Няма часове по физкултура, рисуване, музика, национални празници не се отбелязват, часовете не се описват в дневниците, хигиената е под всякаква критика, студ властва в стаите, при дъжд коридорите са наводнени…
Това е положението в едно българско училище. То е описано от група учители, пожелани анонимност поради „съображение за сигурност”. Става въпрос за Основно училище „Христо Смирненски” в ардинското село Бял извор.
Ето изпратеното до редакцията на 24rodopi.com писмо от преподавателите:
„Искаме да изразим своята загриженост от системно неспазване на Закона за предучилищното и училищното образование и всички правилници  системата на образованието. В училището не се провеждат педагогически съвети и общи събрания. Не се дават тримесечни отчети, не са изплатени последните четири заплати. Няма утвърдени никакви училищни планове, програми и правилници, не се провеждат обучения за действия при бедствия и пожари. Няма утвърдени правилници за безопасност на движението и гражданска защита, такива часове въобще не се провеждат. Няма графици за консултации на ученици и родителски срещи и те не се провеждат. Не се провеждат тържества и чествания-дори Васил Левски не бе почетен. Няма графици за контролни и класни и не се отразяват в дневниците, часовете не се описват в дневниците. Часовете по физическо възпитание и спорт, по изобразително изкуство и музика не се провеждат. Не се провеждат входни и изходни нива, не се правят никакви анализи. Дори няма утвърдено седмично разписание. Не се спазват никакви хигиенни норми-температурите са винаги под нормалните, няма топла вода, училището тъне в мръсотия, при всеки дъжд коридорите се превръщат в реки. Не се провежда дежурство и децата са оставени на произвол. Те учат цял ден, а няма функциониращ стол.
Няма книга за контролната дейност на директора. Училището не издава никакви документи и не работи след обяд“.
24rodopi.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/3/18 11:39

    Доктрината Дълес в действие.....

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/3/18 11:52

    Ами, тези, които пишат тези писма...те самите доведоха училището в това положение! С болните си амбиции за величие, незаменимост и автономност!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/3/18 12:01

    Къде е РИО на МОН!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/3/18 12:45

    Когато училището беше СУ и всичко беше на ред, по Ваше искане, защото е бил много строг,беше дисциплинарно уволнен директорът. Сега какво искате?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/3/18 13:24

    РУО и ХЕИ да се самосезират и да вземат дпешни мерки за оправяне на положението.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/3/18 14:50

    Хей, злобни хора, имайте поне страх от бога.Как не ви е срам, да пишете такива неща за родното училище.Тези хора, които пишат толкова много глупости,как можаха да измислят всичко това.Те с какво са допринесли за това училище? Пишете,за да видим Вашия дял.Бъдете живи и здрави и по-човечни.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен23/3/18 14:51

    Аз като бивша ученичка на това училище искам да попитам няколко въпроса. Защо? Защо се случва всичко това? Кога започнаха проблемите в това даскало? Защо всички мълчат и само когато им се стъпи на опашката говорят? За чии интереси работи това училище? ЗА интереса на учителите? За интереса на общия персонал? Или интереса на нашето бъдеще, нашите деца? Какви са резултатите до къде стигнаха вашите възпитаници? Колко стигнаха до някъде и за каква сметка, без основа на своята личност. А искам да попитам и някои властни хора до кога ще дипломирате не грамотни деца защото няма кой да ги учи?

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен23/3/18 14:52

    Интересно как РУО-КЪРДЖАЛИ ще допусне такива нарушения да останат незабелязани?!? Нямали ли са проверки от 15.09.до сега? Несериозно звучат тези обвинения:)

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен23/3/18 19:03

    Uchilistnoto nastoiatelstvo v kmetstvoto tolkova e planuvalo, tolkova e platilo...kef cena niama......

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен23/3/18 19:12

    кЪДЕ МИ Е КОМЕНТАРА? зАЩО НЕ ГО ПУБЛИКУВАХТЕ? в НЕГО ИМА САМО ВЪПРОСИ ЧАКАЩИ ОТГОВОРИ

    ОтговорИзтриване
  11. Разсипаха всичко в България от 89 година насам,няма държава,няма нищо.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен23/3/18 22:39

    А,то много от изброените неща стават и в други ечилища в областта.За селата говоря.Пък сигурно и в някои градски училища е така.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен23/3/18 22:59

    Това са само глупости.Тези обвинения са измислени.Няма кой да повярва на всичко това.Някои хора май вече си нямат работа.Добре е да си гледат сериалите като всички пенсионерки вмвсто да си търсят призвание като журналисти и репортери на стари години.Нещо не са сполучливи статиите им.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен24/3/18 16:31

    Сривът в образованието е много голям. РИО не прави нищо! Лапат, пълнят гушките, правят разни проверки и всяват страх! Подкрепят директори доказали своята лоялност към властта. Унижават учителите,а РИО си затваря очите! Никога корупцията не е била толкова голяма.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.