Да се създадат реални условия за изучаване на турски като майчин език в училищата. Това поискаха на среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев кметовете от област Кърджали. На срещата с министерския екип присъстваха управниците на Кърджали инж.Хасан Азис, на Ардино – Ресми Мурад, на Момчилград – Сунай Хасан, на Черноочене – Айдън Осман, на Крумовград – Себихан Мехмед, на Кирково – Шинаси Сюлейман, зам.-кметът на Джебел Хюсеин Мустафа, народният представител от ДПС Ерол Мехмед и Мукаддес Налбант, бивш зам.-министър на образованието.
Основният въпрос, който се  постави от кметовете беше за създаване на реални условия, които да направят ефективно изучаването на турския като майчин език в училище. Кметовете изразиха своето безспокойство от негативните тенденции за драстично намаляване на изучаващите майчин турски език през последните 25 г., като една от причините е в законовите уредби, приети през годините. През 1992-93 г. турски език в страната са изучавали 114 000 деца, днес броят на учениците, които учат турски, е 6000. Проблемите с изучаването на турски език не са само в област Кърджали, те касаят цялата страна, посочи по време на разговорите инж.Хасан Азис.
По време на срещата кметовете настояха за ясно фиксиране на броя часове по майчин език, които да бъдат определени нормативно. Те поискаха в училищата да се назначат достатъчно учители по турски език, както и да се отпечатат нови учебници, тъй като последните са издадени през далечната 1992 г.
Акцент в разговорите бе и възстановяването на длъжността „експерт по турски майчин език" в Регионално управление на образованието. Този въпрос беше отправен към министър Вълчев и при неотдавнашното му посещение в Кърджали. Коментирано бе, че от 28 РУО в страната в нито едно няма назначен експерт по майчин език, в 24 от тях има експерти по чужд и майчин език.
На срещата се дискутира необходимостта от актуализиране на учебната програма в професионалните гимназии, която да бъде съобразена с нуждите на местния бизнес. По този проблем предстои среща със заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

32 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/3/18 14:58

    Няма лошо да се изучава майчиния език. Изконно право на всеки един гражданин си е. Но мисля, че е редно да се постараят да учат и официалният български език. За всеки е видно, че голяма част от търците в България говорят български като чужденци дошли в страната преди 2 години. Нежеланието им да учат е повече от явно.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/3/18 15:11

    Idat izbori ,tova naznaceni kmetove
    ,a ne izbrani.....

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/3/18 15:21

    Явно и за изучаване на български няма "създадени реални условия, 'щото хора на 20-30 години не го знаят.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/3/18 15:21

    Нямам нищо против за изучаването на турския език, но сегашните младежи не преобладават добре официалния( българския) език.. То вече само на турски се говори навсякъде, като отидеш например в социалната служба, болницата или данъчното не могат да ти обяснят една дума на български, сега пък ще учат турски хахха

    ОтговорИзтриване
  5. И откъде ще намерите даскали-че те турците в България не знаят турски. И български не знаят де..

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/3/18 16:20

    Турския език трябва да се изучава извън училище

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/3/18 17:08

    kide byahte do sega ,seti se mara da se pobara

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен14/3/18 17:17

    Да вземат първо български да научат.Младежи на по 20 години като влезнат в някоя служба един документ не могат да попълнят.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен14/3/18 17:49

    Аз също нямам нищо против изучаването на турски език, но мили хора проверете на кои от тези които настояват да се изучава децата им учат турски език. Техните деца учат в частни престижни училища та даже и в чужбина. И в никакъв случай турски,а английски,немски, френски.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен14/3/18 18:14

    Във всяко РУ по образование трябва да има експерт по турски,арменски,ромски,румънски,гръцки,англииски,гръцки,немски и др.Така учениците ни /ако ходят на училище/ ще научат колко много езици!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен14/3/18 18:26

    Учители по турски език има. Причините да не знаят български език са други/да посочаедна гледане само на турска телевизия/, а защо се стигна до тук, е повече от ясно-похват на ДПС. Тези кметове просто си правят предизборен PR.На ДПС им е изгодно електоратът да е прост и "видители ние искаме, ама те не дават". Всичко е хвърляне прах в очите на хората. Нищо няма да се промени.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен14/3/18 18:46

    Турският език действително трябва да се изучава в училищата! Само че след приемането на Закон за българският език! С този Закон трябва да се въведе задължително говоренето на български език на обществени места, обществени сгради, магазини и заведения... Турският език трябва свободно да се изучава в училищата! Само че той не следва да бъде задължителен, а учениците да решават дали желаят да го изучават! Когато се съберат паралелки с желаещи от 15-20 ученика примерно, тогава да им се прави седмична програма, да им се осигурят учители и езика да се изучава... Аз не виждам никакъв проблем в това... На същият принцип следва да е възможно да се изучава и китайски, и виетнамски, и индуски и всякакъв друг език... Не виждам какъв е проблемът в българските училища да се изучава турски език!...

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен14/3/18 18:48

    Zadaljitelen obrazivatelen turski ezuk za vsichkoto hora v regiona...vnos na rabotna raka ot komshiite ...diplomatite da puskat obiavi v tr tv, V.Simeonov da ide tam da bere personal...

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен14/3/18 19:23

    По заповед на партията турски се изучава само по селата като ЗИП и СИП. Самите деца не искат да го изучават, но страхът на родителите е голям.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен14/3/18 19:41

    Те турците са слаби по български език,ама има българи ,които в пъти по-слаби в правописа.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен14/3/18 20:11

    Как децата ще учат турски, като не владеят български? Проблемът няма да го реши министерството. В училището вече се говори само на турски. Но това не е онзи турски, а този, местният. Повечето от българчетета не мога да пишат на книжовен български, а множеството от турчетата - нито на книжовен български, нито книжовен турски. А на родителите им не им пука.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен14/3/18 20:30

    Никакъв проблем не е изучаването на майчиния език.В нашата област,основно по селата,на много места се изучава,но това става при изявено желание на учениците или техните родители.Кметовете пак правят предизборна политика,както казва един от горните коментари.НА КОГО СА ЗАБРАНИЛИ ДА ИЗУЧАВА МАЙЧИНИЯ СИ ЕЗИК?САМО ЧЕ И ДЕЦАТА,И РОДИТЕЛИТЕ НЕ СА ОНЕЗИ ДЕЦА И РОДИТЕЛИ ОТ "далечната 1992г.",както се казва в статията.Нужен им е английски,немски,че даже и руски.Тези езици избират да учат.Даже български не им е нужен,затова и не го знаят.В Европа търсят английски и немски.Не турски и български.И не ми излизайте с простотията,че с турски ще се оправиш в Европа-ще се оправиш в гетото,където са те завряли като емигрант.Ако искаш да работиш и живееш като англичанин или германец,ти трябва езика на страната,в която си.Иначе,ако ще измекяроваш,никакъв език не ти трябва.На къра или ако си метач,може и да не говориш хич.Ама като продавач в магазина......Тъй че стига с тези глупости предизборни.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен14/3/18 20:30

    Sled dujd kachulka kade bqhte 28 godini,nerdediniz 28 senedir

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен14/3/18 20:38

    Ако искаме контролирано/без да се съмняваме какво и кой преподава/ обучение, мястото на майчиния език е в училище.До 14.58 Щом говорим недобър български език при 5 часа езиково обучение на седмица и всички предмети са на български, някой извън учениците не си е свършил работата. Очакваме улицата и семейството да учат децата на език, а в училище ще си чоплят носа. Нека да се провери колко българчета говорят на диалект

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен14/3/18 21:05

    Защо да не се учи!!Нали през деветдесетте години, в началото на демокрацията, се учеше на турски език в институтите, за бъдещите учители.Нали после държавата е длъжна да намери и работа на завършелите този профил.Нали преподаватели и университети получаваха пари за тези студенти,защото ги обучаваха. Ако не са трябвали такива специалисти,защо се е разрешавало да се учи за учители по турски език?!!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен14/3/18 22:09

    Че ние турците не сме уполномощявали кметове относно изучаване на турски да говорят от наше име и да претендират нещо.
    Ние си знаем езика по рождение и сателитите на учат по ефикасно. По добре вместо изучаване на турски да отворят часове и където кметове и съветници и техни близки да ни преподават как се крадат милионите и как се става милионер с техните заплати и никой да не те съди

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен14/3/18 23:03

    Не заблуждавайте народа! Условия има, желаещи няма. Впрочем 90% от учениците от турски произход нямат желание да учат каквото и да е, защото не разбират какво им говорят учителите. Просто не знаят български.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен14/3/18 23:33

    Глупаци, в кое училище в турция учат български?

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен14/3/18 23:35

    ТОГАВА И НА БЪЛГАРИТЕ В СЪРБИЯ И УКРАЙНА ДА СЕ ЗАБРАНИ ДА УЧАТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК В УЧИЛИЩАТА. ДА СИ УЧАТ ВКЪЩИ. ЗА ДА ИМА РЕЦИПРОЧНОСТ.

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен15/3/18 07:40

    turskiya trava da e oficialen i v dirjavnite slujbi da se govori dva ezika kakto v svecaria tam se govori na 4 ezika tova e demokraciya

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен15/3/18 09:24

    За какъв майчин език се говори когато живеещите в България са български граждани.Отново провокации след приказките на Ердоган за душевните братя.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен15/3/18 10:08

    Хубаво,ама кога ще научат български? Съпругът ми е чужденец и говори български по-добре от турците, които са родени в България! Наскоро бях свидетел как момиче на около 20 години не можеше да каже на български,че иска хляб.Да имаш езикова бариера в собствената си страна е срамно!

    ОтговорИзтриване
  28. Една БЪЛГАРКА15/3/18 11:26

    Хайде стига с тия глупости!Това вече на нищо не прилича! В България ли сме или в Турция??? Ако в Турция започнат да изучават български език, като майчин език - тогава и в България ще учим турски!

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен15/3/18 12:39

    Да вземем пример от Македония,където албанския стана втори официален език,а в Косово официалните езици са пет.

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен15/3/18 12:41

    Да вземем пример от Македония,където албанския стана втори официален език,а в Косово официалните езици са пет.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен15/3/18 13:58

    А в малка Македония въведоха и албанския език като втори.
    Тук иде реч майчин език да се изучава в училище, под една или друга форма, тесногръди туркомразци. Другото е да си затваряме очите при разпространение на литература не проверена. Относно говоренето на турски в учрежденията: Потребителят иска услуга, ако го разбирам му отговарям или обслужвам; ако не го разбирам търся друг да ми съдейства и пак излиза от администрацията обслужен. Върша си съвестно работата по закона за неограничаване на достъпа до услуги на гражданите /префразирах/ Ако не бъде обслужен попадам под ударите на 25 закона и още толкова наредби. Пазя си хляба. Учител съм по турски език,работя в администрация, владея още три езика. Няма сила-закон или кодекс, който ще ми забрани да си върша работата, за която получавам възнаграждение. Отвратителните коментари, че турският пречи за владеето на официалния език, ги пущам в коша. Без знанието на майчиния език няма как да се усети красотата и богатството на който и да е друг език.

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен15/3/18 16:22

    Г-н учителю по турски език,значи вие сте съгласен в България да ви посрещат в заведенията с Мераба...Ами какво уважение тогава очаквате? Направо да стане турско най-добре за вас нали? Не мислите ли,че все пак всичко има граници,защото преди всичко сме в България,нищо против нямам да се изучава турския,но вие прекалявате и злоупотребявате със своите т.нар. свободи

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.