Сезонът на изселниците започна още с първите дни на пролетта. Нашенци, които от десетилетия живеят и работят в Турция, започнаха да се прибират в родния край, за да подреждат дворове или да ремонтират къщите си. Един от тях e 51-годишният Йълмаз Мутлу от Башево. От един месец той вече е тук. В квартал „Буджа" в Измир има триетажна къща. Двамата му синове живеят с него - за всеки е направил по един етаж. Йълмаз споделя, че живее добре в южната ни съседка, но душата му винаги копнее за България.
„Откакто се пенсионирах, през повечето времето от годината, съм в Башево. Стегнах  бащината си къща, имаме и градина, където отглеждам плодове и зеленчуци. Току-що засадих картофи, тукашните имат много хубав вкус. Цяла зима в Измир изкарвам с картофи от България", разказва Йълмаз Мутлу.
Той силно се притеснява от обезценяването на турската лира. „Хората мислят, че пенсионерите от Турция се връщат, защото тук е по-евтино и с високите си пенсии ще живеят по-добре. Това не е така. По-евтини са само месото, млякото, цигарите и алкохолът, а всичко останало в България е по-скъпо –хранителните продукти, плодовете и зеленчуците, транспортът", казва Йълмаз. Според него, спокойствието и чистият въздух са основните причини, за да остане цяло лято в Родопите. „Вечер седя, пия си ракията и гледам планината. Това там го няма. Родното място не се забравя. Докато умра, ще съм в България. И на децата съм казал - искам гробът ми да е тук!", казва Йълмаз. Той е един от организаторите на традиционния селищен празник в Башево, който тази година ще се проведе на 11 и 12 август.
Гюнер ШЮКРИ



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/3/18 19:31

    Изселниците ни са пътииииии по Патриотите от ПсевдоПатриотите в управляващата се хунта на крадливите,корумпираните Калинкиииии-Суджуциииии

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен31/3/18 01:22

    Йълмазе, Йълмазе алкохола и дюрията те съсипаха наборе и добавиш ли квартала на кюрдите Буджа и твоето не е лесно артик топрака та дърпа вече.ние когато ходихме по мацки ти ходеше по ракия, когато ние ходихме между пазара и автогарата напред назад ти беше в Буджа и строеше и сега ние набре въртим зинджира в кърджали а ти сееш компил артик и за внуците ставаш за гюледжек. Вземи ги поне внуците ги закарай в кърджали качи ги на мечката закарай ги в Байкал да си играе вътре в детската фабрика

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен31/3/18 12:36

    Ейваллах за думите на набора на Йълмаз,пресмяха ме.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен31/3/18 22:14

    1.22Важното е да си вярваш...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.