Външно министерство: Всяка държава с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат извън физическите


„Всяко нещо изречено от Ердоган към този момент, а в следващите месеци ще е свързано с предстоящите президентски и парламентарни избори в Турция. Те са догодина, но не е изключено Ердоган да ги насрочи още тази есен и те да са заедно.
Целта му е да спечели президентския вот още на първия тур. Последните социологически проучвания му дават около 44-45 %. Националистите на Девлет Бахчели ще му дадат недостигащите проценти, но той търси още по-широка подкрепа, за да стане най-подкрепяния лидер в историята на Турция. Ердоган се цели и в гласовете на десетките хиляди наши изселници“, коментира пред телевизия Bulgaria On Air Илхан Андай от 24rodopi.com.
Припомняме, че слово на турския президент Реджеб Таип Ердоган отново вдигна адреналина на политиците у нас.
„От тази великолепна зала бих искал да се обърна към братята и сестрите ни от Босна и Херцеговина, Косово и Албания. Изпращам много поздрави и обич на гражданите от Македония, Сърбия, Черна гора, Западна Тракия, Крим, Румъния и България. Изпращаме нашите благопожелания на братята и сестрите ни в Босна, Скопие, Ксанти, Кърджали, Комотини, Прищина, Мостар. Изпращаме поздрави на всички наши братя и сестри, които се намират извън пределите на Турция и чиито душа и очи са обърнати към страната ни; на всички жертви и подтиснати, които се молят за нас, за успеха на Турция. Винаги казвам. Нашите географски граници са едни, но границите на душата ни са съвсем различни. Смисълът на Турция не се побира в 780 хиляди километра. Ако едната част от сърцето ни е в Истанбул, Трабзон, Анталия, Измир, то другата част е в Алепо, Киркук, Йерусалим, Санчак, Бухара, Урумчи. Колкото се занимаваме с въпросите на Одрин и Йозгат, толкова ис проблемите на братята и сестрите ни от Крим, Африка, Тюркистан. Колкото работим за страната си, толкова и се борим за онеправданите по цял свят. Ние обгръщаме с обич всички, които са част от географията на душата ни”, каза Ердоган в приветственото си слово към делегатите и гостите на 6-тия конгрес на областната структура на Партията на справедливостта и развитието (АКР) в Сакария.
„В сърцето на Ердоган, както той се е изразява, Кърджали присъства отдавна. Важно е да отбележим, за избегнем спекулациите, че в нито една негова реч, в която се споменават региони в България с смесено население, няма и думичка за присъединяване на територии по какъвто и да е начин“, коментира Андай. Той припомни, че в град Ризе Ердоган казал „Физическите граници са едно, духовните граници са съвсем друго. Респект за физическите граници, уважаваме ги. Но граници за сърцата ни не искаме… Задължени сме да се интересуваме от братските региони. Възможно ли е да отделим Ризе от Батум? Как може да мислим за Одрин, Солун и Кърджали отделно?“. Преди три години пък предизвикал остра реакция на Гърция и България с думите "Тракия е едновременно и Солун, и Комотини, и Ксанти, тя е също Кърджали и Вардар“.
Според Андай, Бойко Борисов не се плаши от думите на Ердоган, но не е изключено заради реакцията на партньорите му във властта, отново да има реакция от българските институции за речта в Сакария.
Бившият български консул в Одрин Георги Димов е категоричен, че с тези речи Ердоган се подготвя за избори.
От Министерството на външните работи коментираха, че всяка държава с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат извън физическите.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/3/18 10:03

    Ние сме имали "Външно" ? Ко-Не!

    ОтговорИзтриване
  2. zaferiyus13/3/18 11:51

    ВЕЛИК ЛИДЕР НА ВЕЛИКА ДЪРЖАВА И ГОЛЯМ ДОСТ НА КЪРДЖАЛИЙЦИ.
    ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ПАМЕТНИК НА ЕРДОГАН НА ВХОДА НА КЪРДЖАЛИ ОТ КЪМ МОМЧИЛГРАД НАЙ МАЛКО 30 МЕТРА ВИСОК.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/3/18 12:38

    Allah mi gonderdi seni cumhurbaskanimiz,sensiz Turkiyeyin hali su anda ne olurdu aklima bile getirmek istemiyorum,parcha parcha edeceklerdi Turkiyeyi

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/3/18 14:02

    Pokanete choveka na gosti v Meatsa...v selo Most, selo Paprat, selo Lebed, selo Sipey, selo Zimzelen, selo Diadovci, selo Konche, selo Kokiche, Kraino selo...:-)

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/3/18 14:43

    Dünya lideri Erdoğan yasa vaarol seni hiç bırzaman unutmayacağız.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/3/18 15:13

    На Ердоганя баща му бая е щъкал по нашият край, щом си мисли, че има братя и сестри тука.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен13/3/18 15:29

    Който не му харесва тук ,да хваща чантата и в Анадола!!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.