите", подчерта г-н Азади. Той заяви, че намира множество допирни точки между двата народа и това е добро начало за бъдещи съвместни проекти. Като наследник на персийската цивилизация, Иран е притегателна дестинация за туристи от цял свят. Впечатлява с действащи религиозни храмове отпреди 1000 години и събира под едно знаме различни националности. „Въпреки, че около нас има много горещи точки, в страната ни царува спокойствие и ние се стремим към активизиране на културното партньорство, защото то допринася за опознаването на хората и е гарант за мира", заключи Азади. Леман Али и Севда Камбурова поканиха дипломата и колегите му да гостуват на фестивала „Бъдеще с традиции", който е част от културния календар на Кърджали, за да се запознаят с местния бит и фолклор. Книги за древна Персия и рисувана керамика дари гостът. Домакините го изпратиха с традиционна българска мартеница и планински кристал от Родопите.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/3/18 17:47

    شما خوب آمده اید :)

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/3/18 17:28

    Къде ми е вчерашният коментар ? Каква е тази цензура? А се фукате че сте били журналисти и новинари! Какво лошо има в това да запознаят иранеца с един БГ чукундур - Валери Симеонов- откривателя на тоалетни????? !

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/3/18 07:16

    Дошъл е да се види с къзълбашите в региона, а вие сте го описали като пратени на ООН в размирен район. Давайте малко по-скромно по отношение на скромните гости.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.