Джамията във Варна се ремонтира, за да посрещне турския президент Реджеп Тайип Ердоган, разкриха за 24rodopi.com от местното мюсюлманско настоятелство. Ремонтът е поверен на строители от Кърджали.
Проверка на 24rodopi.com установи, че средствата се усвояват от лица от Кърджали,
които се забъркаха в два от големите политически скандали в последните две години, за което попаднаха в полезрението на прокуратура, полиция и Национална агенция по приходите.
България се подготвя да посрещне във Варна лидерите на Европейския съюз и президента на Турция, но е възможно тя да бъде отменена в последния момент.
„Нямаме информация срещата с Ердоган да е отменена. Ще се състои“, заяви в ефира на "Здравей, България" по Нова тв външният министър Екатерина Захариева.
"Срещата е в така наречения Лисабонски формат, заедно с президента на Турция, и ще даде възможност да се обсъдят доста неща, а не само да си говорим през медиите. Лично аз не очаквам отмяна на срещата в последния момент. Напрежение съществува. Надявам се проблемът с Кипър да се реши", заяви Захариева.
"Това е различна среща от тази на върха на Западните балкани. Това е среща институции, председателство, президента Ердоган. Това е възможност да се поставят въпроси и от европейска и от турска страна. В Турция има над 3 млн. сирийски бежанци. Натискът на границата ни е намалял с 83 %", допълни министърът. По думите й от обещания транш от 3 млрд. евро на Турция от ЕС, за бежанците, които са в държавата, вече са изплатени половината.
"По моя информация 1 млрд са изплатени. Ангажиментът е поет от ЕС. Решението е взето. Сега просто трябва да се одобри отпускането на следващия транш. Защо е на два транша? Всички се надявахме ситуацията в Сирия да се успокои и бежанците да се върнат. Зоните, които бяха на деескалация, вече са зони на ескалация", обясни Захариева.
"Тонът наистина е остър и от двете страни. Целта на срещата е да се поставят очи в очи въпросите. Ердоган не за първи път казва, че институциите не си изпълняват обещанията, а ЕС казва, че ги изпълнява. Считам, че това споразумение на всяка цена трябва да бъде запазено. Всички си спомняме, че 2015 г. около 1 млн. и 800 бежанци, които бяха затиснати на граница. Ескалацията на напрежение в Сирия не е отминала, нито незаконната миграция", категорична е тя.
"Въпросите, които ще се обсъдят са важни за България. Ние нямаме натиск на българската граница, което означава, че Турция изпълнява задълженията си. Аз смятам, че и ЕС изпълнява задълженията си. Споразумението е много важно не само за България, а и за целия ЕС.
Мигрантската криза е не само наша основна тема. Споразумението е договорено и не съм чула Турция да има претенция за още пари.
2016 г. до края на 2017 г. са договорени 3 млрд. за усилията на Турция, които полага върху бежанците те са за здравеопазване на бежанците, образование и центровете, в които са настанени. Вторите траншове ще започнат през 2018 г. Моментът за разговори е сега. Турция е най-големият съсед на ЕС и е съюзник в НАТО", заяви още Захариева.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/3/18 09:02

    Пак ли Шабанали и ТИКА далавера,цък цък цък ние се чудехме откъде този стандарт на безработния ходжа

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/3/18 09:12

    Който плаща ремонта на джамията той определя кой да направи ремонта
    Не може безверници да правят ремонт на джамия само за келепира

    ОтговорИзтриване
  3. Turcia e polu4ila sa 850 miliona ot obe6anite 3 miliarda !!!!!!Erdogan, na evropeeca moje da mu vzemej janata ama ne parata e takiva sa evropeycite koy li ne znae !!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/3/18 10:14

    Религиозен водач ли е Ердоган?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/3/18 12:04

    Пак питам:Религиозен човек ли е Ердоган,та се стягат религиозни храмове.Искайте разрешение от кмета та да пустните поста.Когато смесим ПОЛИТИКАТА с религията се стига до фанатизъм,а от там и до противопоставяне.Срещата във Варна е политическа,а не религиозна.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен22/3/18 14:43

    Ердоган ще посети джамията защото вярва и ходи на ден по 5 пъти на джамия
    А не като нашите политици да нямат страх от Всевишния

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен22/3/18 14:43

    Нали програма ТИКА не работи в БГ или работи само за някои ?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен22/3/18 14:44

    Нека направят ремонт вместо след време като минавате от улицата да ви падне някоя керемида или минарето

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.